Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Odgłos tarcia przy przejeżdżaniu leżących policjantów

graphia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na zimowkach bywa okazjonalnie, a na letnich cichutko. :) Rozmiar opon identyczny...Nie wiem czym jest to spowodowane. Dodam, że zarówno w Renault jak i w Nissanie jest podobnie. Hmmm...Dodam, że owe tarcie (podobne jak opisujecie) jest tylko i wyłącznie z przodu - bywa z obu stron.

Edytowane przez red

Witam, wszystkie notesy w zimie skrzypia przyzwyczaj się. Jak byłem na przegladzie i zgłosiłem skrzypienia to otrzymałem informację że jak jest zimno to guma trzeszczy. We Fiatach nie trzeszczała, ale to japońskie więc pewnie inaczej działa. Zrobi się ciepło I wszystko wróci do normy. Pozdrawiam

Ejjj....w naszym nic nie piszczy. Słychać cichą pracę zawieszenia po przejechaniu przez speed bump  i nic więcej. Więc to nie reguła ;)

No chyba jak bym tak jeździł to było by więcej odgłosów :D

https://www.youtube.com/watch?v=RbmT39gTJCw

Ale najwięcej mnie wkurzają te słupki i zwężenia, to jest dopiero upierdliwe.

https://www.youtube.com/watch?v=77vaDZs2l08

Edytowane przez M@reS

A czemu to ma służyć???U nas by robili zawody,który szybciej przejedzie :D

Na zimowkach bywa okazjonalnie, a na letnich cichutko. :) Rozmiar opon identyczny...Nie wiem czym jest to spowodowane. Dodam, że zarówno w Renault jak i w Nissanie jest podobnie. Hmmm...Dodam, że owe tarcie (podobne jak opisujecie) jest tylko i wyłącznie z przodu - bywa z obu stron.

Skrzypią gumy drążków stabilizacyjnych.Dla chcących sobie życie umilić,w Olkuszu firma Deuter ma formy do odlewów tych gum z poliuretanu.Po wymianie nie skrzypi.

A czemu to ma służyć???U nas by robili zawody,który szybciej przejedzie :D

Obniżeniem prędkości :D....najczęściej stawiają te słupki przed światłami lub przejściem dla pieszych w ruchliwych miejscach.

A to mi się najwięcej podoba....nie raz widziałem jak ktoś na tym wisiał. Jest znak stop i musisz się zatrzymać albo w blokadę przydzwonisz :D

https://www.youtube.com/watch?v=20Ud7kyiS-o

Edytowane przez M@reS

Widziałem to i oglądałem jak co niektórzy wisieli :D

• 2 tygodnie później...

Bo tak to się objawia

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj +7 i jak ręką odjął w obu samochodach. :) Hmmm. Co za zbieg okoliczności...Widzę, że "konstrukcja" w Clio i Note identyczna. Jeździłem różnymi samochodami i takich przypadków nigdy nie było...A tu proszę. Ale to nie problem - człowiek przynajmniej wie, że wiosną "się samo naprawi". :) Żeby były tylko takowe problemy...Pozdrawiam

Dzisiaj +7 i jak ręką odjął w obu samochodach. :) Hmmm. Co za zbieg okoliczności...Widzę, że "konstrukcja" w Clio i Note identyczna. Jeździłem różnymi samochodami i takich przypadków nigdy nie było...A tu proszę. Ale to nie problem - człowiek przynajmniej wie, że wiosną "się samo naprawi". :) Żeby były tylko takowe problemy...Pozdrawiam

Red jak masz ochotę to zlikwidować i mieć spokój i latem i zimą,napisz do firmy Deuter do Olkusza.Mają matryce do odlewu z poliuretanu tulei na drążek stabilizacyjny

Red jak masz ochotę to zlikwidować i mieć spokój i latem i zimą,napisz do firmy Deuter do Olkusza.Mają matryce do odlewu z poliuretanu tulei na drążek stabilizacyjny

Miałem polibusze z Olkusza. Skrzypiał latem, zimą cicho  - więc zupełnie odwrotnie niż w gumowych. Od trzech miesiecy jeżdżą ze mną gumy oryginalne kupione w ASO po 40 zł / szt - muszę w końcu znaleźć czas na wymianę i dam znać czy tym razem rozwiązałem problem :)

A smarowałeś smarem silikonowym???

A smarowałeś smarem silikonowym???

Nie wiem, nie pilnowałem mechaników :/ Teraz przypilnuje i osobiście im wręczę tubkę :)

No właśnie.

Od jakiegoś roku czy półtorej walczę z tym czymś.

Przy przejeżdżaniu leżących policjantów lub pokonywaniu poprzecznych przeszkód (nie ważne czy przeszkód ściskajacych zawieszenie czy np. pokonywanie progu przy wjeżdżaniu do parkingu podziemnego) słychać wyraźnie odgłos takiego tarcia. Chyba zimą wymieniłem same gumy stabilizatora (na polibusze z Olkusza) i przez chwilę było lepiej.... Potem zrobiło się cieplej i odgłos tarcia ucichł... Latem zupełnie nie było tego słychać.... Przyszły zimne dni a nawet przymrozki a ja znowu to słyszę.... Widząc reakcje przechodniów wnioskuję, ze nie tylko ja to słyszę :) czyli dźwięk nie jest przez mnie wydumany a realny i to dość głośny...

