Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

światła mijania i kontrolka drogowych, problem

ogr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dawno nie zaglądałem bo Ala sie nie psuje. Do czasu.

Kilka dni temu zauważylem, że lekko się świeci kontrolka świateł drogowych po włączenie świateł mijania. Udało mi się ją wyłaczyć poprzez włączenie długich na moment.

Od dwoch dni już ten sposób nie działa i ta kontrolka świeci jaskby mocniej, na domiar złego dziś po zmroku zauważyłem, że po włączeniu świateł mijania prawie nie świecą, niby żarówki się palą ale jakoś tak na żółto-pomarańczowo i mdło. Dopiero po dłuższej chwili zaczynają mormalnie świecić.

Proszę o pomoc co sprawdzić nim udam się do elektryka. Dzięki

Edytowane przez ogr

masy nie ma w lampie. na 100%

albo jakis styk na kostce zaśniedział przy żarówce albo coś głębiej w instalacji.

Ale sądze, ze to pierwsze.

Zdejm kostke z tej strony z której lampa słabo świeci i przeczyść styki ewentualnie pryśnij jakimś preparatem jeszcze.

Edytowane przez nunu85

Zdejm kostke z tej strony z której lampa słabo świeci i przeczyść styki ewentualnie pryśnij jakimś preparatem jeszcze.

ale ja to mam w dwóch żarówkach

jakim np. preparatem?

Edytowane przez ogr

Preparat to dostaniesz w każdym sklepie motoryzacyjnym. Kiedyś był Unizol. Już mamy dni wilgotne, to zapewne gdzieś weszła wilgoć na masę. W komorze silnika jest troche tych punktów masowych, ale które do czego to ciężko powiedzieć. Manual by się przydał. Możesz brać kluczyk 10 i odkręcać o jakieś dwa obroty każde łączenia masowe, psiknąć preparatem i ponownie dokręcać. Jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi-będzie na zaś.

Druga rzecz, to może padać Ci przełącznik-manetka. Też kiedyś swoją /ale w innym samochodzie/ sam urządziłem - czyli popsułem. Chciałem mieć mocniejsze światła i wsadziłem 100W. Wyłącznik nie wytrzymywał i zaczynał się stopniowo stapiać na stykach od wewnątrz aż padł całkowicie.

ale ja to mam w dwóch żarówkach

jakim np. preparatem?

do żarówek dochodzą kostki. sprawdź czy gdzies w okolicach lampy, jeden z kabelków tych kostek nie jest przykręcony do karoserii.

w całym tym zamieszaniu brakuje masy. to jest pewne.

problem tylko znaleźć gdzie ta masa akurat jest przykręcona.

Proszę o pomoc co sprawdzić nim udam się do elektryka. Dzięki

A jak byś nie ogarniał, to wal na wp zanim skasuje Cie elektryk! Masz chyba blisko!?

Gdzie mam szukać masy? Zdjąłem kostki z żarówek i są ponadtapiane obje z lewej strony. Do niczego więcej nie doszedłem. Te kostki to są standard do H4 czy jakieś tylko do almery? Bo muszę je wymienić. Dzięki

No to kostki nie wątpliwie musisz wymienić na nowe! Pod jedź do Otwocka na Hożą powinni mieć, jak nie to w rumuni na Świderskiej. Szczerze mówiąc to dziwne że nad topione? Więc trzeba też oprócz poprawy masowania, prześwietlić kable(może trzeba jakiś wymienić/naprawić),przekaznik główny i manetki oraz napięcie. Po kablach od świateł, aq, i.t.d.( - biegun ) dojdziesz do masowania. Ale jak zadajesz takie pytanie;

- Gdzie mam szukać masy?-

To chyba zbytniego/zielonego pojęcia o elektryce w aucie nie masz!!!

Na wp nie uderzasz więc może od razu wal do elek.mech. Zanim coś na motasz!?

Wygląda na to, że chyba się udało, znalazłem masę. Wydaje się że kontrolka drogowych zgasła a mijania świecą normalnie ale stwierdzę na 100% po zmroku bo za widno jest teraz a nie mam garażu. Podjadę po te kostki, ale chyba udam się do elektryka niech sprawdzi jak mówisz bo to dziwne żeby kostki się nadtapiały.

Jeszcze odnośnie masy, czy może to być zaraz za uchwytem zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego? znalazłem tam dwa kable przykręcone do blachy, innych "mas" jakoś nie mogę znaleźć.

żarówki mam 55W.

Temat zamknięty mam nadzieję, że nie chwilowo. Żarówki wymienione, kostki nowe polutowane, styki mas jakie znalazłem oczyszczone i spryskane. Na razie działa ok. Mam nadzieję że długo tak będzie. Jeśli to nie to, to już elektryk będzie dochodził co.

Dzięki wielkie za wszystkie porady.

Edytowane przez ogr