maxon Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Witam, Chciałem Was zapytać drodzy użytkownicy, bo mam pewien problem, który pojawił mi się dość nagle i nie wiem czy nie doprowadzi do głębszej awarii. Przechodząc do sedna jestem posiadaczem rocznej Tiidy (silnik 1.6) nowy z salonu. Przed wyjazdem na majówkę pojawił mi się problem ze skrzynią. Zawsze wrzucanie biegów było bardzo leciutkie, delkiatnie dwoma palcami można było je przerzucać bez kłopotu. Jednak na początku mają z momencie kiedy chcę wrzucić bieg mam wrażenie jakby go coś blokowało, jest dużo ciężej i w stosunku do tego co było wcześniej to opór jest dużo większy, jakby jakiś kołek to blokował :-) podobnie jest z 2 i 3 tylko że z nimi trochę delikatniej. Odnoszę również wrażenie, że jak autko się rozgrzeje jest lepiej, bo są momenty że wrzucanie 1 idzie bez problemu, jednak częściej stwarza to problem. Wybieram się do serwisu, ale chciałem dowiedzieć od Was jakichś informacji, co to może być. Pozdrawiam i dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Witam, Chciałem Was zapytać drodzy użytkownicy, bo mam pewien problem, który pojawił mi się dość nagle i nie wiem czy nie doprowadzi do głębszej awarii. Przechodząc do sedna jestem posiadaczem rocznej Tiidy (silnik 1.6) nowy z salonu. Przed wyjazdem na majówkę pojawił mi się problem ze skrzynią. Zawsze wrzucanie biegów było bardzo leciutkie, delkiatnie dwoma palcami można było je przerzucać bez kłopotu. Jednak na początku mają z momencie kiedy chcę wrzucić bieg mam wrażenie jakby go coś blokowało, jest dużo ciężej i w stosunku do tego co było wcześniej to opór jest dużo większy, jakby jakiś kołek to blokował :-) podobnie jest z 2 i 3 tylko że z nimi trochę delikatniej. Odnoszę również wrażenie, że jak autko się rozgrzeje jest lepiej, bo są momenty że wrzucanie 1 idzie bez problemu, jednak częściej stwarza to problem. Wybieram się do serwisu, ale chciałem dowiedzieć od Was jakichś informacji, co to może być. Pozdrawiam i dzięki z góry Luz na linkach,tak na 90%(wyregulują lub wymienią) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxon Opublikowano 6 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Luz na linkach,tak na 90%(wyregulują lub wymienią) czyli nic się tam strasznego nie pieprzy? A skąd to wynika, regularnie to będzie wychodzić, bo to mój pierwszy nissan, wcześniej miałem vw i tam chodziła elegancko skrzynia przez kilka dobrych lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Ta skrzynia nie wiele ma wspólnego z nissanem(to renault)Nie wiem z czego to wynika(brak synchronizacji 1-biegu?,wyciągnięcie linki?,a może jednak wysprzęglik?)Ale miałem tak samo w micrze córki po roku.Po regulacji/wymianie,do dziś (5 lat)spokój,więc serwis sobie poradził bez pudła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxon Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 dzięki za pomoc, udam się w takim razie do serwisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.