Caesar Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Skrzynia manualna w pickupie 2009 r. W instrukcji podają: API GL-4 SAE 75W-85 only ! Ale takiego nie mogę znaleźć. Albo jest, że API GL-5, albo 75W-90. w dodatku albo do Opla albo do dyfra Toyoty. Niestety w skrzyni nie mam fabrycznego oleju, bo mi mechanik z własnej inicjatywy wymienił (nie wiem na co) i skrzynia ma lekkie opory - trzeba przerzucać biegi z wyraźnym zatrzymaniem pomiędzy. Prawdopodobnie wlał za gęsty olej. Jednym słowem co i gdzie kupić (allegro chyba nie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 API GL5 to klasa oleju 75w90 jego lepkość i taki olej masz zaleć do skrzyni do reduktora olej ATF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caesar Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Dzięki za odp. tzn. wlać olej lepszy i gęstszy (w wyższej temperaturze) - czy to moze mieć wpływ na wspomniane problemy ze zmiana biegów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.