kmy Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Witam wszystkich, Od roku jestem szczęsliwym posiadaczem X-a rok 2006.Na wiosnę tego roku zrobiłem mu mały remoncik przedniego zawieszenia (tuleje końcówki).Oczywiście po tym zabiegu byłem na ustawieniu zbieżności i wszystko miało być ok. Po przejechaniu kilku tyś km przez okres letni zauważyłem większe zużycie opon od wewnętrznej strony. Myslałem że coś jest nie tak ze zbieżnością i w zwiazku z tym udałem się do ASO celem ponownego ustawienia geometrii. Okazalo sie że ze zbieżnością jest wszystko OK, tylko kąt pochylenia zwrotnicy odbiega od normy 2-3 stopnie.W zwiazku z tym zaoferowano mi wymianę zwrotnic (a to koszt paru tys pln w ASO), myślę że to chyba ostateczność i napewno nie w ASO . Jeden z mechaników doradził mi rozwiercenie otworów w mocowaniu amortyzatorów w karoserii celem przestawienia kata połorzenia MCpersona. Nie ukrywam że nie chciałbym ingerowac w ten sposób w moje cudo . Jeśli może ktoś w tym temacie coś doradzić to bedę wdzięczny!!! pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 21 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 a luz na łożyskach sprawdzali ? Obydwie zwrotnice mają takie same odchyłki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeshky Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Kup śruby mimośrodowe i ustawisz kąt pochylenia. Ich symbol podawałem w temacie o podnoszeniu zawieszenia. Ew. masz pęknięte sprężyny - bywa że górny zwój pęka i nie daje objawów. Podnieś przód auta żeby koła zwisały i pomacaj górę sprężyny czy nie ma tam luźnego kawałka. Inna opcja to że sprężyny siadły ale to mało prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmy Opublikowano 25 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2013 Kup śruby mimośrodowe i ustawisz kąt pochylenia. Ich symbol podawałem w temacie o podnoszeniu zawieszenia. Ew. masz pęknięte sprężyny - bywa że górny zwój pęka i nie daje objawów. Podnieś przód auta żeby koła zwisały i pomacaj górę sprężyny czy nie ma tam luźnego kawałka. Inna opcja to że sprężyny siadły ale to mało prawdopodobne. gdzie takowe śruby dopasowane do tego modelu mozna nabyć? Z góry dzękuję za podpowiedź. pozdrawiam m.s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.