Gość kozikozi13 Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) Witam, Kupiłem niedawno nissana almerę n16 rocznik 2000 i podczas oględzin silnika zaintrygowały mnie dwa wężyki znajdujące się blisko filtru powietrza. Czy one nie powinny być ze sobą połączone ? ewentualnie nie powinny się czymś kończyć ? Załączam zdjęcie z zaznaczonymi wężykami. Z góry dziękuje za pomoc. Maciek Edytowane 9 Września 2013 przez kozikozi13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 1) uzupełnij proszę profil - nie wiemy nawet o jakim silniku piszesz; 2) obstawiałbym, że to rurka od EGR, wtedy wężyki powinny być zaślepione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietzsche Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 (edytowane) mam podobne wężyki, też mnie zastanawiało do czego są, ja uznałem że to jakieś przewody odpowietrzające albo przelewowe (patrzyłem gdzie dochodzą, ale nic z tego dokładniejszego nie wynikało) też nie są u mnie niczym zaślepione a czy w ogóle w N16 FL 1,5 benzyna był EGR?? (u brata w Fordziku Fokusie MK2 jest EGR i tam nie było luźnych wężyków - tam wężyki miały wszędzie połączenie - wiem bo wymienialiśmy uszczelkę) Edytowane 9 Września 2013 przez Mietzsche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 a nie wchodza do skrzyni?? moze to odpowietrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietzsche Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 jeden chyba szedł od skrzyni, dlatego myśl że odpowietrzenie,drugi się łączył z "jakimś czymś co nie wiem jak nazwać" dlatego nie byłem przekonany do końca jutro zajrzę jeszcze raz i opisze do czego są przyczepione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Jedno to odpowietrzenie skrzyni biegów, drugie układu paliwowego. EGR raz był, raz go nie było, od czego to zależy nie wiem, ja w 1.8 2001 nie mam na przykład. Ten temat (z odpowietrznikami) był poruszany na forum przynajmniej 2 razy. BTW EGR wchodzi do kolektora wydechowego, więc nie wiem jak sobie wyobrażacie gumowe węże do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 jeden chyba szedł od skrzyni, dlatego myśl że odpowietrzenie, drugi się łączył z "jakimś czymś co nie wiem jak nazwać" dlatego nie byłem przekonany do końca jutro zajrzę jeszcze raz i opisze do czego są przyczepione I dobrze myślisz - tak jak mówi @buladag. Co do dalszego , to nie pisz że zajrzysz i opiszesz, tylko od razu dawaj fotki tak jak kolega na początku. Czy to nie łatwiej i wygodniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietzsche Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) masz racje, proste rozwiązania najlepsze, a więc drugi przewód idzie do jakiegoś trójnika, stąd jeden kabelek wraca do jakiegoś urządzenia (na zdjęciu to środkowy przewód), drugi idzie pod samochód (nad wahaczem, idzie w towarzystwie jeszcze 2 innych przewodów) co do tego urządzenia, jeden zewnętrzny przewód (2 zdjęcie - lewy przewód) idzie do kolektora dolotowego za przepustnice, a drugi zewnętrzny (2 zdjęcie - prawy przewód) pod auto . zdjęcie z góry . . zdjęcie od silnika było mało miejsca, to urządzenie z 3 wężykami jest pod zbiorniczkiem wyrównawczym od hamulców. Edytowane 11 Września 2013 przez Mietzsche Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 to jest węglowy filtr par paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mietzsche Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 a takie pytanie z ciekawości - jak to jest filtr to go się okresowo wymienia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 I widzisz jak ładnie poszło. Dałeś fotki i miałeś szybką i konkretną odpowiedź. Tak trzymaj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi