Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Czy to uszkodzona uszczelka pod głowicą

Maciek_mat
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam dosyć nietypowy problem ze swoim silnikiem 2.0+LPG w WP12.

Niby wszystko jest ok nie ma tłustych plam w zbiorniczku wyrównawczym nie ma masła pod korkiem oleju i na bagnecie.

Auto pracuje na gazie i czasami jak pójdzie biały dym z rury wydechowej to zasłona dymna w całej okazałości nic nie widać za autem. Wtedy w krótkim czasie ubywa 1,5 litra płynu. Auto nie ma mocy na pobocze trudno zjechać obroty spadają prawie do zera. Po przełączeniu na benzynę chwilę jeszcze dymi i przestaje.

Może miał ktoś podobny problem i coś doradzi bo nie chcę popaść w niepotrzebne koszty.

Maciek

jaki masz reduktor?? w LPG powąchaj czy nie śmierdzi gazem w układzie chłodzenia

Może puszczać reduktor. Jeśli pójdzie membrana, to pcha Ci płyn z układu chłodzenia do komory spalania.

Tyle że z reguły, raz pęknięta membrana puszcza płyn cały czas, auto kompletnie nie ma mocy i właśnie płynu ubywa.

jak ma MIII to tam nie ma membran, tylko oringi i w ten sposób potrafi puszczać bąka do układu, 

jaki masz reduktor?? w LPG powąchaj czy nie śmierdzi gazem w układzie chłodzenia

po odkręceniu korka na zbiorniczku wyrównawczym nie widać żadnych bąbli i nie czuć gazem.

Nie pamiętam jaki mam reduktor - instalacja jest ESGI i jest tam też ich reduktor z tego co pamiętam z homologacji chyba że porzedni właściciel coś zmienił.

Jaki to reduktor to mogę sprawdzić po powrocie z pracy.

Wg gazownika przez reduktor nie może zaciągać wody bo w układzie chłodzenia jest niższe ciśnienie jak w instalacji LPG.

napisałeś, że objaw znika po przełączeniu na PB, czyli szukał bym przyczyny w reduktorze 

jak to się często zdarza, to może warto pojeździć na PB i sprawdzić czy też taki objaw występuje

napisałeś, że objaw znika po przełączeniu na PB, czyli szukał bym przyczyny w reduktorze 

jak to się często zdarza, to może warto pojeździć na PB i sprawdzić czy też taki objaw występuje

od jakiegoś czasu jeżdzę na Pb (ok 400km) i na razie chyba jest ok (mam przełączony układ na Pb a nie zakręconą butlę)

a po co wymieniać?? przecież można zregenerować jak coś, i koszt dużo niższy 

a sprawdzić, hmmm ciężko tak, trzeba by było może podpiąć pod kompa od LPG i sprawdzić co się dzieje podczas takiego bąka,

tylko to nie wiadomo kiedy nastąpi ostatnio to często o wcześniej to przejechałem 500km bez problemu.

Do niego podobno nie ma setów naprawczych.

Do niego podobno nie ma setów naprawczych.

a kto tak powiedział?? to jakiś niespotykany reduktor :D  zrób zdjęcie i napisz co tam jest na redku