Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

radio

Gość Pawel_94

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zepsuło mi sie radio (orginalne wbudowane) i chciałbym kupić zwykłe radio z wejściem usb i mam pytanie czy bez problemu bedą działać przyciski wbudowane w kierownice ?

Auto to Nissan Primera p11 kombi.

Wczoraj też mi się zepsuło radio, w ogóle nie odpalało. :mellow: Dzisiaj już chodzi. To auto się samo psuję, samo naprawia. :D

A ja odpowiem nie, nie będą działać. Każdy producent ma swój standard pilotów lub sterowania zewnętrznego, i często proste przejściówki nie dają rady. Możliwe jest dopiero za pomocą specjalnego adaptora, o ile producent radia takowy robi, a najczęściej kosztuje tyle co radio. Przykład: http://allegro.pl/sterowanie-z-kierownicy-opel-kenwood-caw-op706-i3436578761.html

W kierownicy nissana sterownik jest na 3 przewodach, masa, plus 2 sterujące. Przyciski dają różną rezystancję pomiędzy masą a dwoma przewodami. Zmianę tej rezystancji radio odbiera jako wciśnięcie przycisku.

W tym momencie najczęściej stosuje się sterowanie szeregowym sygnałem cyfrowym. Jeżeli kupisz radio które będzie miało sterowanie rezystancją to można pożeźbić i zrobić przejściówkę. W innym wypadku - zapomnij.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...