Gość tomekman Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 ..moze enigamtycznie to zabrzmiało ale już tłumacze o co chodzi. 1) skrzynia - automat - od pewnego czasu (miasto) miałem wrażenie że jakby mniej mocy w tym moim ikarusie jest, skrzynia wyżej ciągnęła - do 4-4,5 tys, a rozpędzał się i tak jakoś niechętnie. oczywiście to mogłoby być wrażenie subiektywne, ale jak wyjechałem na autostradę to okazało się że przy prędkości 101 km/h kickdown nic nie daje, obroty podskakują z 2200 na 2800 i koniec. muszę zejść na 99 (no poniżej 100 ) żeby autko zredukowało biegi, natomiast nie mogę powiedzieć żeby zaczęło przyspieszać. obroty idą w górę i to właściwie jedyna rzecz, bo przyspieszenie to przypomina raczej rozpędzanie 100-tonowego mamuta . przyspiesza, gdy w okolicach 120-130 zrobie takiego "połowicznego" kickdowna - choć też oczywiście szczyt to nie jest. KMJ nie znalazł w komputerze żadnych błędów, zaproponowali wymianę filtra paliwa - na początek. uprzejmy pan za biurkiem nie potrafił mi wytłumaczyć niestety co to za zanieczyszczenie co rozpoznaje prędkość z jaką jadę.... 2) hałas-wycie jakby - na poczatku było w okolicach 100 km/h. KMJ autorytatywnie stwierdził "krzyżak przód", po wymianie wyje przy 60 i 120, pomiedzy trochę ciszej - przy szumie powietrza prawie niesłyszalnie przy okazji - poszły mi uszczelniacze na tylnych półosiach i lał się olej, przy wymianie uszczelniaczy KMJ znalazł luz na obu półosiach - ponieważ wymiama u nich to razem 8 tys... poprosiłem żeby zakończyli wymianę na uzgodnionych wczesniej uszczelniaczach. jak zadzwoniłem z reklamacją odnośnie rozszezonego zakresu wycia (przypomnijmy miał to być krzyżak) to pan uprzejmie stwierdził "przecież mówilismy ze półosie są do wymiany..). Panowie pytanie: 1. nie do końca się na tym znam, ale o jaki luz chodzi? gośc pokazywał mi luz w osi koła, a przecież z jednej strony półosi jest w moście, z drugiej piasta. czyli jak koło nie odjeżdża na bok to gdzie ma się ten luz pojawić? 2. w związku z powyższym co może być przyczyną tego hałasu? 3. najważniejsze: co może się dziać z napędem? silnik niby pracuje normalnie, z dołu przyspiesza, błedów nie ma.. wiecie co - niech wyje, stuka, terkocze ale niech zap..... jak dawniej pzdr tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość opacinski Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Kolego. Odpuść sobie , serdecznie serwis KMJ - na forum zebrał już niezłe baty od klientów. Jeżeli chodzi o skrzynie automatyczne / bo chyba to boli w Twoim aucie/ to długie w tym doświadczenie ma serwis w Gdańsku na Marynarki Polskiej / właściwie na śnieżnej/ Sosnowski. Zrobią jazdę próbną i może coś zasugerują. Opinii nie znam; mnie raz pomogli - ale nie w kwestii skrzyni automatycznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomekman Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 niestety musiałem, bo robiłem przy okazji szkodę z AC, a że auto leasingowane to musiałem to zrobić w KMJ. ale wiem, że teraz mnie tam ine zaciągną drugi raz, bo to banda bałwanów jest przy okazji ze skrzynią - ktoś tam kiedyś wspomniał że to przez stary olej, drugi ktoś pwoiedział że oleju w skrzyni się nie wymienia - kołomyja, na wszelki wypadek wymieniłem - nie pomogło. co prawda mechanik mówił że przydałoby sie jeszcze zespół ciśnien wyczyścić, ale tego już nie zrobił... podjade zobacze co i jak w tym sosnowskim... ------ no i są pozytywne wieści może komuś pomogą: stwierdziłem że najlepiej jechać do specjalistów od konkretnych dziedzin - więc wybrałem się do Miszewka do Auto mat-u - goście od skrzyń automatycznych. jazda próbna i właściciel od razu wykluczył skrzynię. wróciliśmy pogmerali przy silniku i znaleźli - rura od doładowania (powietrze) miękka, podpięli węże na krótko - omijajać zawór podciśnieniowy - rura twarda. znaczy problem z doładowaniem i zaworem. skierowali 6 km dalej do warsztatu "od silników", tam wymienii zaworek, skasowali 660 zł (tu trzeba powiedzieć że dyskusyjna jest pozycja "test" - przyjechałem z rozwiązaniem ) i auto to rakieta zostaje tylko problem z hałasem z zawieszenia, ale tu tez dostałem namiar na kolesia specjalizującago się w mostach i zamierzam się tam udać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.