delakrua Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 (edytowane) Witam, mam Almerę N16 silnik 1.5 benzyna, 2001 rok czyli sprzed liftingu. Dziś zauważyłem, że przy powolnym ruszaniu z jedynki coś stuka, tak jakby ze skrzyni ale pewności nie mam. To samo dzieje się, jeżeli staczam się ze wzniesienia przy wciśniętym sprzęgle(musi to być powolne staczanie). Stukanie jest miarowe i dość szybkie, tym szybsze im szybciej jadę, ale do pewnego poziomu: przy ~2500 obrotów już nie słychać. Przy dynamicznym ruszeniu, np. spod świateł stuków nie słychać, ale może to silnik zagłusza. Raczej nie ma opcji żebym tego wcześniej nie słyszał a było, bo nieraz zdarzyło się w korku stać gdzie wiadomo: jedynka, powolne ruszanie, stop, jedynka, powolne ruszanie. Auto mam od niedawna, przejechałem nim dopiero ~2,5tys km. Z faktur od poprzedniego właściciela widzę, że 80tys. km temu przy przebiegu 120tys. wymieniane było sprzęgło oraz łożyska w skrzyni biegów, kompletna skrzynia też już była wymieniana przy przebiegu 180tys. na używaną (teraz jest 205 tys.). Wiem, że Almery słyną z awaryjnych skrzyń, i domyślam się, że właśnie to jest przyczyną. Pytanie mam tylko jak zdiagnozować czy to kwestia skrzyni, a jeśli tak to czy cała do wymiany, czy też jakiś konkretny element? Od razu do mechanika? Na stację diagnostyczną? Edytowane 20 Lutego 2013 przez delakrua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 pod winduj furę i kręć kołem obserwując co się dzieje czy to nie przypadkiem przegub któryś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matus Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Trochę dziwne jak na przeguby bo te na ogół to pierwszy raz dają o sobie znać przy maksymalnym skręcie , ale kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 nie mówię że na 100% zacząć od koła jak sie skończy na skrzyni ,,,,, ja miałem tak z wstecznym że cyklicznie coś stukało ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzyl Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 jak belka pod chłodnicą się czuje? ja przez takową straciłem jedynkę w skrzyni. przy jeździe na 1 (toczenie się bez sprzęgła), było lekkie pykanie, aż pykło po ząbkach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delakrua Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 jak belka pod chłodnicą się czuje? ja przez takową straciłem jedynkę w skrzyni. przy jeździe na 1 (toczenie się bez sprzęgła), było lekkie pykanie, aż pykło po ząbkach.. Belki specjalnie nie oglądałem także nawet nie wiem. Ale nie bardzo wiem jak się te rzeczy ze sobą wiążą? I mała poprawka po przejrzeniu dokładnym faktur: skrzynia była wymieniana rok temu, przy przebiegu 180tys, na używaną(choć i tak dużo gość dał, 2000zł sama skrzynia). Także troche lipa jeśli to faktycznie skrzynia padła, raptem 25tys. wytrzymała :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 a poduszki pod silnikiem przy ruszaniu na zaciągniętym ręcznym rusza się silnik ,,bardzo ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delakrua Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 a poduszki pod silnikiem przy ruszaniu na zaciągniętym ręcznym rusza się silnik ,,bardzo ,, Nie zauważyłem, a ruszam często z ręcznego pod górkę. Pojeździłem trochę przed chwilą i zauważyłem kolejny objaw wskazujący na skrzynie: te stuki na jedynce przenoszą się na lewarek :/ Czuć drgania mocno. Reszta biegów poza jedynką bez zarzutu - jak ruszam z dwójki wszystko spoko, wsteczny też elegancko. Kurcze chyba wybiorę się jutro z rana do ASO nissana żeby wybadali co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzyl Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Skrzynia używana to 1500 stoi. A co do tego w jaki sposób się to wiąże, to już mówię. Jak belka zaczyna się sypać może puścić belka podtrzymujaca silnik (opuszczenie silnika o 1cm), przesuwa sie skrzynia, inaczej zeby wchodzą i może zmielic 1 bieg. Dodatkowo mogą wysiąść poduchy silnika, łącznie z bocznymi. Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stratusome Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Sprawdź półosie - czasami wałki półosi się ukręcają. Z tego słynęły Primery m.in. Używana część używanej części nie równa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delakrua Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Problem już rozwiązany - konieczna była wymiana skrzyni, zęby pierwszego biegu się połamały :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomzyl Opublikowano 21 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 ale to by wystarczyła wymiana samej zębatki 1 biegu ile Cię skasowali za to? nic więcej nie widać, żeby się posypało? bo jedynka sama z siebie się nie sypie, albo silnik lata albo wbiłeś jedynkę podczas toczenia się auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzarnyKonik1 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2016 Witam koleżanki i kolegów u mnie jest coś podbnego , chyba od 2 lat się tak dzieje, że przy powolnym ruszaniu z malym gazem cos zaczyna pukac po dodaniu gazu ustaje w czasie jazdy nic się nie dzieje. Odgłosy dochodzą jakby spod deski rzodzieczej z jej prawej strony , wczesniej bo rok temu ( tyle stala w garażu ) sparwdzałem i sam i z mechaniorem co moze być przyczną wymieniłem i wydech przód wyspawany wymieniony no nic nie znaleśliśmy. Fakt deski całej nie demontowalem , ale może ktos wie czy jest tam jakis element który mógł się odkrecić i dawać takie odgłosy? Z góry dziekuje za odpowiedzi i pomocy pozdrawiam. Już wiem co stukało wężyk w komorze silnika od strony kabiny , konkretnie jego mocowanie do blachy karoserii (szkieletu) puściło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi