Gość Borofik Opublikowano 3 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2012 Witam koledzy, co sadzicie o olejach K2... tylko konkretnie i merytorycznie... i bez linczu proszę Zawsze byłem zadowolony z jakości produktów tej firmy, szczególnie kosmetyków. Osobiście nie mam zamiaru lać ich oleju do silnika, ale bardzo zaciekawił mnie ich olej do skrzyni ręcznej 75W90 GL-5 cena jest BARDZO interesująca no i skoro spełnia normy i jest dopuszczony na rynku... co Wy na to? Dodam że marnie stoję z kasą i mogę zmienić na nowy olej za 50 zł, albo jeździć na 5-cio letniej smole... gdyby było mnie stać na Castrol taf-x nie zakładał bym tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 A do jakiego auta chcesz zalać ten olej? Bo jak do Nissana to GL5 nie jest odpowiednim olejem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Borofik Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 n16 QG15, no właśnie... chyba lepiej nie ryzykować... wszyscy mówiż że musi być GL4, ale jeszcze sie nie spotkałem z osobą która zalała GL5 i padła by skrzynia... może to tylko mit...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 Ogólnie w P11 oleju się nie wymienia (w N16 może też), ja przejechałem 100kkm i oleju w skrzyni nie ruszałem a wszystko jest ok, więc na moje lepiej nie ruszać niż zala GL5. I nie jest to mit, skrzynie zalane GL5 padają, pomijając, że w N16 1,5 bardzo często padają łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Borofik Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 o których łozyskach piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 W skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Borofik Opublikowano 4 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2012 ... a jakie sa objawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 https://www.google.com/search?q=n16+pada+skrzynia&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przedszkolak Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Ogólnie w P11 oleju się nie wymienia (w N16 może też), ja przejechałem 100kkm i oleju w skrzyni nie ruszałem a wszystko jest ok, więc na moje lepiej nie ruszać niż zala GL5. I nie jest to mit, skrzynie zalane GL5 padają, pomijając, że w N16 1,5 bardzo często padają łożyska. Olej się wymienia co dwa lata lub co 80 tys. (chyba że samochód pracuje w ciężkich warunkach to częściej. W instrukcjach jest napisane, że olej dożywotni, jednakże, ktokolwiek łyknął chemii to wie dlaczego trzeba wymieniać. Jeśli ktoś lubi nabijać kabzę serwisom to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Znasz przypadek, że komuś padła skrzynia ponieważ nie wymienił oleju (nie mówię o automatach i skrzyniach, gdzie producent nakazuje wymianę oleju)? Ja znam kilka przypadków, gdzie ludzie w P11 i N15 wymienili olej po długim czasie (więcej niż 100kkm bez wymiany) i w niedługim czasie skrzynia do remontu. Olej w skrzyni można wymieniać jak się ma auto od nowości i wtedy wg zaleceń producenta. Jeśli ktoś długo oleju nie wymieniał, powinno się sprawdzić poziom i jak ok to nie wymieniać, lepsze jest wrogiem dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 5 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2012 Również nie polecam wymiany oleju w skrzyni manualnej - wymiana tylko w automacie. Manual - co jakiś czas sprawdzanie stanu oleju, jak nie ma wycieków to nie ruszać. U mnie w N15 na budziku już 220tys. km i nikt nigdy oleju jeszcze nie ruszał. Biegi wchodzą rewelacyjnie, zimą nie ma efektu wajchowania w maśle. Po wymianie na nowy mogą się zacząć problemy. A oleje firmy K2 zostawię bez komentarza... Chemię i kosmetyki do aut robią kiepskie, oleje nie są ich produkcji tylko ktoś im to robi a oni sprzedają pod swoją nazwą. Już lepiej kupić olej Lotos czy Orlen, niż K2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 A ja wymieniam co 60 tys. tak jak jest napisane w instrukcji do P12 z silnikem 1.8, co do innych modeli to trzeba zerknąć do instrukcji czy sie wymienia czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maius Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Ja wymieniłem po prawie 160tys. i jest zauważalnie lepiej, z tym, że nie żałowałem i wlałem Motula. Przed wymianą miewałem problemy (bardzo rzadkie ale jednak) z wbiciem trójki (2 -> 3), taka szybka zmiana i czasem jakbym musiał szukać biegu (poduszki silnika i skrzyni sprawne). Teraz, od wymiany (od października, około 6 tys. km) nie mam z tym problemu, do tego skrzynia chodzi hmm precyzyjniej, lżej się wrzuca biegi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 8 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2012 Nie masz problemu, bo wlałeś dobry olej - ale jak niektórzy zaleją skrzynię jakimś K2 albo innym "bo tani" i potem w mrozy marudzą "no kur.. gdzie jest ta jedynka?", to niech lepiej go nie wymieniają wcale Nic się nie stanie, bo skrzynia to nie silnik, olej pracuje w środowisku zamkniętym i nie ma kontaktu ze spalaniem ani nie nagrzewa się do wysokich temperatur. Z tego, co mi nieoficjalnie wiadomo od osoby, która ma powiązania z ASO Nissana - Nissan skrzynie zalewał olejem 75W80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość edy4 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Też bym nie ryzykował... Szkoda auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Teraz przyoszczędzisz na oleju a potem bedziesz musiał dołożyć, wynik końcowy będzie to kosztoało drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 ja dałem Valvollinkę półsyntetyk cena 33 zł i co prawda skrzynia była "nowa" to wchodziło wszystko idealnie to prawda że olej w skrzyni sie nie zużywa tak jak w silniku ale napewno wymiana na dobry nie zaszkodzi ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Ja byłem zmuszony do wymieniany przy okazji ukręconej półosi, zalałem castrolem - syntetyk, wcześniej miałem Petro Canada - syntetyk i powiem szczerze ze różnicy nie widzę żadnej nowy czy stary (120 tys na starym) ===================================================================================================== Głosujemy w konkursie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://www.auto-swia...san-klub-polska ===================================================================================================== ===================================================================================================== Głosujemy w konkursie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! http://www.auto-swia...san-klub-polska ===================================================================================================== Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi