Gość miroo Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Witam kolegów jeżdżących X-ami.W moim dziadku z 2002 przez krótką chwilę po odpaleniu coś rzęzi-według znawców tematu to łańcuch rozrządu.Chciał bym się zabrać za wymianę tegoż łańcucha sam bo jak pomyślę o mechaniku to jestem chory (większość to monterzy). Mam odrobinę doświadczenia z paskiem rozrządu.Proszę o konstruktywną pomoc kolegów którzy wymieniali rozrząd w tym silniku lub uczestniczyli przy jego wymianie: -zakres demontażu(przy wymianie łańcuszka pompy oleju-kompresor klimy,miska olejowa mała i duża?) -czyszczenie kanałów olejowych ewentualnie elementów ww.pompy? -zastosowane części(rozbieżność od 600 do 2000 zł) -czy ktoś próbował wymienić sam napinacz (pomogło?) Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam urażonych mechaników (kiepskie doświadczenia). Jeśli ktoś poleci sprawdzonego mechanika z okolic w-wy to skorzystam (jeśli wykona pracę w mojej obecności). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netoperek Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Mogę powiedzieć coś o koszcie części - otóż właściciel warsztatu, człowiek do którego mam zaufanie nie tylko w kwestiach motoryzacyjnych, powiedział mi, że łańcuch za 200 zł może założyć wyłącznie na moją odpowiedzialność. Cena "normalnego" wynosiła wtedy (dwa lata temu) prawie 1000zł, i taki też został zamontowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość miroo Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Dzięki Netoperek za informacje.Nie napisałeś dlaczego wymieniałeś łańcuch i dlaczego tylko 1 element układanki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Dzięki Netoperek za informacje.Nie napisałeś dlaczego wymieniałeś łańcuch i dlaczego tylko 1 element układanki? Mogę powiedzieć coś o koszcie części - otóż właściciel warsztatu, człowiek do którego mam zaufanie nie tylko w kwestiach motoryzacyjnych, powiedział mi, że łańcuch za 200 zł może założyć wyłącznie na moją odpowiedzialność. Cena "normalnego" wynosiła wtedy (dwa lata temu) prawie 1000zł, i taki też został zamontowany. Kolego, przy jakich przebiegach wymieniałeś rozrząd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netoperek Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Jakieś 160 000. Łańcuch z przyległościami został wymieniony niejako przy okazji - czapka została zdjęta z powodu wypalonego zaworu, i okazało się, że napinacz łańcucha zbliża się do końca zakresu roboczego. Mając wszystko na wierzchu grzechem byłoby zostawić stary łańcuch i rozbierać pół silnika np. rok później. @Miroo: wymiana samego napinacza nic nie da - mój był w porządku, ale łańcuch był zbyt rozciągnięty i napinacz mógł wkrótce przestać spełniać swoją rolę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Jakieś 160 000. Łańcuch z przyległościami został wymieniony niejako przy okazji - czapka została zdjęta z powodu wypalonego zaworu, i okazało się, że napinacz łańcucha zbliża się do końca zakresu roboczego. Mając wszystko na wierzchu grzechem byłoby zostawić stary łańcuch i rozbierać pół silnika np. rok później. @Miroo: wymiana samego napinacza nic nie da - mój był w porządku, ale łańcuch był zbyt rozciągnięty i napinacz mógł wkrótce przestać spełniać swoją rolę. te 160 to pewne czy nie wiadome? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netoperek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 To stan licznika - tyle mogę powiedzieć jako drugi właściciel;) Łańcuch pewnie by jeszcze trochę pojeździł, wymiana miała miejsce z powodów które opisałem powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.