chesteros Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Wczoraj po przejechaniu spokojnym ok. 20 km., gdy juz podjeżdżałem pod dom poczulem zapach jakby sie olej na silniku przypalal. Po zatrzymaniu widziałem spod maski lekki dymek, ale jak otworzyłm to juz nic nie widziałem, silnik czysty, żadnych wycieków płynów.Za pól godziny jechałem i już nic się takiego nie trafiło. Samochód ma 9 miesięcy. Co to może być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Może podczas sprawdzania stanu oleju jakaś kropelka spadła z bagnetu na 'wydech" i po tej jeżdzie się wytopiła ... Ale to nie problem więc dalej w trasę ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu QQ Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 A może zapach "goracego żelaska"? Jeżeli coś w tym typie to wypalał Ci się DPF. Jest to normalny objaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chesteros Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 przemknęło mi to przez myśl. Czyli całkiem możliwe, że przerwałem procedurę wypalania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu QQ Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 W modelach z tym silnikiem trochę mnie to dziwi że nie ma informacje kiedy on sam wypala DPF i kiedy można już wyłączyć silnik. Wiadomo przecież że nie będziemy czekali nie wiadomo ile aż przestanie wydobywać się ten zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chesteros Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Przejechałem nim już ok. 13tys. km i nie miałem żadnych opisywanych objawów wypalania filtra opisywanych w innych wątkach typu: zwiekszenie spalania, poza tym "przypuszczalnym" przypadkiem . Niepokoił mnie tylko lekki białawy dymek wydobywający się spod maski. Kontrolka przydałaby się na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miralon Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Mogę tylko dodać (po 53 kkm przebiegu), że "objawy" wypalania w postaci "zapaszku" poczułem dwa razy na początku. Przez ostatnie 40 tys. km temat wypalania DPF nie był w jakikolwiek sposób zauważalny. A ze kontrolka by się przydała...cóż pewnie tak, chociaż jeden z tych dwóch przypadków o których wspomniałem wypadł na bramkach na A4 i co by mi kontrolka pomogła ))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.