Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Szarpanie przy hamowaniu silnikiem/niskich obrotach

motest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych!

Nie znalazałem podobnego opisu problemu, więc piszę i proszę o pomoc:

chodzi o reakcje auta na hamowanie silnikiem i jazdę na niskich obrotach.

Objaw podobny jakby chcieć ruszyć z dwójki - silnik nie jest w stanie dostarczyć tyle siły i można sobie "poskakać" - niektórzy nazywają to kangurami. Generalnie auto szarpie, zamiast płynnie się rozpędzać.

U mnie podobna sprawa dzieje się podczas jazdy, gdy np. widząc zmieniające się światło zdejmuję nogę z gazu i na biegu wyhamowuję. Już przy 1,5 tys. obrotów auto zaczyna szarpać i wpadać w kangury.

Wcześniej tak się nie działo...

Co to może być za feler?

Gdzieś znalazłem info, że takie hopki, to może być problem z zawieszeniem. Ale auto mam nie takie stare - jeszcze na gwarancji niecałe 39 000 km.

Proszę o pomoc doświadczonych.

Pozdrawiam.

Dodam jeszcze, że silnik 1.4 benzyna, niegazowany. Panowie w ASO nie umieją zdiagnozować problemu i chciałbym ich jakoś naprowadzić.

Objaw jakby braku paliwa,możesz mieć zanieczyszczone wtryski,lub...przebicie na cewkach.Diagnoza komputerowa tego nie wyłapie,bo iskrę daje ale słabszą.U mnie szarpał powyżej 2tys obrotów.Wybuliłem kasę na diagnostów i nic to nie dało.Jak sam rozbebeszyłem,to okazało się ze dwie cewki mają przebicie.Spróbuj wlać mu płyn STP do benzyny ,czyszczący wtryski.Koszt malutki a może pomoże.Jak nie to walcz z serwisem,nich robią a nie rozkładają ręce.

Dzięki za sugestię - przetestuję - co prawda raz na parę miesięcy zalewam mu V-powera i przeganiam na trasie, ale kompletnie nie wiem o co tu chodzi.

Z cewkami zasugeruję diagnostom w ASO, może coś wyłapią.

Z drugiej strony - nie całe 4k km - szybko jak na cewki... Może świece? Wystarczy, że jedna jest felerna. Zacznij od preparatu STP. Może gdzieś zatankowałeś przechszczone paliwo i zapaskudziło nagarem wtryski. Tankowanie V-Power raz na jakiś czas za dużo nie daje. Musiałbyś pojeździć na tym paliwie dłużej - minimum 2-3 pełne zbiorniki pod rząd. Jeżeli to nagar na wtryskach, STP zrobi robotę. 

Jak sam rozbebeszyłem,to okazało się ze dwie cewki mają przebicie.

A jak zdiagnozowałeś, że cewka ma przebicie ??

Gdzieś znalazłem info, że takie hopki, to może być problem z zawieszeniem. Ale auto mam nie takie stare - jeszcze na gwarancji niecałe 39 000 km.

Na 1000% nie są to problemy z zawieszeniem, wygląda tak jakby jakiś problem z paliwem :) Mówiąc inaczej mam to samo ale już 124 tysie prawie będzie ale 1.6 silnik i z gazem i nie pamiętam kiedy się zaczęło :) i też tego szukam.

po wyjęciu cewki z gniazda,na ściankach gniazd był dymny ,błękitny nalot z punktowym śladem przebicia.

• 1 rok później...

Na początek kup i wlej STP do czyszczenia wtrysków.Wychodzi coś ok20zł na cały zbiornik paliwa.Wyjeździj,jak nie pomoże to na serwis i zamówić czyszczenie przepustnicy.Sprawdź przy okazji w jakim stanie jest filtr powietrza.Może on być zapchany .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...