Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

ELM327 adaptacja przepustnicy i przepływomierza

bartekzuczek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam almerę 1.5 90 KM 2001r , Kupiłem ostatnio interfejs ELM327, planuję przeczyścić przepustnicę i chcę zapytać czy istnieje jakiś program pod ten interfejs, którym można dokonać adaptacji przepustnicy i przepływomierza. Używam na razie programu scanmaster i pcmscan i easyobdII ale tam nie znalazłem takich opcji. Czy zostaje mi adaptacja przez odpinanie wtyczki od przepustnicy.

Pozdrawiam

Aha. Czyli z przepustnicą trzeba kombinować z odłączaniem wtyczki a z przepływomierzem wiecie może jak to zrobić bo nie znalazłem wiele informacji....

Dzięki

Buladag więc mówisz, że jak mam przepustnicę na linkę to adaptacja nie jest potrzebna? Z tego co czytałem to po czyszczeniu przepustnicy i silnika krokowego należy ustawić obroty biegu jałowego poprzez adaptację. To już nie wiem jak to jest z tą adaptacją.

W ciągu 13lat czysciłem przepustnicę przynajmniej dwa razy, raz samochód stał ponad miesiąc bez akumulatora, w żadnym z przypadków niczego nie adaptowałem. Złożenie do kupy, odpalenie, chwila na zagrzanie i tyle. Krokowiec zmienia swoje wysunięcie w zależności od napięcia.

W ciągu 13lat czysciłem przepustnicę przynajmniej dwa razy, raz samochód stał ponad miesiąc bez akumulatora, w żadnym z przypadków niczego nie adaptowałem. Złożenie do kupy, odpalenie, chwila na zagrzanie i tyle. Krokowiec zmienia swoje wysunięcie w zależności od napięcia.

A tak zapytam z jakiego powodu czyściłeś przepustnicę? Po zabiegu była różnica w działaniu silnika? Ja chcę przeczyścić przepustnicę bo podczas przyśpieszania silnik tak jakby trochę przerywa. I jeszcze zapytam czy przepływomierz się adaptuje? Jakiś czas temu zmieniałem przepływkę i żadnej adaptacji nie robiłem i w sumie nie wiem czy wszystko działa jak należy.

Aha. Czyli z przepustnicą trzeba kombinować z odłączaniem wtyczki a z przepływomierzem wiecie może jak to zrobić bo nie znalazłem wiele informacji....

Dzięki

Warto przeczytać http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/naped-i-skrzynia-biegow/291986,Jakie-sa-objawy-uszkodzonego-czujnika-otwarcia-przepustnicy-Jak-sprawdzic-czy-czujnik-otwarcia-przepustnicy-dziala-prawidlowo.html ,  http://www.auto-swiat.pl/1-wazny-drobiazg ,  http://wiki.fakt.pl/Objawy-awarii-przeplywomierza,1.html

Edytowane przez mirekg9

czyscilem bo przy schodzeniu z wysokich obrotów schodzily za nisko/dlawilo go. Po powrocie do oryginalnego namaczanego filtra powietrza problem ustapil.

Jak dla mnie te adaptacje czegokolwiek to pierdy i placebo. Odpinasz aku, demontujesz, montujesz i ma dzialac. I wątpię żeby w autach z ele. przepustnica i potencjometrem w pedale bylo inaczej.

Edytowane przez buladag

Niektóre przepustnice na pewno się adaptuje (ecu uczy się wtedy położenia w pełni zamkniętego a w przypadku elektronicznych przepustnic także w pełni otwartego przepustnicy).

No jak tak samo? Jak się przepustnica brudzi i nie domyka się do końca to ecu inaczej musi otworzyć zawór wolnych obrotów niż w przypadku idealnie czystej przepustnicy.

Wystarczy że przepustnica nie domyka klapki i już ECU wprowadza nowe parametry. Często jest właśnie ECU wraca do ustawień fabrycznych, gdy po czyszczeniu przepustnicy silnik pracuje do momentu aż uruchomią się wentylatory. W tedy właśnie następuje adaptacja. Ale to jest również uzależnione od modelu auta i rocznika.