Gość grzesio Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Tyran aktualnie przechodzi wymiane simeringu walu korbowego, skrzynia zostala zdjeta i jest pewien problem. Mianowicie jest wyciek jakiegos plynu w okolicy zaznaczonej na zdjeciu. Plyn jest lekko oleisty, bezbarwny, bez smaku. Kombinujemy ze moze to byc chlodziwo, choc smak sie nie zgadza, barwa rowniez, ale nic w tej okolicy nie przychodzi do glowy, poza tym w zbiorniczku jest ubytek plynu. Tak wiec moze uszczelka pod glowica ? choc troche dziwne, bo ubytek zauwazylem 2lata temu (od tamtej pory przy 2 uzupelnieniach zrobilem 35kkm) auto jezdzi normalnie, nawet przy duzych obciazeniach, nic sie nie dzieje z chlodzeniem. Silnik pracuje ok. W okolicy maja zaslepiany byl EGR, i zastanawiam sie czy nie ma zwiazku jakiegos ? ma ktos jakies pomysly, lub spotkal sie z tym ? wszelkie kopncepty mile widziane :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) to najpierw musisz zidentyfikować co to za płyn - może wspomaganie, jeśli nie silnikowy? ja właśnie u siebie zaglądałem za koło zamachowe i suchutko, ale jakby stamtąd ciekło to chyba należy się spodziewać ze koło zamachowe rozrzuci olej do okoła, weź też po uwagę że podczas jazdy dość ostro wieje więc płyn/olej może być zarzucany z innego miejsca, Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez hugh_h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzesio Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Nie jest to olej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 dużego wyboru nie masz, silnikowy, przekładniowy, chłodzenia, wspomagania, spryskiwacz ? jak nie olej to ci 2 zostają mnie się wydaje że płyn chłodniczy to chyba powinien w miarę szybko odparować nie zostawiając śladów, spryskiwacz tym bardziej, bezbarwny i bez smaku może wynikać z tego że na ciepłym silniku tylko cześć odparowała, w silniku są rożne zaślepki kanałów płuczących więc może któraś puszcza, nie koniecznie spod głowicy, popatrz na korki zwłaszcza że jest ich sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzesio Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 w tej okolicy zadnego nie ma, po tej stronie. Kombinowalismy bo to na wysokosci uszczelki glowicy, poza tym jeszcze fakt b. niskiego poziomu chlodziwa w zbiorniczku. Bedziemy kombinowac dalej. Tyran jezdzi i tak "miejscowo" wiec opcja jest taka zeby to zlozyc i obserwowac, wiemy gdzie patrzec, moze sie cos wykluje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 A z klimy tam nie kapie skroplona woda? Niektóre auta mają w grodzi przedniej otwór spustowy. Może po wystygnięciu zaślepionej rurki od EGR-a jeszcze skapuje z tamtąd i może to być jednak woda z jakimiś osadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzesio Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 wezyk z klimy jest na prawo i wyzej, szukam na schematach od czego jest ta rurka poprzeczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 No jak to od czego? Jak dla mnie to dolot spalin z kolektora wydechowego do EGR. Idzie pomiędzy silnikiem a grodzią. Mam gdzieś foty wyjętego silnika daj e-mail to Ci podeślę. Tylko szybko bo za godzinę w kierunku Węgier wyruszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 w tej okolicy zadnego nie ma, a mi się wydawało ze te "kółeczka" na bloku w okolicach rurki na focie to zasklepki kanałów w silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzesio Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 g.w@poczta.onet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi