tfp Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Witam! Wspominane było na tym forum o spalaniu 2WD i 4WD,i porównywanie ich, ale chyba nie było nigdzie konkretnego tematu dotyczącego spalania przy tych napędach. Jakie macie konkretne wyniki, doświadczenia czy porównania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huling Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Tego w drogowych warunkach nie da się chyba zmierzyć. Tak wiele czynników wpływa na spalanie, że nie można być pewnym, że zmiana spalania wynika tylko ze zmiany napędu. Na początku próbowałem i nic mi wiarygodnego nie wyszło. Ja jeżdżę cały czas z włączonym napędem 4WD (tzn. tył sam się dołącza, jak jest potrzeba). Robię tak dlatego, że nie piszczą mi w lecie koła przy szybszym ruszaniu (szczególnie pod górkę) i dzięki temu mam równomierne zużycie opon, a w zimie, to chyba nie trzeba tłumaczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek_k Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 ponad 3 lata jeździłem tylko w trybie "Auto". Próbowałem kiedyś zmierzyć różnicę spalania na prostej drodze 90km/h + tempomat - przy odległości ok. 20km komputer nie wykazał absolutnie żadnej różnicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti5c Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Pamowie nie da się zmierzyć spalania, chyba że jadąc prędkością do 40km/h wtedy tak, gdyż po zwiekszeniu prędkości ponad 40km/h napęd zostaje rozłączony. Więc nic z tego. A w trybie auto napęd na 4 jest praktycznie tylko do ruszania. Więc nie można określić spalania z podziałem na 2 i 4 WD. Pozdraiwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boos Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 jesli chodzi o mnie to srednie spalanie na 1000 km u mnie wynosi 9,5l/100km. mam kaske 4wd 2.0 benzyna.. Troche duzo ale jak sie ma silnikik wiekszy to trzeba placic za spalanie bo i mozliwosci podczas wyprzedzania sa nieporownywalne z 1.6. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenka Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Okreslenie 4 WD w przypadku QQ jest naciagane, co wynika z samej definicji WD .. ale pomijajac ten fakt, spalanie w tej konfiguracji napedu i agregatu to chyba nie ma tragedii ? 9.5 L/100 km to nie jest duzo jesli masz na mysli jazde mieszana,. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boos Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Okreslenie 4 WD w przypadku QQ jest naciagane, co wynika z samej definicji WD .. ale pomijajac ten fakt, spalanie w tej konfiguracji napedu i agregatu to chyba nie ma tragedii ? 9.5 L/100 km to nie jest duzo jesli masz na mysli jazde mieszana,. W przypadku Kaski 4wd nie ma nic wspolnego z rasowym napedem na 4 kola. Owszem w zimie sie przydaje, ale nic po za tym. No i jeszcze na mokrej szosie w trybie auto czasem zadziala. Piszac ze to troche duzo mialem ując to w cudzyslow, Oczywiscie ze masz racje. nie jest zle. NAwet jak by bylo 10 byloby dobrze, kilometry przejezdzane glownie w miescie i sporadycznie w trasie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenka Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Co to jest rasowy napęd na 4 koła? Torsen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tfp Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Wracając do jednego z zamknietego mojego tematu na tamat różnic między Tekna a Acenta. Zwracam się do szanownych moderatorów. 1. Hybryda 2. na róznych rynkach rózne byly opcje - w jednym linku jest QQ+2 a to ciut co innego niz QQ a w drugim patrz pkt3 3. dziennikarze czesto pisza jedno, a wrzucaja fotki czego innego - czytelnikowi to i tak nie zrobi róznicy, a da pogląd ogólny a o to glownie chodzi by ewentualnie zachecic do modelu, zaprezentowac model -> nie opcje wyposazenia 4. Na wszystkie Twoje pytania zadane w kilku wątkach napisanych pewnie pod wplywem emocji po zakupie [? ] odpowiedzi sa na forum -> polecam opcję szukaj - pomoze to wszystkim przy szukaniu w przyszłości 1. Hybryda - dziekuję zauwagę, ale miała być chyba hybryda i tak się jakoś napisało 2. - 3. - 4. Odpowiedzi są na forum, pewnie tak, ale wytrawni użytkownicy i forumowicze spierają się co do różnic, więc co może biedny laik? Może więc szanowni moderatorzy byliby tak łaskawi i zebrali te dane, i je umieścili gdzieś na forum. Z pewnością to pomogłoby wszystkim przy szukaniu w przyszłości. A wierzę głęboko w to, że zrobilibyście to w pełni fachowo i rzetelnie, za co z góry serdecznie dziekuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.