Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

drgania calego samochodu podczas hamowania

Gość r_m_n_a
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

sprawa jest dla mnie oczywista i bardzo prosta...sprawdzić bicie na tarczy (co lepszy warsztat bedzie miał przyrząd którym sprawdzą bez sciagania tarczy)

tarcza bije i przenosi bicie na kierownice /karoserie

co do tarcz to jeszcze w tych w miarę tanich duzo dobrego słyszałem o DBA

DBA są b.dobre, ale nie wierzę by nawet najgorsze tarcze mogły się w normalnych warunkach krzywić po kilkuset kilometrach.

Ja akurat wierzę. Dziesięć lat temu mój kolega miał sklep motoryzacyjny. Sprzedawał badziewie, miedzy innymi tarcze. Szło dobrze bo tanie. Reklamacji było pełno. Nie trzeba było wjechać w kałużę, wystarczyło dobrze przyhamować i tarcze się krzywiły. To była krajowa produkcja. Najlepsze jest to że żadnej tarczy nie uznali. Mieli swojego rzeczoznawcę przysięgłego i ciężko było podważyć jego opinię.

Edytowane przez Filon

Ja mam DBA i hamują dobrze ale jak je mocno rozgrzeje to piszcza ja bym na Twoim miejscu sprawdził te tarcze w byle jakim warsztacie blisko Ciebie to naprawdę nie jest skomplikowana robota jak są krzywe to Ci je przetocza i po klopocie sprawdź maglownice czy wyciekow nie ma i chodzi ok to powinno zamknąć temat

• 2 tygodnie później...

Ja miałem problem bo myślałem, że łożysko i miało taki odgłos ale okazało się, że opona. Też warto zwrócić uwagę na nie :)

• 4 lata później...

Panowie, troszkę odgrzewam temat bo nie chcę zakładać nowego wątku. Z mam od niedawna więc przejechałem nią jakieś może 400km a od 2 tygodni służy mi jako daily więc dzień w dzień nim jeżdżę. Mam problem z drgającym wozem, zaczyna się gdy przekroczy się 40 km/h, auto zaczyna jakby podskakiwać, wcześniej nie zwracałem na to uwagi a teraz w jeździe miejskiej jest to bardzo odczuwalne, czuje się jakbym jechał po ulicy z jakimiś mega wybojami, częstotliwość tych 'podskoków' nasila się wraz z prędkością o ok 90'ki jest już tak wysoka że przestaje to być męczące i wóz sobie po prostu wibruje. Przy hamowaniu telepie całym autem, przy przyspieszaniu również. Czuję się jakbym jechał polonezem a nie autem które ma mi służyć do zabaw na torze. Powiedzcie od czego zacząć, gdzie dobrze wyważyć koła, co dalej? bo tak to raczej zostać nie może ;( 

Masz dystanse? Krzywe felgi? Chociaz ja mialem krzywa felge a nie biło nic a nic

Dystansów brak, opony zmieniane jakiś czas temu i wyważane, ale może nie dość precyzyjnie, może ma bicie góra/dół, cholera wie i nie wiem gdzie i jak to sprawdzić a wiem że jedno po drugim wszystko trzeba sprawdzić od kół po zawias.

Skoro bije ci juz od 40 i to dosyc mocno, to ja bym niewyważonych felg nie obstsawial, ale reki sobie uciac nie dam

Ale sprawdz czy sie odkleily sie odwazniki na felgach

Edytowane przez xpl1337

Opony masz zepsute ; ) ja tak miałem jak mi się opony zniszczyły zrób coś z tym szybko bo Ci rozsypia sie przeguby i lozyska w najlepszym razie

Myślę że często szuka się zbyt poważnych spraw i zapomina właśnie o czymś takim bo kto by pomyślał że to może być opona ^^ były to stare zimowki wtedy nie pamiętam dokładnie co się z nimi stało bo jak się patrzył o wyglądały ok

Edytowane przez Cytrus

wyważenie koła-->krzywa felga--> sprawdzić czy koła są dokręcone 

Opony były zmieniane 2 tyg temu, teoretycznie wyważone, teoretycznie dokręcone, nie pamiętam jak było na letnich ale chyba też drgało. Znacie jakiś dobry warsztat w którym zrobię test drogowy koła, sprawdzę bicie na feldze ?

przy wyważaniu jakby była krzywa to by zobaczyli

dużo masz odważników na feldze?

ewidentnie coś z kołami

Edytowane przez hot_rider