Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nissan QQ 2010, manual, od 7km do 32 tys. przebiegu, 1.6 - witamy po raz pierwszy, info

luxs
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

WItamy po raz pierwszy,

Pierwszy raz NISSAN i ogólnie polecam wszystkim zastanawiającym się bo jeździ fajnie lecz warto przygotować się na przykład na takie "standardowe" w nowym aucie (z tego co zdążyłem zaobserwować na forum) niegroźne dla konsumenta usterki typu (mój QQ jest żelaznym przykładem w tym przypadku):

Skrzypiący fotel kierowcy (zakręty) od poczatku - z tym jeszcze muszę dowiedzieć się w serwisie czy da się coś poradzić

Stuk z tylnej części podwozia po naciśnięciu hamulca (zatrzymaj pojazd aby delikatnie "zaspreżynował" na końcu, rusz wciśnij sprzęgło zeby wyciszyć silnik i naciśnij spokojnie hamulec i występuje nienaturalne puknięcie (9:00, 17.01.2012 - 15,00 18.01.2012 wizyta zakończyła się wymiana poduszki pod silnikiem jednak hałas nie ustąpił - czekam na dalsze wydarzenia).

Duże muchy w lampach wstecznych(lewy + prawy w klapie) - przy wizytach w serwisie są wyciągane (?) podobno jest tam jakaś dziura konstrukcyjna...

Lampka w środku pasażerów – wypadł albo w ogolę nie było włącznika (z tylu) od samego początku eksploatacji. Serwis poszukuje lecz ma to trochę zająć czasu i nie wiadomo czy to uwzględnią Panu.

Parujące lampy wsteczne (na klapie) – od samego początku po dziś dzień parują, serwis zaproponował nowe uszczelki pod klosze lamp

Usterka ESP OFF i SLIP – czasami po wciśnięciu przycisku OFF zapalają się obie pomarańczowe kontrolki - elektromechanik jeszcze nie rozwiązał usterki występującej losowo mimo wszystko często

Prawe tylne drzwi po otwarciu centralnym ze środka – nie otwierają się od zewnątrz (losowo)

Naprawione /wymienione/ poprawione - w serwisie na wizytach oraz przeglądach.

(2 protokoly wykonania naprawy gwarancyjnej - łożyska i poduszka)

- niedokręconą z prawej strony listwę w klapie tylnej nad tablicą

- łożyska mocowania amortyzatorów (przód) – pukania przy skręcaniu kierownicą 2 szt.

- poduszka zawieszenia silnika 1 szt. - po wymianie nie znikło pukanie podczas hamowania...

- hałas podczas skrecania kierownicą - coś wyło jakby wspomaganie

- tylne szyby męczące się w połowie zamykania - czyszczenie plus silkon

Jednak mimo to trasy po 700 KM robi się z przyjemnością

Życzę jak najmniej protokołów z napraw gwarancyjnych i jak najwięcej kilometrów

Tak ja też to mam :

Usterka ESP OFF i SLIP - czasami zapalają się obie pomarańczowe kontrolki - także przy włączonym

Skrzypiący fotel kierowcy - u mnie raczej mocowanie pasów i czasami kolanem o panel środkowy

tylne szyby męczące się w połowie zamykania - chyba te silniczki z tyłu są obliczone na mniejszą ilość cykli niż kierowcy ?

Też zrobiłem już 30 tyś [1 rok] i uważam, że to najlepszy samochód dostępny za te pieniądze.

Bardzo bardzo wygodne fotele i silnik 1,6 rewelacja.

A do kloszy "na gapę" wpuszczam tylko małe muchy :P Pozdrawiam

Witaj,

Mam taki sam objaw z tym fotelem podczas pokonywania zakrętów. Samochód 6-m-cy i 10.000km.

Jak wiesz jak usunąć tą usterkę to podziel się informacją na forum.

pozdrawiam.

