Gość McDżordż Opublikowano 17 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2012 Mam Nisska Primerę P11 z 2001 r., 1,8 ltr, benzyniak, 84 kW, 114 KM. Jaki używacie i zalecacie do tego Nisska olej silnikowy? JAREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość T0mekk1 Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Witam. Ja używałem olej Valvoline 10W40 żadnych uwag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qadrat Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Jak masz silnik w dobrej kondycji i nie bierze kosmicznych ilości oleju to zalej Mobil 1 ESP Formula 5W30 lub Motul 8100 X-clean 5W30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEO NFS Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 .Pytanie typu- masło śmietankowe z Garwolina., czy z Zambrowa?! To tak jak z serwisami do danych marek. Raz mieli umowę z Mobil potem z Castrol, inni z Alf czy tam innym producentem. Masz książkę serwisówą? Tam jest podana specyfikacja oleju do danego modelu auta, silnika. I tego się trzymaj. A każdy preferuje markę jaką darzy zaufaniem! Siła reklam, a każdy podobny. Jest tylko parę zasad. Olej ful syntetyk- zdrowy silnik. Pół syntetyk-zdrowy silnik, lub biorący trochę olej ponad przyjętą miarę(ekonomia). Minerał- na wykończeniu(prawie trup). I nie można stosować po dużym przebiegu na mineralnym, lepszej klasy oleju. Nie mieszać 2. Ja n.p. używam od lat Mobil1 5W40, i nigdy nie miałem problemów z silnikiem! P.s. Jeżeli Twój motor 1.8 nie bierze jeszcze oleju od wymiany do wymiany! I nie chcesz a by brał, i szak nie trafił łańcucha. To nie jeździj na obrotach po niżej 2000! Zbyt małe ciśnienie smarowania! Zgubna ekonomia, koszty potem nie współmierne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 A ile to jest branie "ponad przyjętą miarę"? u mnie od zakupu, czyli po przejechaniu 12.000 km wziął trochę ponad 1l - zastanawiam się czy to dużo... mam zalany 10w40, przebieg 207k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sTrIt Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 To widze ze nie tylko moj silnik lubi sobie wypic :E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.