Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Biała wtyczka

JACKO29
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wydaje mi sie wyjaśniona.

Ta biała kostka wyglądająca jak złącze diagnostyczne...jest złączem diagnostycznym :D ABS-ESP!

Ta mała czarna jest złączem czujnika skrętu :D

Sprawa wydaje mi sie wyjaśniona.

Ta biała kostka wyglądająca jak złącze diagnostyczne...jest złączem diagnostycznym :D ABS-ESP!

Ta mała czarna jest złączem czujnika skrętu :D

No to zasieję w sercu JACKO29 szczyptę niepokoju...

Mam Notka z 2012r. acenta+  z: ABS-ESP, Automatyczną klimą i wszelakimi bajerami.... ale i u mnie ta mała czarna kostka jest wolna!

Jeżeli to białe jest złączem diagnostycznym to co w nim robi to coś "niebieskie" ?? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, że aby podłaczyć się do złącza diagnostycznego trzeba najpierw "wydłubać" to niebieskie.

No chyba jednak trzeba.Jest to dość blisko butów :D a więc niebieskie prezerwatywy konieczne :D

Może Bulterier by rzucił okiem na ten sterownik ,może jest u niego widoczny...gdzieś? :D

Właśnie - Bullterrier - jak u Ciebie wygląda biała wtyczka? Jacek - wydaje mi się jednak, że nogą nie łatwo jest tam dosięgnąć ;):D.

Kurczę - jeszcze się okaże, że wystarczy w to gniazdo włożyć sterownik i będziemy mieli ESP, tyle tylko, że bez wyłącznika :D.

Właśnie jestem w posiadaniu wyłącznika ESP :D

Wtyczka jest za płytką z regulatorem lusterek :D

Jak się ma 45 poniżej kostki to może się zdarzyć :D

Właśnie - Bullterrier - jak u Ciebie wygląda biała wtyczka? Jacek - wydaje mi się jednak, że nogą nie łatwo jest tam dosięgnąć ;):D.

Kurczę - jeszcze się okaże, że wystarczy w to gniazdo włożyć sterownik i będziemy mieli ESP, tyle tylko, że bez wyłącznika :D.

Bylem jeszcze raz dla pewności i zobaczyłem.  Biała wtyczka także wolna...  z tymi niebieskimi "zaślepkami" oczywiście...

A czemu?

To ja się męczę ,odkrywam nie odkryte i schowane przed ciekawskimi a kolega oklapł!? Nie ładnie ,nie ładnie! :whistle:

Następne odkrycia...Do założenia potrzebny jest czujnik skrętu ,który jest zakładany pod tasmę,koszt samego czujnika od 50 zł do nawet 300!

Koszt kompletnej taśmy od150 do 400 z czujnikiem oczywiście.Co do tego czujnika http://allegro.pl/czujnik-modul-sterownik-esp-nissan-note-micra-k12-i3649423608.html

jest on wmontowany(lub nie) w pompę ABS-u jego koszt to ok100-150 zł

I to jest wszystko,aha! potrzebna oczywiście instalacja :D U mnie jest :D

Potrzebna jest również kalibracja układu ABS-ESP po założeniu,chyba  ze zacznie działać bez zarzutu bez :D

Ale suma sumarum,gdyby chcieć założyć,to koszty,30zł włącznik,ok 200 taśma i 150 czujnik,razem 380zł no i kalibracja.

Jak sądzicie jest się o co bić?

Odpowiem sobie sam....chyba tak,popatrzcie na film:

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=8&cad=rja&ved=0CGwQtwIwBw&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DB_cAEQSqZks&ei=Hg9sUrLNC7C10QWep4CYCA&usg=AFQjCNHeLwAc5RBeZiWqu248Pjr-JbyL9A&bvm=bv.55123115,d.d2k

Żadne odkrycie dekady!

Po prostu moja dociekliwość...

Otóż,posiadacze N.Note wersja Acenta mają zapewne instalację pod ESP.Za regulatorem lusterek na pewno znajdują się dwie wolne kostki,jedna z nich jest do wyłącznika ESP,druga jeszcze nie wiem,ale przypuszczam że do ASR!

Wyłącznik już nabyłem z allegro koszt jak pisałem 30 zł.

W obudowie kierownicy znajduje się mała kostka,która jest do czujnika skrętu.A jest on umiejscowiony za taśmą,można go nabyć osobno lub też z taśmą,o kosztach też pisałem,jestem na etapie zbierania info od potencjalnych sprzedających.

