Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Falujace obroty na zimnym silniku

palej
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z falujacymi obrotami na zimnym silniku, gdzies wyczytalem ze moga to byc swiece.

Ale znajomy powiedzial mi ze to malo prawdopodobne i ze predzej wina przeplywki albo zle ustawionej mieszanki.

Czy mial ktos kiedys podobny problem i wie moze gdzie lezy przyczyna?

A I jeszcze jedno, byc moze istotne, komputer w samochodzie pokazuje max spalanie podczas postoju na swiatlach nawet gdy silnik jest juz nagrzany.

Edytowane przez palej

Jak każdy komputer pokazujący srednie zużycie podawanego paliwa do prędkości.

A faluje bo być może faktycznie przepływka do czyszczenia. Albo wtrysk podlewa.

Czy ktos regulowal ci silnik, bo nie opisales okolicznosci powstania usterki a to wazne, przyczyn moze byc wiele

Faktycznie niewiele sie dowiedzialem:/

Ale za to wyczyscilem przeplywke no I bez zmian niestety:/

Teraz kolej na przepustnice i tu pytanie gdzie dokladnie sie ona znajduje? I jeszcze jedno czy moze to byc cos z egrem?

Problem polega na tym ze mieszkam w belfascie a tu o dobrego speca ciezko I koszty takie ze szkoda gadac:/ a o kosztach w serwise nissana to juz nie bede wspominal:/ dlatego wlasnie musze zrobic co moge a potem szukac speca wiec bylbym wdzieczny za pomoc:)

Edytowane przez palej

NIestety ale trzeba eliminowac po kolei wszystkie domysły. Egr otwiera się przy dużych obrotach więc może się zespawał i jest otwarty na stałe?

A lałeś czyścidło do wtrysków lub uszlachetniacz do ropy? Może wystarczy? A w Belfaście są paliwa typu super hiper premuim extra gold?? Moze przelej układ 2/4 zbiornikami takiego paliwa i bedzie lepiej??

Ewentualnie może masz wiatr w filtrze paliwa?? Poszukaj bąbelków. (za poradą Voyagera)

• Upvote 1

Sprawdzilem dzis przeplywke I wyglada na to ze ok. Musialem wybrac sie dzis w dluzsza trase i juz myslalem ze mnie cos strzeli co nie stawalem na swiatlach to bum I koniec. Po drodze zajechalem do sklepu z czesciami I zrobilem jak mowiles kupilem cosik do czyszczenia wtryskow a ze rezerwa sie swiecila to zalalem no I dalem mu troche w pi... . I szok przestal gasnac:O sprawa z obrotami sie poprawila bo nie sa to juz takie skoki jakie byly, ale nadal faluja.

I teraz pytanko czyzby to wtryski byly? I co teraz ? Zalac mu jeszcze raz tego srodka. Chodz teraz poszukam lepszego na ebayu.

Czy dac sobie spokoj I poszukac mechanika z dobrym komputerem? Ech a o to to bedzie ciezko:/

A z tym filtrem paliwa to dopiero co zmienilem ale jest pewne ale mianowicie po napompowaniu filtra niemoglem docisnac juz tej pompki a jak teraz proboje to nadal koge czy tak powinno byc czy gdzie cos ucieka?

Wielkie dzieki:)

Edytowane przez palej

Poszukaj bąbelków powietrza w przewodzie.

Jeśli ci się poprawiło to może zrób to jeszcze raz i tankuj dobrą ropę. Ja jeżdżę na Vervie i nic mi nie szwankuje. A mam 200tys

A w jaki sposob mam poszukac tych babelkow?

Znalazlem wczoraj pekniecie na wezu z egr wiec moze tu jest problem. Przejaddevsoe na jakis szrot I wyszarpie ten waz I wyczyszcze egr moze to cos pomoze.

A co do preparatow czyszczacych uklad paliwowy to znajomy poradzil mi zebym odpial weze od pompy paliwowej I nalal tego preparatu w sloik albo cos takiego, a nastepnie te weze do sloika zeby pompa brala sam preparat bez paliwa.

I teraz pytanie czy robil ktos jz cos takiego I czy nic w taki sposob sie nie uszkodzi?

Edytowane przez palej

To jest nowoczesny układ wtryskowy na starym rozwiązaniu technicznym silnika, więc wszystko jest niewiadomą. Może w starych dieslach takie rzeczy się robiło ale w nowym to ja bym się bał. Wolałbym ten uszlachetniacz lać w bak.

Aha dzieki

A wracajac do tych babelkow to jak I gdzie mam ich szukac?

Na przewodzie do pompy po pokrywą.