Gość SasqashO Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Witam. Od niedawna jestem (szczęśliwym!) posiadaczem Sunny N14 1.4 SLX 91', 3d. Martwi mnie pare problemów, mianowicie: Stukają przeguby przy ruszaniu na skręconych kołach- wymienić czy zostawić, odpadnie mi po drodze?, itp. Spala strasznie duzo - w trasie przy spokojnej jeździe ok - 100 km/h - 10 l, miasto ok. 12 - 13l. - czy to wina za małych (jak na moje oko) kół? (13'' szerokość 175), czy to wina świec? jak zmniejszyć w nim spalanie? Czy kontrolka paliwa (rezerwa) świeci? Bezpieczniki u mnie ok, jednakże kontrolka (pod wskaźnikiem paliwa, pierwsza z lewej) nie świeci- wszystko inne na desce świeci. Nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby - bezpieczniki ok j/w, przy włączeniu guzika nie zaświeca się na nim dioda (a wiem że powinna, na guziku tylnej przeciwmgłowej zapala się) Słyszałem coś o zatykaniu bądź usuwaniu zaworu EGR, jednak nie doszukałem się tego gdyż link na Waszym (naszym) forum wygasł - o co chodzi, z czym to się je, czy nie podwyższy spalania? Przy okazji proszę o jakies porady - co sprawdzić w Saniaku zaraz po kupieniu - jakieś słabe punkty, itp itd. Pozdrawiam, Patryk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mski Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Nie działa mi ogrzewanie tylnej szyby - bezpieczniki ok j/w, przy włączeniu guzika nie zaświeca się na nim dioda (a wiem że powinna, na guziku tylnej przeciwmgłowej zapala się) miałem to samo - sprawdź włącznik u mnie po naprawie zadziałało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komorokoro Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Stukają przeguby przy ruszaniu na skręconych kołach- wymienić czy zostawić, odpadnie mi po drodze?, itp. Zostaw samo się rozleci. Proste ze wymienic bo i komfort i bezpieczenstwo. Spala strasznie duzo - w trasie przy spokojnej jeździe ok - 100 km/h - 10 l, miasto ok. 12 - 13l. - czy to wina za małych (jak na moje oko) kół? (13'' szerokość 175), czy to wina świec? jak zmniejszyć w nim spalanie? Koła to raczej OEM. Swiece, kable, filtr powietrza tu trzeba szukac. Czy kontrolka paliwa (rezerwa) świeci? Bezpieczniki u mnie ok, jednakże kontrolka (pod wskaźnikiem paliwa, pierwsza z lewej) nie świeci- wszystko inne na desce świeci. Jezdziłeś do zgasnięcia samochodu z braku benzyny ?? Rezerwa zapala się dość pózno nawet pod czerwonym polem. Słyszałem coś o zatykaniu bądź usuwaniu zaworu EGR, jednak nie doszukałem się tego gdyż link na Waszym (naszym) forum wygasł - o co chodzi, z czym to się je, czy nie podwyższy spalania? Zatykasz rurkę przy kolektorze wydechowym lub przy samym grzybku. Przy okazji proszę o jakies porady - co sprawdzić w Saniaku zaraz po kupieniu - jakieś słabe punkty, itp itd. Rdza na tylnych nadkolach wewnątrz i zewnątrz, progi. Jak tego nie patrzyłeś to teraz tylko modlitwa zeby było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SasqashO Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Jezdziłeś do zgasnięcia samochodu z braku benzyny ?? Rezerwa zapala się dość pózno nawet pod czerwonym polem. Jeździłem, zgasł (wstydu się najadłem, na środku skrzyżowania) ale kontrolka nie zaświeciła, więc podejrzewam żarówkę (diodę). W każdym razie dzięki, plus leci dla Was. P.S: Rudej ani śladu, jedynie wyprysk z tyłu pod tablicą rejestracyjną, podejrzewam że tamtędy spływa woda. @ swoją drogą, jak się mają większe koła do spalania? mam możliwość założenia alu 15' szerokosc 195 z Mitsubishi Colta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość komorokoro Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 mam możliwość założenia alu 15' szerokosc 195 z Mitsubishi Colta o ile centrujący bedzie pasował bo w sunnym jest 59.1 a Colt podobno 56 no chyba ze z pierscieniami latały ale warto wiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SasqashO Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 A jak się bedzie to miało do spalania? Wzrośnie, spadnie, nie zmieni się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Len Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 Ja po 2 letniej walce ze swoim słońcem wiem że niektóre rzeczy w tym aucie po prost "tak mają" po 1. Przeguby wymienić, nie ma co dyskutować Ale postawić na lepsze a nie najtańsze z allegro bo długo nie pohulasz :] po 2. koła mało do tego mają, ja jeżdżę i na 13 i na 15, czasem i 14 założę. różnice w spalaniu jedynie symboliczne o ile w ogóle jakieś są. U mnie wysokie spalanie (do 15L) było spowodowane zjebaną sondą Lambda co jest typowym problemem w N14, już prawie od każdego to usłyszałem. Ale jeśli masz gaźnik to d*pa. Ja wymieniłem świece, lambdę, filtry i teraz pali ok 8 z hakiem. Tutaj też nie kupuj byle czego jak coś, postaw na firmę i będzie grało. Jak nie da rady ze świecami i filtrami to jak masz gaźnik to może go wyregulować? po 3. być może faktycznie dioda ci padła, w moich zegarach była co druga do wymiany po 4. Nie świeci ci dioda na przycisku ogrzewania tylnej szyby? Mi też nie świeci (nawet nie wiedziałem że tam jakaś jest) a ogrzewanie hula jak mało co w tym aucie. W zimie to szyba moment rozmrożona Ale na wszelki wypadek sprawdź przewody na tylnej klapie bądź mase po 5. Rdza to tak jak już kolega wspomniał nadkola wewnątrz i zewnątrz, progi i dobrze by było zobaczyć pod konserwacją (jak jest) albo pod wykładziną jak podłoga wygląda. U mnie też łączenie przednich kolumn amorów z podłużnicami wyglądało nieciekawie, ale to mogła być wina niedokładnej naprawy w przeszłości Co do zwracania uwagi to moim zdaniem warto się przyglądnąć zawieszeniu, u mnie wyjątkowo łatwo i szybko wszystko szlag trafia... końcówki drążków, przeguby, łączniki stabilizatorów Ale to może być tylko u mnie i może zniknąć po złożeniu na dobrych, markowych częściach Tyle ode mnie, może coś pomogłem Jak nie to sorka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zaag Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Witam, W temacie rezerwy w Sunny: Tez nie posiadałem rezerwy. Najpierw zwarłem w kostce pod siedzeniem dwa przewody co sprawiło zaświecenie się rezerwy. Później znalazłem w sieci, ze można zastosować czujnik z daewoo( ten sam patent, termistor.. na alledrogo za 15 z przesyłka) wymontowałem pływak i co się okazało. ze na górze gdzie kable wchodzą w takie gumowe coś kabel od rezerwy jest urwany a na pływaku nie było czujnika. zamontowałem ten od daewoo w miejsce gdzie powinien być oryginalny czujnik. I rezerwa działa jak trzeba http://img848.imageshack.us/i/27042011953.jpg/ pływak po wyjęciu z baku http://img405.imageshack.us/i/27042011954.jpg/ z zamontowanym czujnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.