Co do czujnika przyspieszenia,który jest wmontowany w pompę ABS stwierdziłem że nie ma co ryzykować i wydawać 150zł na przedmiot elektroniczny,używany,który może mieć uszkodzenie,lepiej wydać 200-250 za całą pompę ABS-ESP z używki z młodego rocznika.Jak dla mnie wymiana banalnie prosta.Ten czujnik w pompie ABS-u załatwia sprawę czujników na kołach,on po prostu zbiera informacje o prędkości obrotowej poszczególnych kół z ABS-u.To wszystko,jak zdobędę potrzebne info i ewentualne części to na pewno się tym pobawię,nie obiecuję że to będzie w tym tygodniu czy za dwa,ale bedzie ...na pewno :D

Co jest w Mercedesie nie musi być w Nissanie i odwrotnie.

Wg.schematu el.posiadanego przeze mnie nigdzie nie natrafiłem na dodatkowe czujniki,poza skrętu i,czujnikami kół(obecnymi)

Czyli u wszystkich jest tak samo.

Aha! Zapomniałbym.Ten czujnik przyspieszenia poprzecznego najprawdopodobniej wg.specyfikacji ma miejsce na słupku lewym przednim.Jutro to sprawdzę

Co jest w Mercedesie nie musi być w Nissanie i odwrotnie.

Wg.schematu el.posiadanego przeze mnie nigdzie nie natrafiłem na dodatkowe czujniki,poza skrętu i,czujnikami kół(obecnymi)

Niezależnie od producenta budowa ESP jest podobna. To, że nie widzisz czujnika to nie znaczy, że go nie ma, gdyż prawdopodobnie jest w pompie. Jutro postaram się sprawdzić jakie typy softów były w tych układach i może uda mi się złapać schemat budowy.

Ależ Robert!Jest czujnik prędkości poprzecznej (tzw.żyroskop)Prawdopodobnie wg.tego co widziałem na rysunku z detailingu jest mocowany na lewym przednim słupku.Dzisiaj będę sprawdzał.Następny ,właściwie nie czujnik ,a sterownik jest w pompie ABS-u i następny to czujnik skrętu pod kierownicą .To wszystko.Było to kiedyś bardziej rozbudowane,ale Bosch to unowocześnił łącząc razem w jedno z ABS-em i jego czujnikami na kołach.Dodatkowo był żyroskop z czujnikami na kołach ,teraz tego nie ma ,jest czujnik elektroniczny.

Ciekawe czy przycisk od Qashqaia pasuje bo od Nota  już nie ma  :)

http://allegro.pl/przycisk-esp-nissan-qashqai-i3591261033.html

Muszę Cie zmartwić :) nie wiem jak jest u Ciebie i u mnie też jeszcze nie wiem bo później zobaczę albo jutro, ale "TO" jest umieszczone w miejscu pomiędzy fotelami Manual BRC-89

Więc nadal mamy nierozstrzygnięty problem po co jest ta czarna wtyczka :P Pozostaje jeszcze spryskiwacz reflektorów przednich :)

No dobra w tunelu środkowym u mnie nie mam żadnej wolnej wtyczki, ani nawet jakiegoś możliwego do tego przewodu więc alarm odwołany :)

Edytowane przez El_Diablo

Mnie dzisiaj w serwisie powiedziano ,że ten czujnik znajduje się pod fotelem kierowcy.

Inny mechanior powiedział że przy lewym kole,ty mówisz że pomiędzy fotelami,dzisiaj trochę szukałem...i ni cholery nie znalazłem

Daj bliższy namiar na ten manual.

A żeby było ciekawiej ,to takie białe wtyczki znajdują się również przy środkowych słupkach przy podłodze :D

Wg.schematu elektrycznego TO znajduje sie gdzieś z tyłu i być może będzie po lewej stronie ,przy nadkolu?

Oznaczenie B07

Manual ten do ściągnięcia z czeskich stron - dział BRC strona 89

lub po Vinie na stronie http://japancars.ru/index.php?route=catalog/nissan

U mnie pomiędzy fotelami nie znalazłem jutro pod fotelem poszukam i może koło słupka jak będę miał czas, nie do końca mam pewność jaką to powinno mieć wtyczkę bo na aukcjach są tak zdjęcia żeby nie było widać, a podobno sterownik ten sam jest w Primerce i jest to tak pół okrągła wtyczka więc na bank ta obok nóg odpada :)

A żeby było ciekawiej ,to takie białe wtyczki znajdują się również przy środkowych słupkach przy podłodze :D

A zrób zdjęcie tych wtyczek :)