Osochozi?

Ktoś coś wie?

Koledzy, podepnę siępod temat z moim przypadkiem bo mam podobny problem. Jakiś czas temu poszła mi sprężyna z przodu. Mechanik wymienił chyba nawet dwie. Ale jak się zrobiło zimno to na leżących policjantach skrzypi jedna strona (ta po której pękła sprężyna). Dźwięk objawia się ewidentnie w dwóch fazach: przy sprężaniu i rozprężaniu sprężyny. Gdyby nie to, że sprężyny były wymieniane obie to bym pomyślał, że taka uroda zamiennika. Ale ewidentnie problem jest tylko z jednej strony. Ciekawe czy minie, gdy się ociepli. Co myślicie koledzy, czy wygląda to na problem identyczny?

Edytowane przez omn

• 10 miesięcy temu...

Jak tam Graphia te oryginalne gumy z ASO? Jeżeli dobrze rozumiem to skrzypiały Ci gumy w zimie, zmieniłeś na poliuretany które skrzypiały w lecie, potem miałeś zmienić na oryginalne z ASO ? Czy już nie jeździsz Notem?

Edytowane przez NazgulXL
  • Upvote 1

Hej. Tak jak piszesz. polibusze z Olkusza skrzypiały w lecie, zwykłe zamienniki zimą. Po zakupie oryginalnych problem ustał całkowicie. Czyli z jakiegoś powodu producent który dostarcza gumy Nissanowi robi je z innej - bardziej odpowiedniej gumy.

No dobra, skrzypi mi od poczatku czyli juz 3 zime. Ostatnio zona cos marudzila. Czy to sie objawia jeszcze czyms albo moze miec dalej idace skutki ? Bo chyba mam lepszy sposob na wydanie minimum 300pln niz likwidacje sporadycznego zgrzytu ? :D

W miejscu styku tych gum z drążkiem są mocne wytarcia........nowa guma przylega do drążka i z nim pracuje, "piszcząca" obraca się na drążku i go wyciera.

Pomaga doraźnie popsikać smarem, ale i tak kiedyś trzeba to wymienić.

Edytowane przez M@reS

• 2 miesiące temu...

Czy do tych tulei jest dostęp z nadkola ? Z rysunków widzę że drążek przymocowany jest tuleją do górnej części sanek ???

Co by psiknąć smarem sylikonowym.

//edit:

Koledzy pomóżcie co kupić ?

W katalogu na Nissan4u dwie różnie wyglądające na rysunkach (automat/manual) gumy stabilizatora są oznaczone tym samym numerem 946139U000 (automat) i 946139U000 + 946139U00A (manual).

post-93461-0-48057100-1521585664_thumb.gif

Tymczasem coś co wygląda jak ten ostatni komplet na stronach jest sprzedawane jako 94613ED001.

Mowa przykładowo o aukcjach allegro (żeby zobaczyć kształt) odpowiednio 6923893683 i 7237919006.

946139U000

post-93461-0-52918600-1521585819_thumb.jpg

94613ED001

post-93461-0-75143700-1521585775_thumb.jpg

Potem wrzuce fotki dla przejrzystości i potomnych, nie mam możliwości wklejenia linku. Te odlewy PU które zrobiliście to była stricte ta pierwsza część niby pod automat. A wcale automatów nie mieliście. Nie mam możliwości podglądu u siebie. Cos mi tutaj nie pasuje, ewidentnie w katalogu jest błąd (i nie tylko w tym jednym), w efekcie nie wiem co mam kupic do mojego 5MT 1.6...

//edit: zrobione ogonki plus wstawiona obiecana grafika

Edytowane przez NazgulXL

Jedź do ASO i kup oryginalne. Ja przeszedłem drogę i zamienników i poliuretanów z Olkusza. I jedne i dugie skrzypiały tylko w odmiennych warunkach. W końcu kupiłem w ASO i problem zniknął.

szczerze to zastanawiam sie czy ASO sprzeda mi właściwą część, chcę mieć pewność i nie tracić czasu. dwa, za gumkę zawołali sobie 50pln od sztuki, po negocjacjach zeszli do 45. Trochę dużo jak za strzęp gumy :(, tym bardziej dużo bo mi ostatnio prawie nowe tarcze biją i chyba będą do wymiany :D

Jeśli chcesz wymieniać dwa razy tak jak jak i w konsekwencji zapłacić sporo więcej niż 90 zł za komplet ... to rób jak chcesz. Ja już przez to przeszedłem i wiem że nie warto akurat na tym oszczędzać. A model i rocznik mam taki jak Twój :) 

A jakie polecacie tylne tuleje wahaczy?

U mnie też coś trzeszczy jak stara szafa w momencie gdy dwoma kołami przejeżdżam przez próg zwalniający. Wg mechanika mam do wymiany właśnie tuleje. Ale czy one mogą wydawać takie dźwięki?

Czy może dodatkowo do wymiany są gumy stabilizatora?