Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

NP300 dźwięk tarcia przy skręconych kołąch

Guest michalse
 Share

Recommended Posts

Guest michalse

Dzień dobry.

Od niedawna jestem posiadaczem NP300 z 2008r.

Mam dwa pytania:

1) Czy modele z 2008 roku też mają te nieszczęsne wadliwe silniki?

2) Od kilku dni przy skręcaniu w lewo słychać bodajże w prawym przednim kole dźwięk tarcia, ocierania. Jak się wyprostuje koła to po chwili przestaje. Przy skręcie w prawo również, ale ledwo słyszalnie, prostowanie kół i po kilku sekundach ustępuje.

Jeżdżę na 2H.

Byłem w serwisie Nissana (już nie autoryzowanym w Siedlcach) i poradzili żeby dobrze karcherem wymyć, bo może gdzieś się dostał piach.

Tak zrobiłem nie pomogło.

ALe UWAGA! Przez przypadek zauważyłem, że jak ustawiłem nawiew na 0 to problem tego ocierania nie występuje. Włączam nawiew na 1 i znowu przy skręcaniu słychać, wyłączam nawiew i skręcanie nie wywołuje żadnych niepożądanych dźwięków.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Michał

Guest michalse

Dzień dobry.

Kolega qbartx miał dobry trop. Zebrała się woda w układzie wentylacji i na przechyłach był taki odgłos. Naprawione.

Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam

Co do silników to niestety w NP300 jest ten sam wadliwy co w starszym modelu 

Ja słyszałem od człowieka mocno zorientowanego w tym temacie, że silniki w NP300 na Common Railu padają wszystkie bez wyjątków, gdzie we wcześniejszym D22 było nieco lepiej.

Nissan zamiast naprawić to co jest wadliwe pogłębił jeszcze bardziej tą wadę..... Nie rozumiem tej polityki....

• 3 months later...

odświeżając temat....

przyczyną tarcia (skrzypienia) przy skręconych kołach mogą być zużyte ograniczniki skrętu

to tak dla potmnych :)

• Upvote 1

• 5 months later...

Tak jak kolega wyżej napisał, to ograniczniki skrętu. Mnie skrzypią, już się przyzwyczaiłem, ponieważ po wymianie i tak znowu zaczną skrzypieć.