Gość cezar1 Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Od pół roku jestem właścicielem Nisana Terrano II 2,7 TDI i problem jaki mam z nim to zamarzająca odma. Przy dużym mrozie po odpaleniu silnika wywala olej przez miarkę oleju.Może ktoś poradzi co zrobić żeby było ok.Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cww Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Przerabiałem to w zeszłym roku, po prostu trzeba przeczyścić..., sprawa bajecznie prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No dobra, ale żeby przeczyścić to trzeba zdejmować pokrywę zaworów i uszczelka do wymiany. Kurcze, tylko spadła temp. i znowu filtr oleju mokry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cww Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No dobra, ale żeby przeczyścić to trzeba zdejmować pokrywę zaworów i uszczelka do wymiany. Kurcze, tylko spadła temp. i znowu filtr oleju mokry. A, po co????, przecież wszystko jest na wierzchu, chyba że mówimy o czymś innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 7 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2012 No dobra, pooglądałem sobie silniki na zdjęciach bo nie jestem przy aucie i widzę że rurka z "grzybka" odmy się zdejmuje. Tylko że zastanawiam się gdzie może się gromadzić "masełko"? W tym "grzybku" na pokrywie czy samej rurce. Ale jest na to sposób, zdejmę rurę i obadam jak wygląda jej tajemnicze wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cww Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 No dobra, pooglądałem sobie silniki na zdjęciach bo nie jestem przy aucie i widzę że rurka z "grzybka" odmy się zdejmuje. Tylko że zastanawiam się gdzie może się gromadzić "masełko"? W tym "grzybku" na pokrywie czy samej rurce. Ale jest na to sposób, zdejmę rurę i obadam jak wygląda jej tajemnicze wnętrze. W moim przypadku zapchane było wszystko.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NOmaro Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 w którym miejscu szukać odmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forester16 Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 W płucach! Sorki, nie mogłem się powstrzymać Już wracamy do poważnych pytań! Sam z chęcią poznam odpowidź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cww Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 w którym miejscu szukać odmy ? Jutro, jak będę w stanie...., to pójdę na parking i zrobię zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wally Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 I jak udało się z tą odmą ? moja dziś zamarzła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NOmaro Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 A jakie są skutki zamarzniętej odmy i jak to zauważyłeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Prześledź temat z filtrami, ja tam opisałem mój problem. Do tej pory myślałem że odma to ten "grzybek" na pokrywie klawiatury i rurka odprowadzająca zeń powietrze. Czy jest jeszcze jakaś odma w bloku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cww Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 A jakie są skutki zamarzniętej odmy i jak to zauważyłeś ?? Witam Efekty są bardzo wizualne..., jak u mnie zamarzła odma, to olej z silnika (poprzez wzrost ciśnienia) dostał się do kolektora ssącego, takiego dymu z rury wydechowej jak żyję to jeszcze nie widziałem, zadymiłem całą okolicę, oprócz tego wywaliło olej poprzez bagnet.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maverik_maverik Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Witam Efekty są bardzo wizualne..., jak u mnie zamarzła odma, to olej z silnika (poprzez wzrost ciśnienia) dostał się do kolektora ssącego, takiego dymu z rury wydechowej jak żyję to jeszcze nie widziałem, zadymiłem całą okolicę, oprócz tego wywaliło olej poprzez bagnet.... Podłączę się pod wątek-u mnie w mavericku dość mocno dmucha w korek wlewu oleju-natomiast w odmę bardzo delikatnie-wężyk odmy czysty i suchy-na pracującym silniku ledwie czuć dmuchanie w wąż odmy. Pytanie-czy ten "grzybek" na pokrywie zaworów czyści się z zewnątrz, czy trzeba zrzucić pokrywę zaworów? Pilne! bardzo proszę o odpowiedź-przepraszam, jeśli niedokładnie przeszukałem forum-ale dotychczas odpowiedzi nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 kolego zdejmij pokrywę i przemyj ten grzybek jakimś rozpycholem i przedmuchaj sprężonym powietrzem.odma jest poto aby odprowadzić ciśnienie wytworzone w skrzyni korbowej i dostarczyć je do kolektora a następnie zostaje spalone wraz z mieszanką paliwową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maverik_maverik Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Jest to stare TD. Jak wspomniałem-wali w korek wlewu oleju-a z odmy prawie nie dmucha. Rozumiem, ze nie istnieje opcja zdjęcia pokrywy grzybka od góry? trzeba zdejmować pokrywę zaworów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maverik_maverik Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 oki-dzięki za podpowiedź. Ten silnik nie posiada żadnej innej odmy prawda? A powiedzcie proszę-czy u Was też dmucha w korek wlewu oleju? czy zupełnie cicho? wiem, że niektóre auta wykazują taką tendencję, podobno niema się co przejmować-czy to prawda? odma sprawdzona-wszystko drożne, czyste, hydraulika w moim aucie wygląda rewelacyjnie, widać, ze było dbane o olej. Pomysły? skąd dmucha? ten typ tak ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maverik_maverik Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 ok dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi