Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[p11] Mrygające kontrolki i podświetlenie

The_Vego
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

siemka, problem polega na tym iż podświetlenie nawiewów oraz kontrolki (głownie księgowy z racji wiecznego zapalenia)

widać jak "drgają" na zapalonym silniku z częstotliwościa zmieniającą się wraz z poziomem obrotów. Dodam iż na wyłączonym silniku (tylko zaplon) takiego efektu nie ma...

Ma ktoś pomysł co to ?

Też miałem myślę to samo ale u mnie mrugało wszystko od podświetlenia zegarów po podświetlenie kabiny najlepiej to widać nocą szczególnie jak się wiedzie do blaszanego garażu to wtedy widać jak pulsują wszystkie światła i przy tej usterce altek niema pełnej wydajności bo jak się włączy światła i dmuchawę to ładowanie na aku spada z 13.7v na 12,7v po prostu nie ma tej wydajności .

U mnie skończyło się na wymianie całego altka gdyż był problem z dostaniem samego regulatora napięcia i teraz jak włączę światła i dmuchawę na 4 bieg to z 14,4 spada tylko o 0,2v .

Pozdrawiam

dioda prostownicza albo nawet dwie padły w alternatorze i nie ładuje jak należy, do alternatora boscha przy cd20t ciężko dostać mostek prostowniczy taki jak być powinien, ja mam włożony ciut inny ale działa jak należy. koszt to 60zł + 30zł za wymianę.

a wygląda jak ten: http://sklepdubielecki.eu/mostek-prostowniczy/263-mostek-prostowniczy-arc2020.html

o dziwo. mialem juz tak 3 razy, za kazdym razem czyszcze wszystkie masy, psikam wd40 na styki kabli przy alternatorze, i mam spokoj na 2-3 dni. czy podswietlenie zegarow mryga.. nie.. ale mam diody zalozone i one az tyle pradu nie potrzebuja chyba.

Tak jak Masz diody na podświetleniu będzie to migotanie mało widoczne .

Ja zanim wymieniłem alternator też czyściłem wszystkie masy ale później podłączyłem oscyloskop i szydło wyszło z worka .

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie altek jest magnetti marelli {to by tłumaczyło dlaczego się psuje} żarcik taki :P

jutro od nowa bede czyscil.. ale wychodzi ze to wina alternatora.. tylko jak to lopatologicznie sprawdzic samemu..

to teraz pytanie za 100p. wymienialem kabel masowy od skrzyni idący do minusa na aku.. i czy to normalne ze gdy podłączałem rzeczony kabel do skrzyni.. iskrzylo.. tak jak by skrzynia byla pod napieciem ?

Jeździmy takimi autkami w których masa {biegun ujemny potocznie nazywany minus} podłączony jest do karoserii .

Celem tego rozwiązania jest oszczędność kabli ponieważ np do tylnej żaróweczki stop nie potrzebujemy prowadzić dwóch kabelków z plusem i minusem a wystarczy tylko sam plus czyli Ciągniesz w wiązce jeden kabelek z plusem + a masę czyli minus można brać z karoserii autka .

Teraz taka sytuacja gdy Ty praktycznie przy odizolowanym ciężkim elemencie jakim jest skrzynia i silnik odłączasz główny kabel który je masuje  łopatologicznie mówiąc , Stwarzasz - Wywołujesz wzrost różnicy potencjałów i stąd to iskrzenie .

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

jak napsikam wd40 na podlaczenie kabli i do srodka alternatora to chwile nie ma problemu.

zmierzyłem napięcie w kilku miejscach:

Na klemach 14,6-14,8 (niezaleznie od obrotów)

Na grubym kablu idącym od alternatora 15,7-15,8

Na Cienkim kablu idącym od alternatora 14.6-14.8

Ponad 15v to już za dużo regulator napięcia do wymiany ja nie mogłem dostać wiec kupiłem cały alternator .

Pozdrawiam

mysle skąd taka róznica miedzy chudym a grubym kablem..

ale dalej nie rozumiem zasady tego zdarzenia.. a dokładnie jego wpływu na migotanie podświetlen i świateł reflektorów..

gdzie mozna dopasc regulator napiecia?  na allegro jest multum tylko nie do mojego magnetii marelli