"Skrzypiący fotel kierowcy (zakręty) od poczatku - z tym jeszcze muszę dowiedzieć się w serwisie czy da się coś poradzić"

A mi tam nic nie krzypi i nic nie przeszkadza ! Za duzo jezdzicie moj stoi sobie w garazu wiec nie mam takich problemow :)

• Upvote 1

Witam kolegów co do fotela to przerabiałem u siebie w ramch gwarancji. Po kilkudniwym pobycie w aso (i w międzyczasie kilku reklamacjach naprawy) usunięto problem który według nich polegał na wymianie jakis plastikowych elementów-zatrzasków. A co esp i slip palących się razem to ja zauważyłem że przy ujemnych temperaturach wystepuje to cześciej (może pozamarzane czujniki??) a jak jest ciepło to praktycznie wcale. W każdymbądz razie układ esp działa prawidłowo także ciężko o tym mówić w kategoriach niesprawności.

W dniu 20.01.2012 o 20:50, Popek82 napisał:

Witam kolegów co do fotela to przerabiałem u siebie w ramch gwarancji. Po kilkudniwym pobycie w aso (i w międzyczasie kilku reklamacjach naprawy) usunięto problem który według nich polegał na wymianie jakis plastikowych elementów-zatrzasków. A co esp i slip palących się razem to ja zauważyłem że przy ujemnych temperaturach wystepuje to cześciej (może pozamarzane czujniki??) a jak jest ciepło to praktycznie wcale. W każdymbądz razie układ esp działa prawidłowo także ciężko o tym mówić w kategoriach niesprawności.

Odnośnie tej usterki można poczytać w instrukcji obsługi (5-35) - także wolelibyśmy bezusterkowo :)

U mnie fotel już chyba poprawili mam 2011 po FL. Lampy na klapie parują, przyzwyczaiłem się po Almerce N16 tam był to standard :) poza tym OK. Przejechane 24tys.

U mnie też fotel nie skrzypi . Autko 2011 r po FL. Na razie wszystko wydaje się ok. Jedynie co mi w nim się nie podoba to brak jakichkolwiek schowków, przegródeg lub innych zakamrków w bagażniku. Nawet głupia służbowa fabia w podstawowej wersji ma dwie boczne kieszonki i jedną przenośna w bagażniku.

W dniu 21.01.2012 o 09:10, rafiros napisał:

U mnie też fotel nie skrzypi . Autko 2011 r po FL. Na razie wszystko wydaje się ok. Jedynie co mi w nim się nie podoba to brak jakichkolwiek schowków, przegródeg lub innych zakamrków w bagażniku. Nawet głupia służbowa fabia w podstawowej wersji ma dwie boczne kieszonki i jedną przenośna w bagażniku.

Może plastikowa pojemna (ok. 5l - zaznaczyć wypada, że pomiar został dokonany zgodnie z techniką wykorzystywaną przez wszystkich wielkich twórców czyli na oko!) szuflada do dyspozycji pod fotelem pasażera rozwiąże brak miejsca podręcznego.

W dniu 21.01.2012 o 13:26, luxs napisał:

Może plastikowa pojemna (ok. 5l - zaznaczyć wypada, że pomiar został dokonany zgodnie z techniką wykorzystywaną przez wszystkich wielkich twórców czyli na oko!) szuflada do dyspozycji pod fotelem pasażera rozwiąże brak miejsca podręcznego.

U mnie nic takiego nie ma :( w dalszym ciągu brakuje mi schowków.

Jeżeli chodzi o bagażnik to może to pomoże : http://allegro.pl/torba-ts-nissan-micra-almera-note-primera-qashqai-i2072391109.html

• 5 miesięcy temu...

Ktoś wymieniał może w ASO na gwarancji przycisk guzika od dźwigni hamulca ręcznego?

Chodzi mi o te wytarcia w srebrnym przycisku.

Jak w ASO rozmawiałem czy wymienią mi na czarny jakiś to okazało się, że nawet na srebrny nie mam/y co liczyć.

Edytowane przez luxs