Michał X-trail Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Witam Wczoraj późnym popołudniem na drodze polnej rozwaliłem miskę o kamień wystający z ziemi.Uderzenie było na tyle mocne że silnik momentalnie zaczął głośno terkotać,od razu szybka reakcja sprzęgło,zgaszenie auta i (o k....wa rozwaliłem silnik).Od tego uderzenia do zgaszenia auta upłyneło może z 5 sekund,ciekawi mnie co mogło się rozlecieć w silniku?.Miska ma mały wgniot tak że olej kapał do dnia dzisiejszego,widoczne jest wgniecenie łapy trzymającej silnik od przodu i dość mocne przerysowanie prawego wahacza,to tyle co można zobaczyć schylając się pod auto.Polna wycieczka zakończyła się powrotem na lawecie,czekam na wizytę rzeczoznawcy z ubezpieczalni i odstawiam auto do ASO.Po tym dzwięku silnika to chyba raczej nie próbować odpalać do czasu odkręcenia miski olejowej?,byłem bardzo zdziwiony że X-Trail ma tak mały prześwit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 8 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2013 Jeśli szybko zgasiłeś to raczej w silniku nie powinno się nic stać. Dźwięk był na postoju czy w ruchu? Nie wiem w którym miejscu jest pompa oleju - może ona ucierpiała i wydawała takie dźwięki. Prześwit w standardzie nie jest powalający - dlatego ja swojego podniosłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał X-trail Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 WItam Silnik był momentalnie zgaszony po usłyszeniu hałasu z silnika,dźwięk był taki jakby miał silnik zaraz się rozlecieć albo praca na jednym cylindrze.Od uderzenia do zatrzymania silnika przetoczył się jakieś 6-7 metrów ale na wciśniętym sprzęgle.Umówiłem już wizytę w ASO tylko czekam na odwiedziny rzeczoznawcy z PZU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.