Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

HYDE PARK - DYSKUSJA NA RÓŻNE TEMATY

DINO
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wow! Was się pojawił :D

I nastała głucha cisza, gajowy Marucha przywitał się ,wziął strzelbę i poszedł w las  :devil:

• 2 tygodnie później...

Zalałeś Mobil1 5W30 ESP????

Czy Mobil bez 1     5w30 Super 3000???

Bo w Polsce nie ma zwykłego Mobil1 5W30 !!!

A ten olej jest do silników z filtrami cząstek stałych  :)

Następnym razem kup Elf 5W30 Evolution 5l 96zł albo Elf Evolution 5W40 

A ten olej jest do silników z filtrami cząstek stałych  :)

Następnym razem kup Elf 5W30 Evolution 5l 96zł albo Elf Evolution 5W40 

A czy przez obecny olej może się coś podziać?

Ten olej chemicznie jest cienki, lepkością też,za dobrych opinii na rynku też nie ma .

Ciekaw jestem kto ci doradził ten olej.

:)

Elf 5W30 Evolution 5l 

Wystarczy bańka 4-ro litrowa. Wlewamy 3,4 l. a 0,6 l.  na ewentualne dolewki tudzież smażenie frytek przeznaczyć. Mnie te 0,6 praktycznie zostaje, bo do silnika nie dolewam a frytek nie lubię a tak jak kupisz  bańkę 5-cio litrową to marnuje się ponad 1,5 l.

Nic się nie stanie ,to dobry SYNTETYCZNY  olej. Ale rzeczywiście mało "trafiony"

Do twojego mało "wyrafinowanewgo" motorka w zupełności wystarczy dobry markowy 10w40 , a i łańcuch będzie miał swoje smarowanie.

Ten olej chemicznie jest cienki, lepkością też,za dobrych opinii na rynku też nie ma .

Ciekaw jestem kto ci doradził ten olej.

Żeby nie robić reklamy czy antyreklamy firmy  :rolleyes2: polecił go Pan kierownik poważanego i jednego z większych warsztatów w moim regionie.

"Wlejemy Panu bardzo dobry Olej, i lepszy filtr oleju" (na fakturze pisze filtr OC218, 24zł) 

Z Edkiem na temat olejów nie dyskutuj, a tylko czytaj uważnie i stosuj.....on nawet olejek do opalania ma z całością specyfikacji opanowany.

Edytowane przez M@reS

Co ja poradzę jak ja je lubię rozbijać na chemiczne właściwości na plus i minus dla silnika  :D

A olejki też mam i kupę butelek wosków  :D

My tu gadu gadu a tam silnik stuka ale co tam stuka oto jest trapiące pytanie  :(

Powiem tak, mój Note ma 4,5 roku a już wiele z nim przeszedłem. Po roku przy 20kkm, wymieniali poduszki amortyzatora i coś jeszcze z prawej strony, ale powiedzieli ze jak z prawej to i z lewej wymienią odrazu. Po 2 latach ktoś mi przejechał jedne drzwi, poszły do malowania z ubezp. Wymalowali. Po roku okazało się że źle wymalowali, poszło do poprawy na ich koszt. To znowu okazało się że po 2 malowaniu źle założyli listwy boczne (zdjęcie poniżej) na wcisk z 2 miejscami taśmy, z czego z jednego miejsca nie zdjęli zabezpieczenia więc nie trzymała i listwa odeszła. Poprawili "taśmą za 200zł". W trzecim roku pech chciał walnął kamyk w szybę szyba do wymiany z ubezp. Natomiast po gwarancji przy jakiś 60kkm, posłuszeństwa odmówił kluczyk, grot kluczyka wypracował się (starł), niedało rady nim odpalić auta. Dopiero jak mi ktoś z rodziny przywiózł zapasowy drugi klucz to odpalił. Również w trzecim roku bez jakichkolwiek oznak padł akumulator a dokładnie cela. Również siadł wyświetlacz radia (zdjęcie poniżej), w lecie pod wpływem temperatury wyświetlacz blaknie i tak samo jest jak w aucie włączę nadmuch ciepły, i w aucie wzrośnie temperatura. No a teraz te stuki  :mellow:

post-85333-0-33408200-1456862876_thumb.jpg

post-85333-0-72714200-1456862896_thumb.jpg

post-85333-0-84931400-1456862996_thumb.jpg

No to jakiś felerny,albo niewłaściwe użytkowanie.

Czasem mam wrażenie,że niektóre,nie wszystkie usterki,to na własne życzenie.

Parkując auto na dłużej,gdy wali słońce zawsze staram się tyłem do słońca,ochraniam w ten sposób delikatne reflektory,być może zasada obowiązuje też do radia. :huh:

To ja skorzystam z okazji i nie mnożąc nowych tematów pozwolę sobie zadać pytanie koledze Edek01 na temat oleju. Mam Castrol 5w30 w wersjach Titanium FST oraz FST long life profesional w ilościach razem czyniących jedną wymianę oleju. Czy można takie dwa olejiska zmieszać w silniku? Wydawałoby się, że to to samo, tylko sprzedawane pod innym tytułem. Ale skoro mamy specjalistę od oleju na forum to lepiej zapytam zanim strzelę głupotę.

O przepraszam ja tego oleju nie lubię i bardzo mało się nim interesowałem  :P

A Castroll 5w30 FST to jest z 6 różnych butelek z różnymi  literkami na końcu- LL C2 C1 no tak jak oni mają namiąchane w tych butelkach to głowa pęka  :huh:  

Spec od oleju...ciekawe ;) bardzo ciekawe :)

Możesz je zmieszać