Inouk Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Witam wszystkich Od paru dni mam malusi problem w moim pacie wyposażonym w fabrycznie NAVI. Problem polega na tym że wracając z polski do domku navi mi się zwiesiło na chwilkę a potem po jakimś czasie zwróciłem uwagę że pokazuje mi jakieś głupoty w stylu że właśnie dojeżdżam np. do Opola a ja już Opole minąłem czyli tak jak by mi navi pokazywało że jestem w innym miejscu niż jestem. Ok mówię tak zatrzymam się wyjmę płytę z navi i ponownie ja włożę zgaszę silniczek na chwilkę i zobaczę co będzie. Po chwili odpaliłem autko płytka się załadowała ponownie do navi i niestety bez efektu dalej pokazywało mi navi że jestem gdzieś w innym miejscu niż faktycznie jestem. Olałem te wygłupy mojej navi bo i tak znałem drogę. Po jakimś czasie i postoju na stacji paliwowej z ciekawości włączyłem mapkę na wyświetlaczu i okazało się że wszystko było już jak trzeba tzn. navi pokazywało faktyczne miejsce gdzie jestem wiec stwierdziłem że navi pewno chwilowo okresu dostała i tyle. Niestety po 2 dniach prawidłowej pracy znowu zaczęło pokazywać że jestem duchem gdzieś w Polsce . Wlazłem więc pod fotel i polukałem ale po za tym że stwierdziłem iż brak jest przymocowania dvd do podłogi auta (jeździłem tak ze 2 lata) i może ono czasem się nieco ruszać podczas jazdy o milimetr w lewo lub prawo to nie ma nic dziwnego wszystkie kości podłączone a i wyglądają OK. Umocowałem navi do podłogi śrubkami, postukałem w navi wyjąłem płytę i ponownie wgrałem i teraz znowu jest OK od paru dni ale pokazuje mi nieznaczny błąd tzn. wygląda to tak że np. w mieście zjeżdżam ze skrzyżowania a piktogram na wyświetlaczu pokazuje mi że jeszcze jestem na skrzyżowaniu . Macie jakieś rady co z tym fantem zrobić oczywiście poza wymiana dvd? Może ktoś miał kiedyś taki objaw i rozkminił o co chodzi? A może jest jakieś ustawienie centrujące navi lub kalibrujące pozycję auta na mapie navi? Pozdro i dzięki za jakieś pożyteczne rady. Tak dla zainteresowanych o podobnym problemie - dzisiaj chyba znalazłem przyczynę głupienia u mnie fabrycznego Navi! Mianowicie jadąc w drogę czasem podłączam kamerkę (rejestrator jazdy) w aucie nagrywającą mi przebieg jazdy z punktu "A" do "B" i wylukałem dzisiaj (a w zasadzie to moja żona rozkminiła problem ) że ta kamerka (jakaś tania chińszczyzna) powoduje mi w pacie jakieś zagłuszenia navi. Jak włączę rejestrator to po chwili GPS który pracował dobrze zaczyna głupieć a jak wyłączę to zaczyna dobrze wskazywać. Zastanawiam się tylko czy istnieje możliwość rozkalibrowania przez to cholerstwo mojej fabrycznej navi w aucie czy jej jakiegoś trwałego uszkodzenia elektroniki. Nigdy bym nie przypuszczał ze takie "G" jak ta kamerka może powodować zakłócenia dodam jeszcze że drogą testów włączyłem nawigacje w telefonie kładąc telefon w pobliżu pracującego rejestratora. Wynik - navi w telefonie też trochę głupiało co prawda mniej niż fabryczna navi w moim pacie (navi w telefonie nie pracowała jak trzeba dodatkowo często się cięło i wieszało). Po wyłączeniu rejestratora (kamerki) obie nawigacje działały po chwilce OK. Wniosek - dzisiaj ten mój rejestrator zaliczy raczej jakieś wysypisko śmieci! Zastanawiam się tylko czy jak kupię jakiś bardziej markowy i droższy rejestrator czy problem również będzie się powtarzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Wygląda na to że ten rejestrator powoduje niesamowite zakłócenia w polu elektromagnetycznym i dlatego elektronika szaleje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1 Opublikowano 13 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 Rejestrator jak najbardziej moze zaklocac GPS - tutaj dyskusja w tym temacie na forum Ford Explorer http://www.explorerfanklub.org.pl/forum/viewtopic.php?p=138173&sid=469acfd6dc068aef4e4fb5f46c69e2a9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raven Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Witam! Miałem podobny problem. Rejestrator na szybie tak zakłócał antenę od navi, że ta próbowała mi wmówić, iż właśnie jadę na przełaj po Londynie :-). Pomogło przeniesienie rejestratora na prawą stronę szyby. Teraz działa wszystko ok. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.