fred77 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 OK no i Ale, że co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riviera Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Mój 3d ma DMC 2300 + przyczepa Kempingowa 1060 = 3360 czyli bez Viatola i bez E 5d tylko Viatol i jeszcze E Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekh2 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Jest tak według polskiego chorego prawa jeśli hak nie ma ograniczenia To auto może holować przyczepę : bez hamulca 750 kg z hamulcem 150% masy auta czyli auto ma 2t to holujesz 3t max a na marginesie tak moim d22 holowałem 5t w środku zimy i nieźle sobie radził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marq4x4 Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 (edytowane) Nieprawda - wystarczy kod 96 - sam egz praktyczny w word. Sprawdź na stronce ....http://www.oskduet.pl/nauka-jazdy/prawo-jazdy-przyczepa A ja mam wpisane w karcie DMC przyczepy 2800kg , a w dowodzie 2000kg ;-) Edytowane 19 Kwietnia 2014 przez Marq4x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Riviera Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Polski przelicznik to typowo 1,33 DMC samochodu do masy przyczepy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 a jak jesteście tacy obyci w temacie to czy ktoś widział u nas przyczepkę z hamulcami elektrycznymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikolek2 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Są takowe do nabycia można zamówić sam system hamulcowy bez przyczepy. http://www.przyczepy-wiola.eu/alko,5.html tylko ta cena! pewnnie dlatego to tak mało znane Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez fikolek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 mnie bardziej interesuje czy się zmieniły przepisy bo z tego co wiem to nie szło zrobić temu przegląd legalnie i ITD też się czepiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikolek2 Opublikowano 20 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2014 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/printview.php?t=12502&start=0 tutaj masz np dyskusje i tak to właśnie jest u nas z interpretacją przepisów. W usa teki hamulec jest obowiązkowy bo jest skuteczniejszy w działaniu niż zwykły mechaniczny jaki przeważa u nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtus Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Umnie na haku jest 3000 i w dowodzie tyle samo, przy 4x4 jest max. 150% DMC auta - limitem jest homologacja haka. Najazdowe elektryczne ... nie wiem do czego, ale hydrauliczny przechodzi, były np. w Niewiadówkach N132 (taki numerek pamiętam). Snując domysły, najwięcej na wężykowanie daje stabilizator, tylko kula się zużywa - okładziny cierne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgorzelec Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 3.0 Di mają 3tony na haku. a 2,7 2800. chyba sie nie oblicza tego z masy auta bo 3.0 powinno w takim razie miec mniej na haku jak 2.7 bo jest lżejsze. Mi nie raz niemcy pokazali karpia jak ściagali za podejrzenie przeładowania DMC a w dowodzie 3t i oczy. hehe krótki z dużą przyczepa wyglada nie pozornie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wally Opublikowano 2 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2014 Witanko Ostatnio jestem w temacie więc : 2800 kg to Terrano 2 3 drzwi, ma katalogowo w szerokim świecie ciągać. Jednak żyjemy w kraju jakim każdy widzi... i masa ciągniętej przyczepy wyposażonej w hamulec najazdowy nie może przekraczać DMC samochodziku. Mam w dowodzie wbite DMC 2510 kg auteczka, w dowodzie od ogona 2500 kg i w trakcie kontroli "biała czapka" sprawdzała tylko wartości DMC niebieskich papierkach, OC i VIATOL też ... Prwako B+E (lub wyżej) też nie zawadzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redwater Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 No i d*pa Panowie, dzis sie dowiedzialem, ze jak mi odpadla tabliczka znamionowa z haka, to nie moge z nim jezdzic, jakies najnowsze chore przepisy, wpisu w dowod moze nie byc, ale tabliczka musi byc... chyba czas zarejstrowac auto na Ukrainie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 A gdzie sie dowiedziales? Ja mam przeglad do 09.01 wiec nie chce sie zdziwic:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cycepnik Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 uciąg na haku diagnosta bierze z vin i jeśli chcesz legalnie to long 2 5d to max uciąg 3t ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 pewnie na SKP byłem, poprosiłem więc sprawdzili wszystko łącznie z działaniem hamulca najazdowego w przyczepie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 uciąg na haku diagnosta bierze z vin i jeśli chcesz legalnie to long 2 5d to max uciąg 3t ;D niby jak ci diagnosta coś VIN odczyta coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) niby jak ci diagnosta coś VIN odczyta coś ? też mnie to zastanawia? są trzy miejsca w których jest to zapisane: 1. tabliczka znamionowa na nadwoziu 2. dowód rejestracyjny 3. świadectwo homologacji mój TD27TI R20 ma 2800kg ale nie "na haku" tylko maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem /O1/ Edytowane 30 Grudnia 2014 przez SieneK_68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 1 - najczęściej jest pusto - powinna być maksymalna masa zespołu pojazdów na tabliczce wtedy sie odejmuje i wychodzi 2 - bardzo często błędnie zwłaszcza jak auto było sprowadzane 3 - jedyne wiarygodne źródło ja przed zakupem nissana odpytywałem nissana o wpis w homologacji no to jest na haku 2800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cycepnik Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) niby jak ci diagnosta coś VIN odczyta coś ? w vin zapisane to jest u mnie wpisał vin w jakiś program w komuterze i wyszło normalnie Edytowane 31 Grudnia 2014 przez cycepnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 31 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 szok ! nie wyobrażam sobie że nagle mają bazę danych ze wszystkimi samochodami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi