Gość frostpm Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Witam serdecznie wszystkich. Proszę o pomoc w identyfikacji nr części do maximy a33 rocznik 2001. Padł mi sterownik silnika o nr 237105Y222. Jest to nr nissana, część nowa kosztuje 8000 tys. Chcę kupić używkę, niestety ze starego sterownika nie da się odczytać nr JECS. Prosze o pomoc, jak uzyskać ten nr. Dodam że ASO nie pomoże.Dziekuję za wszelakie sugestie. Pozdrawiam. Czy naprawdę nikt na forum nie posiada maximy z drugiej połowy 2001 roku z silnikiem 3.0 v6 automatyczna skrzynia biegów i nie popatrzy za osłonkę obok pedału gazu aby odpisać nr sterownika?? A może jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 zobaczymy na nissan4u.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 (edytowane) Witam Dziękuję za zainteresowanie, byłem na tej stronie. Wychodzi, że ma być nr części 237105Y222 lub 237105Y223, ale ciągle to nr nissana. Ja potrzebuję ten nr zamienić na nr producenta sterownika czyli JECS. Edytowane 21 Listopada 2012 przez frostpm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 to nie ważne musisz znaleźć taki sam oba nr będą na ecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Mam inne ecm z takiego nissana, nie ma tam nr "nissanowskich" tylko producenta. Niestety te co mam nie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 kopiesz w allegro ,,? a jak wtyczki ,,, a czyli to co masz nie da się zidentyfikować w nissan4u a podobne do tego http://allegro.pl/komputer-sterownik-silnika-nissan-maxima-3-0-00-04-i2783685759.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Tak mam dwa ecm z allegro ale niestety nie pasują, tzn wtyczki tak ale oprogramowanie nie (auto odpala po wgraniu pamięci immo). to co mam ma nr zupełnie inne tzw producenta nie identyfikują się w nissanie (także w ASO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 to działa czy nie auto to że nr są inne to bym sie nie stresował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 pali jezdzi ale w trybie awaryjnym, nie steruje ecm kilkoma czujnikami i urzadzeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 aha a błędy jakie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 P1490, P0446, P1464, P0403, P0505, P1605 przed spaleniem ecm nie było błędów. Sprawdzałem większość urządzeń na których są błędy, problem polega na braku minusa na tych urządzeniach lub czujnikach. A minus właśnie ma być sterowany z ecm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 no kwestia może być że inaczej podłączona wiązka ,,, a wiesz że to ecm sie spalił próbowałeś naprawiać ,,,bo jak to jakiś komponent to może sie da naprawić ,,,, mając 2 na częsci ,, minusem to ecu steruje np pompą paliwa wysyła sygnały na przekaźniki ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Tak spalił się, zostały tylko czarne zesmolone śmieci, dużo smrodu i wietrzenie auta dwa miesiące, sprawdzałem wiązki np elektrozawór odpowietrzenia oparów paliwa powinien mieć minus bezpośrednio z ecm, ale ecm go nie podaje, podobnie z innymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 to może wiązka jeszcze walnięta sprawdzałeś przejśćia między kablami od czujnika do wiązki ,,,i czemu sie ecu tak skopcił ,,, tak sam z siebie ... jak ja wstarszym nismo kombinowałem ecu to raczej 95% wiązki była taka sama choć zrobili przejście 2uch rzeczy i auto nie odpalało masz serwisówki z wyjściami na poszczególne piny może akurat coś pozmieniali ,,, popatrz na rocznikowe modele w nissan4 u ... czy masz takie same czujniki ,,, być może też masy nie ma na wejściu do ecu sprawdzałeś całą wiązkę ,,,? bo nie sądzę by nissan takie jaja robił skoro auto smiga w trybie awaryjnym to dużo mi nie trzeba by działał normalnie bo myślę jak specjalnie by robili inne wyjscia to by to w cale nie odpalało ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Spodziewam się, że problem siedzi w wersji oprogramowania ecm i dlatego nie steruje wszystkimi sprzetami w silniku, dlatego poszukuje konkretnego ecm tylko niestety nie mogę zamienić nr nissana na nr producenta sterownika aby zakupić odpowiedni z allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 a sprawdzałeś wszystkie kable ,,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 tak wiązki sprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 stawiam na brak np masy może nowszy lub starszy komp miał inaczej na innym pinie to połączone ,,musisz na bazie nissan 4u dokopać sie czy te kompy mają takie same czujniki ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 masy sprawdzone wg schematu - wszystkie zasilania tez są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 przejścia do czujek też ,,hmmm to musisz sprawdzać po tych katalogach nissan4 tam masz rozpiskę czujek napisz jaki masz dokładnie model i jakie było ecu a co masz ,,, trzeba sprawdzić czy ma mieć takie same czujniki mogli zrobić przejście na inny typ z innym zakresem i moze lepiej by ci było dokupić czujki niż ecu lub kwestia przełączenia pinów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 jaki ecm był w aucie oryginalnie nie wiem bo obudowa tak sie spaliła że nie wiem, a ten co ma teraz to A56-P51 Z52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 a gmerałeś w nissan 4 i jaki nr wychodzi ,, bo te co Ci posyłałem to miały nissanowskie nr bo już nie kojarzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 tak gmerałem i są tam nt nissanowskie, ja potrzebuje nr producenta sterownika, bo tylko po takich nr mozna kupić używkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 na wcześniejszych ecu były takie i takie ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frostpm Opublikowano 24 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 na spalonym nie da się odczytać wogóle nic,a na tych co mam są tylko nr producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi