Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przednie wycieraczki chodzą tylko na najwyższych obrotach.

Ave Tino
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z wycieraczkami. Jakiś czas temu chciałem włączyć wycieraczki w trybie jednorazowym (włącznik w górę) i nic nie zadziałało. Przełączyłem na tryb wolny (jedno w dół) również nic, kolejny tryb również nie działał. Dopiero w najszybszym trybie wycieraczki zaczęły chodzić. Trzeba je wyłączyć gdy są złożone ponieważ zatrzymują się od razu w momencie wyłączenia trybu najszybszego. Kilka dni później coś drgnęło ale dosłownie na chwile po czym znów jest tak samo. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Wymontuj silniczek i sprawdź ścieżki, lub czy nie dostała się woda. Problem poruszany na forum wielo-krotnie. Na górze po prawo masz wyszukiwarkę, ona Ci pomoże.

Pozdrowionka

• Upvote 2

Witam mam problem z wycieraczkami. Jakiś czas temu chciałem włączyć wycieraczki w trybie jednorazowym (włącznik w górę) i nic nie zadziałało. Przełączyłem na tryb wolny (jedno w dół) również nic, kolejny tryb również nie działał. Dopiero w najszybszym trybie wycieraczki zaczęły chodzić. Trzeba je wyłączyć gdy są złożone ponieważ zatrzymują się od razu w momencie wyłączenia trybu najszybszego. Kilka dni później coś drgnęło ale dosłownie na chwile po czym znów jest tak samo. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Padł silniczek wycieraczek 

daj meila to ci coś wyśle i byc może poradze

Edytowane przez Elmark

Padł silniczek wycieraczek 

daj meila to ci coś wyśle i byc może poradze

Edytowane przez Ave Tino

• 3 miesiące temu...

Udało się naprawić dzieki radom z forum.Silniczek od Poloneza -50 zł i zgodnie z instrukcją dopasowany.Chodzi aż

własnie mam zamiar zamowic z poloneza i sam przerobic ale mozesz podrzucic dokladny opis przewodow ktory z ktorym pozniej podłączyć ;]

Edytowane przez stefan85

• 1 miesiąc temu...

witam

mam problem odwrotny, wycieraczki chodzą na wszystkich trybach oprócz tego na raz ( do góry przełącznik ), ostatnio zebrałem się za przeczyszczenie i nasmarowanie mechanizmu bo troszkę się zasyfił i wycieraczki potrafiły się zatrzymać.  przestało działać po ponownym podłączeniu. co może być tego przyczyną ???

Jeśli PRZED było dobrze a rozbierałeś mechanizm, to rozumię że odłączałeś również silniczek. Ja bym szukał przyczyny w złączce-kostce przy silniczku. Może kabelek jest zaśniedziały lub coś się naderwało i brak styku.

silniczek naturalnie odłączony, po puszczeniu przełącznika wycieraczki się zatrzymują - trzeba trzymać dopóki nie wrócą na dół. pytanie czy to silniczek steruje tymi trybami pracy wycieraczek .

Raczej silniczek ale elektryka samochodowa to nie moja specjalność :) moja opinia jest na podstawie rozbierania całego tego ustrojstwa które sam sobie naprawiałem.

Oczywiście że tak.

Czy rozebrałeś silniczek tak jak było napisane wyżej? Czy sprawdziłeś, czy nie ma wody oraz jak wyglądają ścieżki? Czy wszystlkie styki w środku są ok?

Nie chcę/my pisać i sugerować tego co już zrobiłeś.

Nic na ten temat nie piszesz, co zrobileś do tej pory!!! Więc się pochwal, bedzie łatwiej myśleć dalej.

Edytowane przez mirekg9

dzisiaj wsiadam do samochodu i wszystko wróciło do normy :)

a co robiłem ,już piszę : zaczęły mi się zatrzymywać wycieraczki , więc postanowiłem zajrzeć co i jak. silnik nie był zamoczony, styki ok. natomiast mechanizm ciężko było ruszyć ręką , więc po lekkich bojach przeczyszczony i nasmarowany chodzi gładko. zobaczymy na jak długo ;)

To znaczy kiedy to robiłeś? Z postu z dnia 5.09 - wynika że rozbierałeś mechanizm i czyściłeś, a w dniu 15.09 - pytasz co zrobić, bo masz problem, a dzisiaj 17-go - piszsz że już działa i naprawiłeś.

Czyli ja zrozumiałem że działało ok półtora tygodnia. Dobrze rozumię?

Edytowane przez mirekg9

nie zrozumieliśmy się ;)  , faktycznie czyściłem i smarowałem, chodziło tylko o to że po ponownym podłączeniu nie działał tryb na raz ( manetka do góry ) . wczoraj nagle zaczął działać.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Witam

Problem przednich wycieraczek mam załatwiony. Przeróbka silniczka z Poloneza. Tylko musi być silniczek na 5 pinów. Nr na pokrywie 408.000.030.

Wszystko pięknie działa.

Dokładny opis jest tutaj:http://rob083.fm.interia.pl/wycieraczki.htm

Próbowałem z pozostawieniem kostki przy silniczku od poloneza, ale przewody od strony zasilania są trochę grube i nie udało się ich wlutować w zakupioną kostkę.

Tak więc zostało na zwykłej kostce, jak to jest opisane w instrukcji powyżej. 

Warto sobie zapisać schemat połączenia na kostce, żeby było łatwiej przy ewentualnym demontażu.

W razie pytań proszę kontakt b.grandys@op.pl

• Upvote 1

• 1 rok później...

Chciałbym trochę wznowić temat wycieraczek przednich, wymontowałem silniczek wyczyściłem ścieżki pod plastikową obudową ale nic to nie pomogło. po włączeniu na najszybszy bieg wycieraczki chodzą po wyłączeniu zatrzymują się w miejscu w którym były w trakcie wyłączenia. silnik chodził nawet gdy plastikowy dekielek był otwarty. tak samo wyczyściłem styki w manetce ale to również nic nie pomogło. Gdyby silniki był spalony czy zepsuty nie chodziłby wcale. Zastanawiam się czy nie jest uszkodzony jakiś odcinacz bądź przekaźnik ( nie wiem który przekaznik jest od wycieraczek, koło kierowcy są 4 przekaźniki i pod maską koło wlewu płynu do spryskiwaczy kolejne 3). jesli ktoś ma podobny problem proszę o jakieś informacje. 

Witam. Ja mam inny problem z wycieraczkami, mianowicie od niedawna nie działa mi "czasówka" , po włączeniu na pierwszy stopień (czasówka) wycieraczki śmigają jak na drugim stopniu - to jest pikuś bo nie dają się już wyłączyć. Żeby przestały działać muszę wyłączyć zapłon :) 

Jeszcze nie zacząłem w tym ustrojstwie grzebać , ale chyba czas najwyższy bo deszczowe dni niedługo.

ja grzebałem i o dziwo nie było wody ani rdzy jak u większości. nie wiem czy dobrze czyściłem te scieżki i szczotki a mianowicie popryskałem penetratorem i kręciłem w przeciwną stronę do wskazówek zegara po czym wylałem wszytsko) czy można to jeszcze bardziej rozebrać ? 

Witam. Ja mam inny problem z wycieraczkami, mianowicie od niedawna nie działa mi "czasówka" , po włączeniu na pierwszy stopień (czasówka) wycieraczki śmigają jak na drugim stopniu - to jest pikuś bo nie dają się już wyłączyć. Żeby przestały działać muszę wyłączyć zapłon :)

Jeszcze nie zacząłem w tym ustrojstwie grzebać , ale chyba czas najwyższy bo deszczowe dni niedługo.

Tematów o wycieraczkach/silniczku przód, trochę jest. Wystarczy poszukać, poczytać i może coś Ci się przyda.

Dla ułatwienia /tak na początek/ to co znalazłem.

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/73037-przednie-wycieraczki-w-almera-tino/?hl=%2Bsilnik+%2Bwycieraczek&do=findComment&comment=1036887

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/96954-g%C5%82o%C5%9Bny-silnik-wycieraczek-przednich/?hl=%2Bsilnik+%2Bwycieraczek

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/58870-silniczek-wycieraczek-przednich-tematy-po%C5%82%C4%85czone/?hl=+silnik%20+wycieraczek