staaasiu Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Witam serdecznie mam pytanie w jaki sposób podłączana jest instalacja elektryczna haka holowniczego do Navary z 2011 roku ??? Czy to auto posiada kostki podłaczeniowe czy trzeba samemu ciągnąć kable aby się podpiąć do gniazda 13 pinowego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 wg tego można kupić dedykowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staaasiu Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 no tak ale czy w samochodzie są odpowiednie gniazda w które wpinamy wtyczkę i wszystko będzie działać jak należy ?? oto jest pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axel Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Witam Są gniazda na końcu paki. Trzeba rozłączyć złącze i wstawić pasujące od haka holowniczego. Nie można się pomylić bo jest tylko takie jedno złącze gdzie pasuje kostka dedykowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszN Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 podaj adres @ a wyslę Tobie instrukcję montażu oryginalnej wiązki elektrycznej do D40 ( 13 stykowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staaasiu Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 ok, dzięki. Pytanie jeszcze: bo obecnie mam zamontowany hak jednak z gniazdem 7 pinowym. Kłopotem jest fakt, że jakbym chciał szarpnąć przyczepę o DMC > 750kg to muszę mieć w niej wsteczny (takie przepisy), a wtyczka 7 pinowa bez przeróbek nie ma takiej opcji. Czy tą 13 pinową wtyczkę podłącza się w to samo miejsce co teraz mam podpiętą tą siódemkę ??? dzięki za instrukcję. To jednak nie jest tak hop siup - wpinasz kostkę i gotowe, troszkę zachodu z podłączeniem jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 9 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Przyczepy do 3.5t nie muszą posiadać światła wstecznego chyba że jej długość z dyszlem przekracza 6m Ja mam założone dwa gniazda 7 i 13 pinowe potrzebowałem do przyczepy kempingowej potrzebowałem wsteczny i 12v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartoszN Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 wg mnie najlepszym wyjściem jest instalacja 13 stykowego gniazda + przejściówka 13 na 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staaasiu Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 (edytowane) Przyczepy do 3.5t nie muszą posiadać światła wstecznego chyba że jej długość z dyszlem przekracza 6m ... Witam i tutaj się kolego z Tobą nie zgodzę że przyczepy do 3,5 nie muszą mieć swiatła wstecznego, w rozdziale 3 - Swiatła, paragraf 12 - Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne, punkt 14. jest to wyraźnie napisane - poniżej przedstawiam podstawę prawną: Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U. z 2003 nr 32 poz. 262 • Brzmienie od 19 stycznia 2013) Rozdział 3 - światła Paragraf 12 - Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne .... Punkt 14) cofania — pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 750 kg; dotyczy przyczepy zarejestrowanej po raz pierwszy po dniu 1 sierpnia 2009 r.; A więc z Twoją teorią się nie zgadzam Edytowane 12 Marca 2013 przez staaasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Mam tą samą ustawę i zbudowałem kilka przyczep powyrzej 750kg i tylko przy 7mio metrowej wymagali światła cofania ale co stacja diagnostyczna to inna interpretacja przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staaasiu Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 POLSKA - przepisy przepisami a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia makabra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi