Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Biała wtyczka

JACKO29
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wtyczki sa takie jak pod konsolą,jakby do diagnostyki,co do tej od czujnika,ja obszukałem wczoraj pod dywanami i z lewej i z prawej i z tyłu i nic,zero ,nul!

Wygląda to tak jakby na przód dali wiązki z wyższej półki a na tył do właściwej wersji,chyba że pod czujnik podchodzi osobna wiązka którą można dopiąć.Ale jakby co ,poszukiwania będą dalej trwały,zwłaszcza że jutro ma mi dojść czujnik skrętu kierownicy...za 50 zł :D

Co ciekawe w schemacie el. ten czujnik jest zaznaczony jako B07 w wiązce z lewej strony kabiny.

Ale miałeś fuksa z tym czjnikiem :P Kupowałeś z Alledrogo czy dzwoniłeś po gościach co ściągają do rozbiórki ??

A jak ten czujnik wygląda paka gruba podkładka pod kierownicę ??

A podpiąłeś już przełącznik od ESP ?? coś się zapaliło przy zegarach ??

Edytowane przez El_Diablo

Odkryciem dekady będzie to, jak się okaże, że będzie można w dość łatwy sposób dozbroić NOTE w ESP :D.

Nie sądzę, przesyłam listę sterowników układu hamulcowego notka.

5d4f0d1cfe3e1079.jpg

to jest tylko dla 1,4!!!

i jeszcze jedna fotka  :)

9c0fcded2a8b4cc4.jpg

sorry za jakość, brak netu

No to ja jeszcze muszę coś o białych wtyczkach dopisać  :devil:  :devil:

Zdjąłem zaślepkę po lewej stronie pod deską rozdzielczą - to apropo szukania gdzie może być kabel do modułu do ESP no i włala  :devil:

wkml.jpg

Też to mam :D

I niestety muszę powiedzieć że w prawie 100% jestem pewny ,że takowej wtyczki,a raczej całej wiązki z wtyczką do czujnika nie posiadam.Wybebeszyłem cały tył i nic,jeszcze raz zdjąłem fotel kierowcy i nic.Dziwne to bo po co mieli dawać kompletne wiąchy do kierownicy i wyłączników,a dalej nie?Chyba że do czujnika jest osobna wiązka?

Dzisiaj dzwoniłem do serwisu do Chorzowa ale na warsztacie nikt nie podnosił .będę jeszcze jutro wydzwaniał w sprawie tego czujnika.

A co to za czerwień u Ciebie???

A co to za czerwień u Ciebie???

Kabel od zasilania bagażnika  :devil:  :devil:  :devil:  do tuby, no niestety to już wspomnienie, bo właśnie mi warsztacik od regulacji zaworów spalił wzmacniacz :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:  :mad:

jakoś nie wierzę, że nie ma. Jak montowałem halogeny to nawet wiązki w komorze silnika miałem położone. Wymieniłem tylko manetkę i wszystko pięknie śmigało.

Edytowane przez El_Diablo

No zgadza się też miałem,ale tego cholerstwa nie mogę zlokalizować.

W jednym serwisie powiedział mi elektryk że pod fotelem kierowcy...a drugi serwisant nie wiem czy przypadkowo czy z niewiedzy powiedział że przy lewym kole...przednie sprawdziłem i nic.Jutro może oblukam tył.

Posprawdzałem,tym razem wszystko ,dociekliwie i dokładnie.

W naszych Notach brak wiązki ESP do czujnika prędkości poprzecznej.Diabeł,w miejscu pod osłona tą którą zdjąłeś ,a dokładniej troszkę poniżej jest kostka złącze jnstalacji na środek i tył nadwozia i to jest w wersji bez kabli ESP...niestety.

Ale ja się nie poddaję :D

Edytowane przez JACKO29

No to co zostaje załatwienie tylko tej wiązki, musiałby pojechać na jakiś szrot co rozbierają i samemu wyjąć co człowieka interesuje i by pasiło :)

Jestem w kontakcie z gościem co rozebrał takowe i ma wiązkę :D

No dobra tak się namyśliłem i:

- to po co jest ta czarna wtyczka przy nogach ??

- i po co są te wtyczki pod pokrywką co zdjąłem ??

- i czy na pewno gniazdo w kierownicy jest do czujnika skrętu ??

Ale mnie zebrało na przemyślenia :)

AD1 nie wiem :D

AD2 nie wiem :D choć może będzie jedna z nich właśnie do podłączenia czujnika esp,bo on ma płaskie konektory i ona również i jest ich i tam i w czujniku po 6 :D

AD3 Gniazdo,tzn.wolna wtyczka jest właśnie od czujnika skrętu....który właśnie mam założony :D

A żeby Ci jeszcze bardziej zabić ćwieka :D to jak oglądałeś tą białą kostkę skręcona razem z czarną,na pewno rzuciła Ci się w oczy lecąca obok gruba wiązka,która w jednym miejscu jest wyraźnie grubsza...Otóż pod taśma znajdują sie następne wolne kostki koloru niebieskiego,makabra co japońce z francuzikami mogą nawymyślać,a angole zrobić.

Właśnie dostałem ,czujnik ESP,wiązkę i pompę ABS-ESP :D

Tak jak mówiłem wyżej AD2 kostka jest od instalacji czujnika ESP :D

Edytowane przez JACKO29

Prawdę mówiąc cały czas idziesz "ostro"  odwagi Ci nie brakuje, kto wie może złamiesz reguły, będę zerkał, powodzenia.  

Robert,wg schematu wszystko to co powinienem to mam,jedynie martwi mnie pompa ABS-ESP którą mam(jest oczywiście ze sterownikiem ESP)A chodzi o numery czy podejdzie.

Muszę sie skonsultować z serwisem.No i poza tym ,raczej sam nie wymienię ,bo trzeba od razu kodować ESP.

Sterownik silnika raczej ma niewiele do gadania.W pompie ABS jest sterownik -komputer który steruje pracą układu,te kostki o których wcześniej pisałem są do diagnostyki układu,kodowanie to jest zgranie wszystkich elementów,i tu jest pies pogrzebany bo ponoć numery pompy ,czy też jakieś litery mają się zgadzać

U mnie pompa ABS ma numer 9U100 a ta którą mam z ESP ma chyba 9U000.Nie wiem czy to o to chodzi czy nie,ale dowiem się :D

No i tu też chyba chodzi w tym względzie o sterownik silnika żeby się zgadzało.

Ogólnie wszystkie sterowniki w aucie (świeżym) komunikuja się ze soba w sieci CAN, np w aktualnym modelu audi A8 jest ich około 80!!! Wiem, wiem to nie A8 ;) ale posiadałem zwykłe PUNTO II JTD i tam była sieć cyfrowa, jak mi się zawiesiła to radio wyświetlało napis cancheck. Kiedyś chciałem radio wyjąć do sprawdzenia, jednak auto bez radia nie odpalało!!!  było w pętli.  

W notku CAN jest stosowane, więc łatwo nie będzie, tak mi się wydaje  :unsure: Sterowniki muszą się "rozpoznawac" aby mogły funkcjonować. Temat bardzo rozbudowany, może kiedyś trochę opiszę. 

Ale czekam  :dribble:

Edytowane przez robertbydzia

• 4 tygodnie później...

Oj,nie kombinowałem jeszcze ,nie miałem czasu :thumbsdown:

• 7 miesięcy temu...

Gdybyś był uważny i czytał forum,wiedziałbyś że Note został ożeniony :D

Reszta pod avatarem :D

• 4 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Jeśli chodzi o białą wtyczkę co prawda nie o tą w opisie ale ostatnio wymieniałem taśmę poduszki w kierownicy i tam też miałem opasaną wtyczkę małą białą mam Acenta z 2008 sterowanie w audio w kierownicy czy to jakiś zapas do lepszej wersji? Nie posiadam zmieniarki w radiu. Czy o to chodzi?

Jeżeli nie masz ESP to jest to prawdopodobnie do tej funkcji.Ale! Nie do wpięcia w taśmę,ale do czujnika skrętu podkierownicę(acenta tego nie ma)

Może być do tempomatu jeśli nie masz go u siebie, a niektóre wersje mają na prawym ramieniu kierownicy.