Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Primera P12, zawór EGR wymiana

kuba95s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stwierdzono w mojej Primerce, iż zawór EGR nadaje się tylko i wyłącznie do wymiany, i tu pojawia sie moje pytanie nr 1:
Czy warto kupować używane zawory na allegro ( ceny zaczynają się od 30zł a kończą na 200zł), czy lepiej kupić nowy??
i pytanko nr 2, po które głównie napisałem ten temat:
Czy jest różnica w zaworze do Primery 2.2 DCI ( 136 czy 139km juz nie pamietam) , a do Primery 2.2 dTi 126km??, bo na allegro są tylko niby że do DCI? i od razu mówie nie interesuje mnie zaślepianie itp tego zaworu, odradzono mi takie działanie... z góry dzięki za odpowiedzi:)

A ja mam takie pytanie.....

Czy możesz uzupełnić profil? W tedy pewnie będziemy wiedzieli jaki masz silnik, moc i rocznik. Może będzie łatwiej podpowiedzieć?.

Ok wszystko uzupełnione, posiadam silnik 2.2 dTI 126km, 2002r.
Wypowie sie ktoś?, zależy mi na czasie...

mam ten sam silnik i ten sam rocznik i odcięty całkowicie zawór EGR--zrób to i Ty a problem z zaworem minie.On nie jest kontrolowany żadnym czujnikiem i op jego zaślepieniu nie ma żadnych problemów, żadnych błędów tylko przyjemna jazda. Odciąć możesz już przy kolektorze wydechowym najlepiej wstawiając blaszkę (ja tak mam). Obecnie mam przebieg 345tysięcy km.(orginalny) a EGR nie mam już ponad rok.

dużo juz czytałem o tym całym "zaślepianiu" EGR-ów, krążą o tym różne opinie, dlatego wolał bym wymienić albo w najgorszym wypadku wyczyścić. Nadal czekam na odpowiedź na moje pytane....

dużo juz czytałem o tym całym "zaślepianiu" EGR-ów, krążą o tym różne opinie, dlatego wolał bym wymienić albo w najgorszym wypadku wyczyścić. Nadal czekam na odpowiedź na moje pytane....

Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo jak widzę faktycznie nie masz odpowiedzi. A dlaczego? Myślę, że z powodu iż napisałeś silnik 2,2Dti 126KM, a takiego w P12 nie ma. Są dwa silniki o pojemności 2,2 i oba dCi a różnią się mocą 139 i 126KM.

Co mogę Ci jeszcze podpowiedzieć?!?!

Jeśli nie chcesz "przejechać się" na nietrafionej odpowiedzi, to zadzwoń do jakiegoś sklepu /tutaj już Twoja inicjatywa/ i spytaj się o zawór EGR do 2,2 dCi - tutaj podaj moc i jaki jest numer katalogowy, a następnie spytaj się lub zadzwoń do innego sklepu i podając numer katalogowy spytaj się czy pasuje do innego /czyli tego drugiego z inną mocą/.

Odpowiadając na pytanie pierwsze, to zadam Ci też pytanie - skąd wiesz w jakim stanie będzie używka??? Więc chyba lepiej przeczyścić swoją /bynajmniej ja bym tak zrobił/.

Dodam jeszcze od siebie, że mam silnik 2,2dCi 136KM 244ooo i też nie mam zamiaru zaślepiać zaworu a jak do tej pory, to jest ok.

Przeczytaj to i może firmę w internecie znajdziesz

Pozdrowionka.

Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo jak widzę faktycznie nie masz odpowiedzi. A dlaczego? Myślę, że z powodu iż napisałeś silnik 2,2Dti 126KM, a takiego w P12 nie ma. Są dwa silniki o pojemności 2,2 i oba dCi a różnią się mocą 139 i 126KM.

Co mogę Ci jeszcze podpowiedzieć?!?!

Jeśli nie chcesz "przejechać się" na nietrafionej odpowiedzi, to zadzwoń do jakiegoś sklepu /tutaj już Twoja inicjatywa/ i spytaj się o zawór EGR do 2,2 dCi - tutaj podaj moc i jaki jest numer katalogowy, a następnie spytaj się lub zadzwoń do innego sklepu i podając numer katalogowy spytaj się czy pasuje do innego /czyli tego drugiego z inną mocą/.

Odpowiadając na pytanie pierwsze, to zadam Ci też pytanie - skąd wiesz w jakim stanie będzie używka??? Więc chyba lepiej przeczyścić swoją /bynajmniej ja bym tak zrobił/.

Dodam jeszcze od siebie, że mam silnik 2,2dCi 136KM 244ooo i też nie mam zamiaru zaślepiać zaworu a jak do tej pory, to jest ok.

Przeczytaj to i może firmę w internecie znajdziesz attachicon.gifZawór EGR 2.pdf

Pozdrowionka.

2,2 DI  -126KM 

2,2 dCi -136 / 150Km

Do "kuba95s" podaj kolego na priv. numer telefonu to zadzwonię i wszystko dokładnie opowiem co i jak mam zrobione bo niektórych tu porady są powalające (teoretycy a żadnej praktyki-wszystkie mądrości wyczytane od ludzi co często sami nie wiedzą ale gdzieś słyszeli !!) --ja to zastosowałem i nie mam żadnych problemów.

2,2 DI  -126KM 

2,2 dCi -136 / 150Km

Do "kuba95s" podaj kolego na priv. numer telefonu to zadzwonię i wszystko dokładnie opowiem co i jak mam zrobione bo niektórych tu porady są powalające (teoretycy a żadnej praktyki-wszystkie mądrości wyczytane od ludzi co często sami nie wiedzą ale gdzieś słyszeli !!) --ja to zastosowałem i nie mam żadnych problemów.

To chyba trzeba zrobić zastrzeżenia do Wikipedii o nieprawdziwych danych...http://pl.wikipedia.org/wiki/Nissan_Primera

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...