Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Kamera cofania-problem

Arkady773
 Share

Recommended Posts

Witam. Mam QQ 1,5 Dci Visia po FL z 2010r. i chciałem wrzucić kamerkę cofania. Zmieniłem radio na NC i pojawił się problem z podłączeniem dedykowanej kamery cofania. Majsterek stwierdził, że potrzebny jest "jakiś" moduł bo bez niego lipa i kamerka nie będzie działać. Doradzicie coś?Czy mam zmienić majsterka. Tak na poważnie prosze o pomoc i poradę.

• 4 years later...

Czy ktoś się orientuje czy kamera do QQ (28442BR00B) i do QQ+2 (28442EY00A) to faktycznie dwa różne typy ?

Moja coś szwankuje i nie wiem czy czeka mnie wymiana. Wpierw sprawdzę połączenia i styki przy kamerze i sterowniku.

Edited by maniujr

Witam, z mojego doświadczenia napiszę że jakiś czas temu miałem konieczność wymiany tylnej klapy, po zakupie kpl z kamerą cofania ( 28442BR00B) i podłączeniu, okazało się że linie prowadzące kamery są skierowane prawie pionowo w górę. Ponieważ nie znalazłem innego rozwiązania, wykręciłem kamerę z uszkodzonej klapy (284424EA0B) i wszystko wróciło do normy. Moim zdaniem w twoim przypadku może być podobnie.

• 3 months later...

Ja w kwestii kamery w tylnej klapie ale z trochę innym pytaniem. Wyłazi spod niej rudy nalot. Auto w trakcie zakupu. Jak kupimy, to trzeba będzie zakonserować. Co może tam korodować? Wkręty czy może blacha....o zgrozo?

Wieczorem zrobię i wrzucę.

Tam za bardzo nie ma co rdzewieć chyba że sprzedający coś, jakiegoś "dzwona", ukrył przed Tobą

Ewentualnie może być skorodowana metalowa część w którą wsadzona jest kamera, miałem taki przypadek w poprzedniej klapie

Ewentualnie może być skorodowana metalowa część w którą wsadzona jest kamera, miałem taki przypadek w poprzedniej klapie

No to faktycznie już badziewie montują. Mam autko z tego samego roku co Ty ale rdzy żadnej, odstukać w niemalowane :), nie widzę

Tam za bardzo nie ma co rdzewieć chyba że sprzedający coś, jakiegoś "dzwona", ukrył przed Tobą

Osobiście pomierzyłem całe nadwozie. Wszystko jest oryginalne,

w nowej klapie nie mam tego problemu z tym korodującym elementem

Też tak myślę, że to nie blacha klapy tylko jakiś element montażowy.

Jak już mowa o korozji, to nadwozie QQ jest jakoś zabezpieczone przed korozją poza lakierem? Mam na myśli np ocynk. W mojej starej lagunie z 2006 roku nie ma grama rdzy, bo całe nadwozie jest ocynkowane. Pomijam fakt, że połowa elementów jest wykonana z tworzyw sztucznych lub aluminium. QQ niestety, cały z blachy.

Edited by cezzar1

Dzięki za zdjęcie. Przypuszczam, że u mnie wygląda tak samo i ten rudy nalot z wodą spływa po klapie w dół. Jak się do tego dobrać?

chyba musisz ściągnąć ta czarną plastykową osłonę z klapy aby móc dobrać się do tej listwy z lampkami oświetlającymi rejestrację, po jej ściągnięciu trzeba tylko odkręcić ten metalowy uchwyt trzymający kamerę w klapie

W załączeniu zdjęcia rudej obok kamery.

post-108557-0-87842500-1518040248_thumb.jpg

post-108557-0-30299400-1518040261_thumb.jpg

Edited by cezzar1

W załączeniu zdjęcia rudej obok kamery.

No tak. Trzeba zdjąć blendę odkręcić kamerką i zakonserwować uchwyt. Powodzenia.