Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10] Diesel słabo odpala po wymianie świec

Gość BoRexx
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Moja primerka p10 dieselek od kilku dni ciężko odpala , zaczeło się to w czwartek!

W środę normalnie bez problemów odpaliłem auto po całym dniu pracy , jazda normalnie.

W czwartek rano chcę odpalić auto i niestety dopiero za 4-tym kręceniem udało mi się go odpalić.

Pierwsza moja teza świece padły , wymieniłem + filtr paliwa.

Reakcja minimalna 2-3 raz odpali , dzisiaj za drugim razem odpaliłem po pracy.

Przy kręceniu nie łapie tylko sobie swobodnie kręci , leci dymek z rury.

Po odpaleniu pracuje i jeździ normalnie , siła jest wszystko okey!?

Na ciepłym silniku żadnych problemów nie mam z odpalaniem.

Macie jakieś pomysły? Jakieś podpowiedzi co to może być?

Pozdrawiam serdecznie , Krzysiek.

Przekażnik grzania świec do sprawdzenia.

Jakie świece kupiłeś (dokładny symbol) ? Nowe czy używki ?

Edytowane przez and_pec

Oj , kurde symbol -.- napewno nie znajdę , a i nówki ale zammienniki AD (auto distribution)

A gdzie mniej wiecej znajduje się ten przekaźnik i czy samemu go sprawdzę?

Pozdrawiam

Aha , jakiegoś kwadratu szukać czy cuś? Ma ktoś może foto poglądowe , bo ja swojego silnika nie mam foty :(

A sprawdzić to jakim sposobem jeśli jeszcze mógłbym spytać?

Po przekręceniu zapłonu powinno być słychać z lewej strony nadkola mocne pyknięcie, a najprościej to sprawdź czy pojawia się napięcie na listwie. A przekaźnik łatwo znajdziesz (dochodzą do niego kable) Taki czarny kwadracik.

Kolega Maciek dobrze radzi a kable będą grube (prądowe)

Jak już go znajdziesz to go wymontuj i (delikatnie) rozbierz i sprawdź czy ma napalone styki, jeśli tak to przeczyść styki drobnym papierem ściernym (400 ~ 600). Oczywiście możesz też go wymienić.

pozdrawiam

Naproście podłącz żarówkę między świece a blok silnika. Przy grzaniu powinna się jasno świecić. Jak tak to nie wina przekaźnika, bo prąd do świec dochodzi.

Te pyknięcie mocne jest!

Co do szukania przekaźnika to w weekend dopiero bo tak albo jest ciemno albo nie mam gdzie ;(

Dzięki za odp, a teraz cóż to może być jeśli pyknięcie jest ?

Przekażnik znajduje się na lewym nadkolu, a jego sprawdzenie zrobisz właśnie dokładnie żarówką Tylko nie 220V tylko samochodową ;) albo miernikiem Wpinasz to pomiędzy masę i listwę łączącą świece

Jeśli z przekażnikiem okaże się wszystko w porządku to masz do sprawdzenia czujnik temperatury silnika, a dokładnie jego opór, a jeszcze wcześniej to świeczki pomimo tego że są nowe. Najlepiej to je wykręcić i podpiąć bezpośrednio pod aku.