Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

BUCZENIE I DRGANIA NA POSTOJU I PRZY WOLNEJ JEŹDZIE

stomkowiak
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich. Postaram się w skrócie opisać mój problem. Miesiąc temu stałem się posiadaczem Murano. Przy skręcaniu na maksa (w prawo i w lewo) słychać było buczenie i drżała kierownica. Ponieważ kiedyś przerabiałem to w Primierze, uznałem że regeneracja kolumny i pompy wspomagania pomoże. Okazało się, że nie. Wymienione zostały jeszcze węże od wspomagania. Jest oczywiście trochę lepiej, ale ciągle pozostał następujący objaw. Po dojechaniu kierownicą do końca i po cofnięciu tak o pół obrotu znów słychać buczenie. Mechanik kombinuje już drugi tydzień - podmienia pompy i kolumny. Co jeszcze może być powodem tego buczenia?

Witam wszystkich. Postaram się w skrócie opisać mój problem. Miesiąc temu stałem się posiadaczem Murano. Przy skręcaniu na maksa (w prawo i w lewo) słychać było buczenie i drżała kierownica. Ponieważ kiedyś przerabiałem to w Primierze, uznałem że regeneracja kolumny i pompy wspomagania pomoże. Okazało się, że nie. Wymienione zostały jeszcze węże od wspomagania. Jest oczywiście trochę lepiej, ale ciągle pozostał następujący objaw. Po dojechaniu kierownicą do końca i po cofnięciu tak o pół obrotu znów słychać buczenie. Mechanik kombinuje już drugi tydzień - podmienia pompy i kolumny. Co jeszcze może być powodem tego buczenia?

Wąż od wspomagania orginalny czy zakuwałeś  ?? jaki rok i 2wd czy 4wd 

MIAŁEM PROBLEMY Z WĘŻEM OD WSPOMAGANIA , ZACZĄŁ LECIEĆ , MECHANIK STWIERDZIŁ ZE GO ZAKUJE  I TU JEST TOTALNY BŁĄD , PO ZAKUCIU MIAŁEM PROBLEMY TE SAME CO OPISUJESZ. TYLKO ORGINALNY WĄŻ USUNĄŁ PROBLEMY WIEM JEST DROGI ALE NAPRAWDE JEST WARTO . PRZY KUPNIE WEZA UWAZAJ 2 WD CZY 4WD MA ZNACZENIE. 2 MIESIACE WALCZYLEM . JAK BEDZIESZ CHCIAL DAM NUMER DO MNIE ZADZWON TO POGADAMY. 

Dziekuje za odpowiedz. Super. Wiec jest jeszcze nadzieja. Faktycznie tylko zakuli weze. Wersja to 4WD. Musze poszukac oryginalow. Jeszcze raz dzieki.

Okazuje sie, ze nie tak prosto zamowic w serwisie ten waz do wersji z USA. Ma ktos jakies sugestie, kontakty?

Edited by stomkowiak

Dziekuje za odpowiedz. Super. Wiec jest jeszcze nadzieja. Faktycznie tylko zakuli weze. Wersja to 4WD. Musze poszukac oryginalow. Jeszcze raz dzieki.

Okazuje sie, ze nie tak prosto zamowic w serwisie ten waz do wersji z USA. Ma ktos jakies sugestie, kontakty?

Zamawialem w Nissan Poznań 3 dni robocze i miałem do odbioru. Zamontowany i działa bez problemu . Jedynie poprosili o vin i wszystko wiedzieli . Na alegro tez widziałem 1 szt. do wersji na 4wd

Zamawialem w Nissan Poznań 3 dni robocze i miałem do odbioru. Zamontowany i działa bez problemu . Jedynie poprosili o vin i wszystko wiedzieli . Na alegro tez widziałem 1 szt. do wersji na 4wd

No właśnie Polody nie zamówi. Może zadzwonię do innego ich salonu. Dzięki.

No właśnie Polody nie zamówi. Może zadzwonię do innego ich salonu. Dzięki.

Tak z ciekawości jaki masz przebieg tego auta , i jak ci się sprawuje skrzynia  ? Olej wymieniałeś ?

Tak z ciekawości jaki masz przebieg tego auta , i jak ci się sprawuje skrzynia  ? Olej wymieniałeś ?

Przebieg - 170 tys. Olej będę wymieniał w najbliższym czasie, gdy tylko ogarnę te drgania. A w ogóle, to magicy od przekładni, zrobili ją jeszcze raz i jest lepiej. Ale wąż i tak wymienię, bo nie wierzę w zakuty. Obawiam się też, że chyba trochę słychać tłumik, zwłaszcza na wyższych obrotach, a gdzieś czytałem, że od tego też może auto drgać, chociaż wątpię. Pozdrawiam.

• 2 weeks later...

Nie wiem jak w Murano, ale ostatnio w Hondzie CRV 2009 rocznik miałem coś podobnego. Okazało się, że trzeba tylko wymienić olej w tylnym moście (z tego względu, że masz 4WD)

Jeśli zechcesz to podam CI namiary na kolegę, który sprowadza częsci z USA. Mnie sprowadził wąż. Koszty około 700 PLN. Oryginał nissana. 

• 2 weeks later...

Widzę, że problem węża wspomagania dotyczy chyba wszystkich murańców.... :angry:

• 3 months later...

Sprawdź czy krzyżaki wału nie mają luzów. Luz krzyżaka powoduje drgania przy różnych prędkościach. U mnie drgało od 80-60km/h. A tak to cisza. Wymieniłem i spokój. Po skręceniu na maksa na postoju pompa wspomagania zawsze bedzie wydawac dzwieki.