DINO Opublikowano 2 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2019 mieszkasz w miejscu gdzie raczej jest śnieg jak już zacznie padać, brałbym sezonowe a firma?? osobiście to Yokohame lubToyo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 10 godzin temu, monkahead napisał: Widzę że temat martwy ale mam nadzieję że ktoś coś jednak odpowie. Ponieważ moje oryginalne Conti PremiumContact2 mają już 9 rok, dlatego przymierzam się do ich wymiany i mam lekki dylemat. Obecnie QQ robię dziennie 10-15km, także rozważam następujące opcje: - zakup Kormoran Ultra High Performance 215/55/R18 >> opona budżetowa ale o "sportowym" charakterze, około 900zł - zakup Hankook Ventus Prime3 215/55/R18 >> klasa średnia, świetne oceny, konkuruje nawet z oponami klasy premium, około 1800zł - zakup całorocznej Yokohama Bluearth-4S Aw21 215/55/R18 >> nowość od Yokohamy, opona całoroczna 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake), około 1500zł W przypadku Kormorana i Hankook'a, dalej używałbym drugiego kompletu kół na oponach zimowych. W co Waszym zdaniem warto zainwestować? Ziomal,jak jeździsz takmało to zainwestowałbym w całoroczne,a jeżeli nie to polecałbym Michelin Primacy 3 lub 4.mam 3ki i są super.Ciche,dobre na deszcz,na suche... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 3 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2019 No właśnie biorąc pod uwagę ostatnie zimy w mieście, na ferie jadę raz do roku, to rozsądek podpowiada żeby kupić całoroczną Yokohamę i pozbyć się drugiego kompletu kół.Niestety nigdzie nie mogę znaleźć testu tych opon... Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exciter Opublikowano 14 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 Najlepszym z najlepszych wyborem są opony Michelin CrossClimate+. Rozmiar 215/60 R17. Bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2019 (edytowane) Generalnie jest tak, najlepiej jeździ się na Michelinach , ale najszybciej się zdzierają, miałem je na kilku autach, to samo dotyczy michelinow na tirach, świetne ale krotkotrwałe. Albo jest mieszanka trwała i ma gorszy komfort jazdy albo komfortowa. Obecnie kończę Pirelli all sezon , fajne na zime, mam na nich 60tys mil już nie jest dobrze, zmiana za 10tys., do ok. 55tys mil jedziły dobrze teraz pływają , opona straciła stabilność, doturlam się do jesieni. Micheliny wytrzymywały mi jakieś 55tys mil. Pirelli wychodzi ze to będzie 70tys mil, z tym że do 55tys mil było fajnie ... Edytowane 14 Czerwca 2019 przez Kazik_R52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Udało mi się znaleźć wyniki testów dla Kormoran UHP, klasa C/C/72db: - hamowanie: na suchym 36,2m / na mokrym: 37,1m Te same wyniki dla Firestone Roadhawk, klasa C/A/71db: - hamowanie: na suchym 35,2m / na mokrym: 32,0m (to nie błąd, lepiej hamują na mokrym) Czy ma ktoś może wyniki dla Continental Premium Contact2 C/C/71db z 2009-2010 roku, kiedy to ta opona wchodziła na rynek? Niestety nic nie mogę znaleźć, a ciekawy jestem jak wypada w porównaniu z technologią budżetową by Michelin 10 lat później ... czyt. Kormoran UHP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 W dniu 26.07.2019 o 20:34, monkahead napisał: - hamowanie: na suchym 35,2m / na mokrym: 32,0m (to nie błąd, lepiej hamują na mokrym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luzak70 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Po wielodniowym czytaniu Internetu (głównie niepolskojęzycznego) zdecydowałem się na: Pirelli CINTURATO ALL SEASON PLUS 215/65R16 102 V XL 370 zł/szt w oponeo.pl. 100 za wymianę z nowymi wentylami + azot. Stare opony wyje....ciłem i mam zamiar 5 lat pojeździć bez wymiany .... Mam je raptem miesiąc - na razie są Ok. Ciche. Zima zweryfikuje. Miałem straszna ochotę na Michelina All Season, ale na zgranicznych stronach mają słabe opinie - gł. ze względu na bardzo szybkie zużycie - taj jak wcześniej pisał Kazik_R52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Wyniki :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 15 godzin temu, monkahead napisał: Wyniki :) Dałbyś większe, bo g... widać. Ale z tego co widać, to większość (może i wszystkie-nie chce mi się tego czytać) są lepsze w hamowaniu na mokrym. Takie to są testy, szczególnie w AŚ czy M...r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monkahead Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Albo im się pomieszał opis kolumn ... Była różnica w prędkościach, 80km/h dla mokrej i 100km/h dla suchej nawierzchni. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez monkahead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Sezon letni za nami czas pomyśleć o oponach na przyszłe lato. Mam taką listę co z tych "gumek " byście polecali a czego nie.Opony w rozmiarze 215/65/16 98H 1 .Yokohama geolander suv G055 2. Nokian Line suv 3.Point S Summerstar 3+suv 4. kormoran suv summer 5. Nexen Nblue hd plus 6. Firestone Roadhawk 7. Uniroyal Rainexpert 3 suv 8. Falken Ziex ze310ec 9.Toyo Proxes cf2 suv 10. Fulda ecocontrol hp 11. Semperit speed-live suv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof118 Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Fajna okazja pojawiła sie na allegro opony nowe hankook z 2017 roku sam kupiłem https://allegro.pl/oferta/4x-opony-letnie-215-55r18-hankook-k125-95h-fr-9021672956 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krasti Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Mam dylemat (jak pewnie każdy) - znalazłem takie opony (gdzieś tu się przewinęły) - https://www.sklepopon.com/opona-letnia/hankook-ventus-prime3-k125-215-65-r16-98-h-95844 Nie są oznaczone jako SUV - ale mój qashqai terenu nie zobaczy pewnie nigdy a jeżeli już to taki, w którym poradzi sobie zwykła osobówka. Czy ma to rzeczywiście znaczenie, czy opona jest "dedykowana" jeśli spełnia parametry nośności? Ewentualnie te wchodzą w grę: https://www.voida.pl/uniroyal-rainexpert-3-215-65-r16-98-h-xl-fr-suv/o-21212 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 W instrukcji nic nie pisze że mają być do SUV ,Mają spełniać określone parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agit11 Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 (edytowane) Witam Nie jedna osoba będzie się śmiała ale od prawie roku mam założone https://www.oponeo.pl/dane-opony/imperial-all-season-driver-215-60-r17-100-v-xl#287421429 Jak na razie spisują się dobrze. Nie miałem okazji sprawdzić na śniegu bo nie było ale polecam. Niska cena ale ważne śwież produkcja. Edytowane 18 Marca 2020 przez agit11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisilYE Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 To nie jest forum prześmiewcze . I czytając to: https://www.oponeo.pl/artykul/historia-opon-imperial Twój wybór jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 52 minuty temu, MisilYE napisał: Twój wybór jest OK. Patrząc na cenę, parametry i porównując z konkurencją, wybór jest najlepszy z możliwych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi