Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Filtr oleju w 2.0dCi

ferrit
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie znaleźć filtr oleju w silniku 2.0 dCi ?

Już znalazłem.

• 2 miesiące temu...

Z której strony silnika jest jesli mozna wiedziec i czy trzeba zdejmowac cała obudowe pod silnikiem ?? pzdr.

żółta strzałka na dolnej fotografii to puszka wkładu.12141020814621.png

post-2739-0-63937500-1380663923_thumb.jpg

Edytowane przez manix

Niedawno zauważyłem w instrukcji, że wymiana filtra oleju jest co 40 tys. czyli co drugą wymianę oleju :o

Dziwne. Serwisy wymieniają zawsze co racze nie ma prawa zaszkodzić ;)

Niedawno zauważyłem w instrukcji, że wymiana filtra oleju jest co 40 tys. czyli co drugą wymianę oleju :o

Luc . - ja bym nie trzymał się ściśle tego co piszę w instrukcji. Filtr, powinno się wymieniać razem z wymiana oleju. Skoro olej po 10 000 km jest już czarny, to w filtrze też znajduje się taki sam + to co wcześniej filtr wyłapał. Ani to żadna oszczędność , bo filtr oleju akurat kosztuje niewiele, a na pewno nie zaszkodzi - rzeczywiście dziwne że w instrukcji tak piszą ?

No właśnie dziwne to bardzo, aż zerknąłem  do swojej ks. serwisowej. A tam jak byk jest napisane: wymiana oleju i filtra co 30 tyś. !!!

Może to zależy od rocznika auta ?

Luc . - ja bym nie trzymał się ściśle tego co piszę w instrukcji. Filtr, powinno się wymieniać razem z wymiana oleju. Skoro olej po 10 000 km jest już czarny, to w filtrze też znajduje się taki sam + to co wcześniej filtr wyłapał. Ani to żadna oszczędność , bo filtr oleju akurat kosztuje niewiele, a na pewno nie zaszkodzi - rzeczywiście dziwne że w instrukcji tak piszą ? attachicon.gifhmmm1.gif

Oczywiście że tak, wymiana zawsze razem z olejem, u mnie już siódmy raz :)

ale żeby nie być gołosłownym:

qq wymiana oleju M9R.pdf

qq wymiana oleju K9K.pdf

castro,w dieslach olej czarny jest już po kilkuset km.

może tu jest odpowiedź na wymiane filtra ,według ptoducenta:

" Wydłużone zostały przebiegi między przeglądami: obecnie wynoszą 30 000 km dla wszystkich wersji benzynowych i wysokoprężnych (Oil Control System) oraz 20 000 km dla silników benzynowych z turbodoładowaniem. Wymiana świec oraz filtrów powietrza i oleju napędowego odbywa się obecnie co 60 000 km, pasków rozrządu oraz pasków klinowych osprzętu co 120 000 km dla wersji benzynowych i co 160 000 km dla wersji wysokoprężnych (z wyjątkiem wersji benzynowej 2.0 16V i wysokoprężnej 2.0 dCi, z łańcuchem rozrządu z bezterminową gwarancją). Żywotność filtra powietrza oraz oleju napędowego wynosi 60 000 km. W codziennym użytkowaniu wszystkie jednostki napędowe odznaczają się obniżonym zużyciem paliwa.

Życie sobie - producenci sobie."

Edytowane przez manix

• 4 lata później...

Gdzie znaleźć filtr oleju w silniku 2.0 dCi ?

Już znalazłem.

Witam

proszę o podpowiedź jak zdjąć tę plasitkowa osłonę aby wymienić filtr oleju

Witam

proszę o podpowiedź jak zdjąć tę plasitkowa osłonę aby wymienić filtr oleju

Chyba nie o tą osłonę chodzi, tylko tą pod silnikiem. A jeśli rzeczywiście o pokrywę obudowy filtra oleju, to zwróćcie uwagę aby nie dokręcać jej zbyt mocno, łatwo ja uszkodzić przez zbyt mocne przykręcenie. Tam jest chyba napisane, jakim momentem dokręcić, nie pamietam teraz.