karibox1 Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 (edytowane) Witam od wielu lat mam fetysz na punkcie szyberdachu. Niestety rozsądek spowodował, że mam xa z salonu czyli wersję columbia bez tego jakże ważnego urządzenia. Dlatego proszę o poradę czy da się zamontować taki szyber (mały nie duży i nie musi być otwierany wystarczy uchylany) we własnym zakresie? Kiedyś montowało się takie w kadettach i golfach II. Może ktoś widział już taką robotę i wie jaki szyber pasuje? Albo czy dach pod szyber jest taki sam jak do zwykłego egzemplarza. Pozdrawiam Edytowane 7 Września 2013 przez karibox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Dachy do wersji z szyberdachem mają nieco inną konstrukcję. Wycinając dziurę w dachu osłabiasz go - dach traci swoją sztywność. Oryginalnie montowane szyberdachy mają zrobione odpływy wody w słupkach. Zobacz też, że jak masz otwór przy oryginalnym szyberdachu to blacha w dachu jest odpowiednio powyginana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 7 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Właśnie przeglądam na allegro szyberdachy i mają całe dachy także rzeczywiście lipa i trzeba będzie się oblizać. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekp Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Właśnie przeglądam na allegro szyberdachy i mają całe dachy także rzeczywiście lipa i trzeba będzie się oblizać. Dzięki Ja mam w swoim X-ie szyberdach i powiem, że rzadko używam. Powodem jest znaczny hałas nawet w trakcie wolnej jazdy, który w moim przypadku może być powodowany przez belki na dachu i box. Całkowite otwarcie powoduje, że powyżej 60 nie da się jechać ze względu na przeciąg i hałas, w słońcu też nie można wytrzymać. Generalnie moim zdaniem nie warto się bawić w montaż. pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Dziękuję Krzysiu dlatego chciałem uchylany, nie muszę otwierać. Po prostu mój ojcieć miał kiedyś sierrę cosworth z szybrem i od tego czasu nie mogę się pozbyć wrażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekp Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Dziękuję Krzysiu dlatego chciałem uchylany, nie muszę otwierać. Po prostu mój ojcieć miał kiedyś sierrę cosworth z szybrem i od tego czasu nie mogę się pozbyć wrażenia. Nie wiem jak to jest do końca, ale w przypadku szyberdachów w X-trail są one jednocześnie odsuwane i uchylane, w moim przypadku elektrycznie. pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 a to ładnie mogę tylko pozazdrościć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aabb Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 A tu próbowałeś: http://szyberdachy.webasto.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 niby można zamontować ale wysłałem zapytanie. Jednak za cenę najtańszego można kupić cały dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 z montażem? ja bym nie pozwolił na odcinanie dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 nie nie to tylko odniesienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi