pawelekm Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Witam, Nissan X-Trail, T30, 2003 rok, benzyna. Mam prośbę. Jeżeli ktoś wie to proszę o podanie jakie żarówki (jakiś symbol) są w: 1. Kontolka niezapiętych pasów + przycisk ogrzewania szyby tylnej ? 2. Podświetlenie licznika dziennych kilometrów/zegarka pod prędkościomierzem ? 3. Żarówki podświetlające panel od klimatyzacji (wentylator, przycisk MODE, nawiew przedniej szyby) ? I parę pytań z innej beczki: 4. Czy w waszych X-Trail'ach też jest tak głośno ? (chodzi o hałas dobiegający spod podłogi bagażnika .... coś jak "wirująca pralka"..... Może to "nowe opony" ? Może po prostu "ten typ tak ma" ?) 5. Jaki macie dobry patent na montaż radia innego niż fabryczne (rozmiar 1DIN) ? Jak nie kombinować to standardowa ramka montażowa nie pasuje ...., ramki ozdobnej też za bardzo nie da się wcisnąć (bo radio będzie wystawać) .... Jak zamocować radio do oryginalnego kosza, aby "nie latało" we wszystkie strony ? Jak rozwiązaliście to u siebie ? 6. Jak poprawnie zamocować plastikową listwę, która znajduje się na spodzie drzwi ? Tzn. jak to zrobić dobrze żeby nic nie połamać. Listwa odstaje mi przy samym końcu i za żadne skarby nie mogę jej wcisnąć żeby się trzymała .... 7. Jaki macie dobry patent (i skuteczny ...) na wyczyszczenie tapicerki materiałowej ? (próbowałem plaków, myjki parowej etc. i nic nie pomogło). Przesyłam wszystko na fotkach. Zdjęcia - zapożyczone z allegro , ale zaznaczyłem wszystko co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeshky Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 4. Czy w waszych X-Trail'ach też jest tak głośno ? (chodzi o hałas dobiegający spod podłogi bagażnika .... coś jak "wirująca pralka"..... Może to "nowe opony" ? Może po prostu "ten typ tak ma" ?) Masz trzy opcje: 1. opony wyząbkowane 2. łożyska się skończyły 3. most się skończył Zamień opony przód na tył i wyeliminujesz jedną opcję. Jak ju będzięsz miałzdjęte koła to można sprawdzić łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Mam prośbę. Jeżeli ktoś wie to proszę o podanie jakie żarówki (jakiś symbol) są w:1. Kontolka niezapiętych pasów + przycisk ogrzewania szyby tylnej ? 2. Podświetlenie licznika dziennych kilometrów/zegarka pod prędkościomierzem ? 3. Żarówki podświetlające panel od klimatyzacji (wentylator, przycisk MODE, nawiew przedniej szyby) ? http://allegro.pl/zarowka-t5-1-2w-12v-hella-do-podswietlenia-4413h-i3205080868.html tak na 90%. Aby być pewnym - wyciągnij zegary (jakieś 2 minuty roboty) i sprawdź. 4. Czy w waszych X-Trail'ach też jest tak głośno ? (chodzi o hałas dobiegający spod podłogi bagażnika .... coś jak"wirująca pralka"..... Może to "nowe opony" ? Może po prostu "ten typ tak ma" ?) Jeśli wirująca pralka to duże prawdopodobieństwo na łożysko (a). A jak na zakrętach? Cichnie chociaż w jedną stronę? Czekam na przesyłkę i będę wymieniał łożyska z tyłu - wrazie co to podpowiem. Jeśli chodzi o głośność całkowitą to polecam zapoznać się z tematem: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/86216-wyciszanie-wygluszanie-x-trail-fotorelacja/ 5. Jaki macie dobry patent na montaż radia innego niż fabryczne (rozmiar 1DIN) ? Jak nie kombinować tostandardowa ramka montażowa nie pasuje ...., ramki ozdobnej też za bardzo nie da się wcisnąć (bo radio będzie wystawać) .... Jak zamocować radio do oryginalnego kosza, aby "nie latało" we wszystkie strony ? Jak rozwiązaliście to u siebie ? Mam inną deskę więc nie sprawdzę. Jedyne co moę podpowiedzieć to: "Masz głowę i h...j - to kombinuj" 6. Jak poprawnie zamocować plastikową listwę, która znajduje się na spodzie drzwi ? Tzn. jak to zrobić dobrze żeby nic nie połamać.Listwa odstaje mi przy samym końcu i za żadne skarby nie mogę jej wcisnąć żeby się trzymała .... Prawdopodobnie masz urwany zaczep. Aby szybko pozbyć się tematu użyj jakiegoś dobrego kleju (dwuskładnikowy, epoksydowy). W czymś typu "castorama" powinieneś dostać bez problemu - koszt do 20zł 7. Jaki macie dobry patent (i skuteczny ...) na wyczyszczenie tapicerki materiałowej ? (próbowałem plaków, myjki parowej etc. i nicnie pomogło). Może spróbuj chemii U mnie to działało: http://allegro.pl/tenzi-texwash-gt-pranie-tapicerki-0-45l-wawa-i3204922917.html Jeśli nie pomoże to zostaje jeszcze myjnia ale tam za pranie wnętrza kasują jak za zboże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekm Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Jeśli wirująca pralka to duże prawdopodobieństwo na łożysko (a). A jak na zakrętach? Cichnie chociaż w jedną stronę? Czekam na przesyłkę i będę wymieniał łożyska z tyłu - wrazie co to podpowiem. Jeśli chodzi o głośność całkowitą to polecam zapoznać się z tematem: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/86216-wyciszanie-wygluszanie-x-trail-fotorelacja/ Trochę to dziwne. Bo "po mieście" - w ogóle tego nie słychać (również na zakrętach). "Odzywa się" tylko przy prędkościach 70-90 km/h. Powyżej 90 km/h - również jest cisza. Powyżej 120 nie jeżdżę bo już w sam w sobie X-Trail jest wtedy bardzo głośny Dodam, że bagażnik mam w całości ... "pusty" Druga sprawa, która być może ma znaczenie - na pewno mam "krzywe" dwie felgi (akurat z tyłu). Opony mam nowiuteńkie - dopiero co, zamontowane ("Barumki" 4x4). ps.2 Jak sprawdzić przy zdjętych kołach czy łożysko jest do wymiany ? Edytowane 24 Maja 2013 przez pawelekm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 U mnie się odzywa od 40 i narasta do 90. Szybciej nie próbowałem bo tu gdzie jestem mandaty są bardzo "soczyste". Jak masz rozsypane łożysko to wtedy poczujesz na zdjętym kole - jak jest całe to niebardzo. Podnieś jedno koło, wrzuć na luz i wyłącz tylny napęd. Kręcąc kołem powinna być idealna cisza. Jeśli coś szumi/szeleści (nie hamulce) to raczej łożysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekm Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 U mnie się odzywa od 40 i narasta do 90. Szybciej nie próbowałem bo tu gdzie jestem mandaty są bardzo "soczyste". Jak masz rozsypane łożysko to wtedy poczujesz na zdjętym kole - jak jest całe to niebardzo. Podnieś jedno koło, wrzuć na luz i wyłącz tylny napęd. Kręcąc kołem powinna być idealna cisza. Jeśli coś szumi/szeleści (nie hamulce) to raczej łożysko. Ok sprawdzę w warunkach garażowych .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gkowal Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 ... Podnieś jedno koło, wrzuć na luz i wyłącz tylny napęd. Kręcąc kołem powinna być idealna cisza. Jeśli coś szumi/szeleści (nie hamulce) to raczej łożysko. Nie wiem czy W X'sie tak się da sprawdzić ze względu na tylny most. U mnie jak kręcę kołem w jedną stronę to drugie obraca się w przeciwną, przy czy opory są takie, że ta prędkość jest niewielka i wtedy nic nie szumi. Ostatnio wymieniałem prawe tylne łożysko (NTN) to nijak nie było możliwości tego sprawdzić na podnośniku. Koła nie dało się rozkręcić do prędkości przy której coś szumiało, oraz łożysko nie wykazywało żadnych luzów. Za to przy prędkościach w okolicy 80 km/h po 10 minutach jazdy to już głowa bolała od buczenia. Wymieniłem i nastała błoga cisza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Działał Ci mechanizm różnicowy w prawidłowy sposób. Jeśli masz podniesione tylko jedno koło to da się nim zakręcić ale fakt - może to być zbyt mała prędkość aby coś szumiało. Będzie jeśli łożysko jest już w stanie bliskim agonalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Jak znam Nissana i jego upodobania do kontrolek to we włączniku ogrzewania tylnej szyby zapewne siedzą takie żarówki - http://sklep.led.com.pl/zarowka-12v-50ma-miniaturowa-przezr-p-773.html Na desce rozdzielczej kontrolki to standardowe żarówki 1,2W - podświetlanie kilometrów pewnie też, ale profilaktycznie możesz się wyposażyć w żarówki W3W - obowiązkowo żarówka 3 waty, nie W5W - 5 watów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelekm Opublikowano 25 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2013 Witajcie, No tak. Koła zdejmowałem. Jedyne co ociera to klocki o tarczę. Nic więcej nie usłyszałem .... Dzięki za symbol żarówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi