Gość roberts-1975 Opublikowano 24 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 witam mam serene 1,6 szukam w nim czujnika temp ktory zalancza wentylator w chlodnicy jak i ten pod spodem gotuje sie a nie wlanczaja sie wentylatory prosze o rade nie mam schematu budowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekzieba Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Witaj! Masz w Serenie 1,6 wentylator pod silnikie ? Myślałem, że to mają tylko 2.0 ? :-) Co do istrukcji, to luknij tu: http://forum.nissank...ry/#entry859579 Wg mojej wiedzy: - czujnik dla wentylatora pod silnikiem jest na górze "komory silnika", czyli pod osłoną lewarka (tak chyba zauważyłem kiedyś w instrukcji) i on będzie mierzył, czy w komorze silnika nie jest za gorąco - odkręcasz śrubkę pomiędzy fotelami, potem z czuciem podnosisz tył z zatrzasków do góry i na koniec wysuwasz osłonę do przodu. - czyjnik do załączania wentylatora w chłodnicy jest gdzieś w bloku silnika (za to głowy nie dam!!) - czujniki tylko dają sygnał, bo ostatecznie całością steruje komputer (tak wynika z instrukcji) Szczerze polecam też przeczytać ze 2 x albo więcej ten wątek: http://forum.nissank...system-chodzcy/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość roberts-1975 Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 dzieki kolego sprawdze i jak mi sie uda to powymieniam oba czujniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekzieba Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Hmmm, a może uszkodzenie jest bardziej prozaiczne, np. nie łączy kostka przy wentylatorach (ja mam jeden i miejsce na drugi) na chłodnicy, albo coś innego w kabelkach ? Szkoda tak na oko wymieniać, a szczególnie, że ten mierzący temp w komorze silnika to może być sprawny (musiało by być naprawdę gorąco i postać w korku, aby była potrzeba jego włączenia). Ja np. nie mam tego wentylatora w ogóle i sądzę, że takich Serenek 1,6 jest znaczna większość - więc jego to bym sobie zostawił na deser. Ten na chłodnicy natomiast owszem - jest bardzo ważny! Same wentylatory sprawdziłeś ? Jak podasz prąd na kostkę z akumulatora, to powinien zakręcić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej330 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Zobacz tutaj: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/66448-vanette-chodzenie-niespotykany-problem/page__hl__+czujnik%20+ch%B3odnicy#entry732165 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość roberts-1975 Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 jednak panowie czarny scenariusz sie sprawdzil nowe czujniki wentylatory wszystkie trzy sie zalanczaja lecz dalej gotowal rozebralem silnik okazalo sie ze uszczelka sie skonczyla na 1 cylindrze od rozrzadu komplet uszczelek planowanie glowicy i sprawdzenie szczelnosci zaworow wymiana uszczelniaczy na zaworach koszt nie duzy a propo ja nie mam czujunika temperatury w chlodnicy witam wszystkich juz znam przyczyne jak rowniez juz zostala usunieta byla peknieta glowica po prawie 2 miesiacach poszukiwan dostalem caly silnik i juz go wymienilem teraz jezdzi sie super autko sie nie grzeje dzieki wszystkim za podpowiedzi to sa czesci pozostale po moim silnkiu 1,6 16v benzyna : kolo pasowe 150zl ,wozek kompletny 200zl , lapa do pompy wspom. 30zl ,rura powietrza 50zl ,listwa wtryskowa 100zl ,blok silnika z walem i tlokami 400zl ,przepustnica z kolektorem ssacym 200zl ,zawor egr 80zl ,obudowa zegarow 80zl ,walki rozrzadu z zebatkami 350zl ,grill 80zl komletne sprzeglo za 400zl w razie pytan tel. 535771305 lub 663308820 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej330 Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Z częściami zapraszam do działu giełda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.