JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Nadmuch masz taki sam?Stopniowanie mocy przebiega płynnie?Ze wszystkich wylotów powietrze leci tak jak leciało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bodziu Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Stopniowanie mocy wygląda tak samo jak poprzednio, nadmuch z czucia ręki tak samo, co do wylotów muszę sprawdzić (tak jak pisałem, ja nim nie jeżdżę tylko żonka) jak wrócę z pracy to sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Sprawdź czy załącza się kompresor Klimy po tym bum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bodziu Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) W obecnych warunkach kompresor się włącza? tzn. chodzi mi, czy przy obecnych temperaturach blisko 0 stopni będzie się włączał. Jak to namierzyć? Na początku jak go kupiliśmy to samochód po uruchomieniu wydawał taki specyficzny dźwięk a'la syczenie i po chwili przestawał. Czy to oto chodzi? Przepraszam, że tak pytam, gdzie to można fizycznie namierzyć? Nie jestem mechanikiem i mało wiem w te klocki . Poproszę o info z której strony auta i jak tam zajrzeć. Sorki za pytania rodem z przedszkola . Edytowane 25 Listopada 2013 przez Bodziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Oczywiście że się załącza,klima latem chłodzi a teraz ma za zadanie osuszać powietrze(zaparowane szyby np.) Powyłączaj odbirniki typu radio ,ogrzawana szyba itp.i na postoju włącz klimę,powinno być słychać cykliczne załączanie się kompresora i zarazem, w tym momencie obroty nieco rosną i tak co chwilę. Edytowane 25 Listopada 2013 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bodziu Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Ok. byłem koło samochodu włączyłem silnik i zaobserwowałem tzw. cykliczne syczenie i załączanie się czegoś co odgłos dawało z przodu po lewej stronie patrząc na maskę stojąc przodem do samochodu. Tzn. chyba to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Działa,a co z prędkością nawiewu?Stopniowo reaguje wraz z przekręcaniem pokrętła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Pokrętło nawiewu ma cztery stopnie (tzw regulacja szybkości wentylatora). Przełączając powinieneś wyczuć na ucho zmianę szybkości i intensywności nadmuchu. I teraz w zależności od ustawienia pokrętła przepływu powietrza( na dwa krańcowe czerwone położenia, przełączając pokrętłem wentylatora na 3 lub 4 można załączyć klimę. U Ciebie mogło się tak stać. Klima jakiś czas stała nie uruchamiana i mogło coś gruchnąć, lub był jakiś paproch w układzie chłodzenia/nagrzewania i gdzieś przyłożył. Poobserwuj, jeśli nic się nie dzieje, szyby nie parują nadmuchy działają to jest ok. Edytowane 25 Listopada 2013 przez janio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bodziu Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Nawiew ma jakby lekkie opóźnienie w stosunku do pokrętła, jeżeli nastawię na max z wyłączenia to słychać najpierw cicho a później coraz bardziej rozpędzający się wentylator aż do max nawiewu. Szyby odparowują się bardzo szybko - porównując do naszego sprzedanego 13 letniego matiza . Może faktycznie jakiś paproch się zawieruszył w układzie. Jednocześnie chciałbym podziękować za wszelkie porady otrzymane od Państwa. Dziękuję bardzo. Edytowane 25 Listopada 2013 przez Bodziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasko1 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Czy używał ktoś filtra węglowego? Jest odczuwalna jakaś różnica ? Czy ktoś odgrzybiał klime(nawiewy) pianką do odgrzybiania w sprayu ? Czy warto pokusić się o taki zabieg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Żeby zobrazować zalety filtra węglowego posłużę się urywkiem z tekstu w necie."Filtr węglowy ma na swojej powierzchni węgiel aktywny, który ma zdolność pochłaniania wielu niepożądanych substancji. Dzięki niemu przez zasysane do kabiny powietrze nie dostaną się nie tylko pył i kurz, ale także spora część spalin czy innych gazów. Właściwości węgla sprawiają, że doskonale łączy się on z metalami ciężkimi, pochłania tlenki oraz opary benzyny. Możemy być pewni, że komfort jazdy z filtrem węglowym będzie dużo lepszy niż ze zwykłym. Podczas prowadzenia pojazdu do naszych płuc będzie po prostu docierać bardziej czyste powietrze'' A teraz od siebie. Stosowałem dwa razy filtr węglowy. Wszystko zależy jakiej firmy się zakupi. Czy coś dobrego, czy badziewo? Dobry filtr węglowy będzie droższy od zwykłego. Myślę, że węglowy jest lepszy. Gdzieś kiedyś wyczytałem, że węglowy należy zmieniać częściej ze względu na lepsze właściwości pochłaniania. Będzie się szybciej zapychał substancjami niepożądanymi. To tak w skrócie. Wybór zostawiam dla ciebie. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez janio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mike12345 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 W dniu 25.04.2017 o 20:00, adasko1 napisał: Czy używał ktoś filtra węglowego? Jest odczuwalna jakaś różnica ? Czy ktoś odgrzybiał klime(nawiewy) pianką do odgrzybiania w sprayu ? Czy warto pokusić się o taki zabieg ? Uzywam weglowego bo pochlania pylki i zapachy z zewnatrz i jest polecany dla alergikow. Pianke k2 klima doctor aplikuje raz w roku na parownik, po tym zabiegu nie mam problemu ze smrodkiem z klimy, tak wiec polecam, w nawiewy nie pryskam, mozna upackac auto i zalac elektronike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasko1 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Jakiej firmy polecacie filtry węglowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 W dniu 25.04.2017 o 21:18, adasko1 napisał: Jakiej firmy polecacie filtry węglowe ? nie ma znaczenia, kupowałem zwykle Boscha, równie dobrze może być dowolnie inny z tym,że węglowe są sporo droższe i stawiają większy opór przepływowi powietrza, ja wolałem te z włókniny jest tego mnóstwo, do wyboru http://www.iparts.pl/auto-czesci/filtr-kabinowy-przeciwpylkowy,nissan,note-e11-od-2006-03,1-4-88km,80-5482-19174-100263.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Ja tak Jak Dar osobiście wolę ten z włókniny. Teraz jeżdżę na węglowym, ale zamówię z włókniny. Z filtrami mniej znanych firm należy uważać, ponieważ niektóre mają źle spasowane plastyki. Nie dają się kliknąć i mogą się wysuwać. Odgrzybiam zwykle odgrzybiaczem w aerozolu, K2, lub Plak, ewentualnie jakiś inny. Nie stosuję psiukania w nawiewy powietrza. Włączam klimę na max, stawiam odgrzybiacz na dywaniku za siedzeniem, uruchamiam go, zamykam drzwi i czekam aż się zużyje. Wkładam nowy filtr, wietrzę samochód i rok jeżdżę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi