Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

"Cykanie" przy hamowaniu silnikiem

pawelz

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawil mi sie dziwny objaw.

Na wolnych obrotach, przy jezdzie itp wszystko OK. Ale jak jade i zdejme noge z gazu na zimnym silniku slychac takie dziwne odglosy gdzies z przodu z prawej strony. Tak jakby ktos wlozyl slomke w szprychy roweru. I dzieje sie to tylko przy zimnym silniku. Po przejechaniu jakichs 3-5 km objaw ustaje.

Sprawdź szczelność turbiny, być może po nagrzaniu wszystko się lekko rozszerza i uszczelnia, kiedyś czytałem nie pamiętam w jakiej gazecie o takim objawie i właśnie to turbina syczała na uszczelce. Co prawda to dotyczyło T31 ale chyba wielkiej różnicy niema między modelami.

Drugi podejżany to filtr paliwa ponoć w nim jest taki zawór kulkowy i on może hałasować, jak tak miałem u siebie ale tylko w zimie i to do nagrzania silnika właśnie jak puszczałem nogę z gazu, ale to dzwięk raczej nie przypominał słomki tylko takie jak by silnik odrzutowca ;) w miniaturze oczywiście który schodzi z obrotów.

Tylko dziwne, ze tego nie slychac przy normalnej jezdzie, przy przyspieszaniu itp. Tylko po puszczeniu gazu na biegu i to tez pod koniec spadania obrotow. I dzwiek dochodzi jakby z dolu z prawej strony (gdyby to byl ciagle to pomyslalbym ze wpdala mi jakas galazka w prawe przednie kolo).

Tak wiec filtr raczej odpada. A turbine jak tu sprawdzic, jak bez jazdy nie ma tego objawu :(.

hm... No wymiękam,  czyli jak nie ma ciągu na kołach, tylko lecisz na luzie rozumiem z opisu. A ma znaczenie czy auto leci na jałowym biegu, czy na przykład na jakimkolwiek 1-2-3-4-5-6 tylko bez gazu?

nagraj to posłuchamy bo tak to każdy ma w głowie inny dźwięk.

Na moje to coś z hamulcami lub opaską od osłony przegubu. Ale to takie wróżenie trochę...

W dniu 30.12.2013 o 17:25, wojtgor napisał:

hm... No wymiękam,  czyli jak nie ma ciągu na kołach, tylko lecisz na luzie rozumiem z opisu. A ma znaczenie czy auto leci na jałowym biegu, czy na przykład na jakimkolwiek 1-2-3-4-5-6 tylko bez gazu?

Tylko na biegu. Jak lece na jalowym to nic sie nie dzieje. Jaden np 60 km / h na 3 biegu, zdejmuje noge z gazu i samochod zaczyna hamowac i cicho gdzies tam z przodu cyka. Jak wrzuce na luz cykanie znika. Podobnie jak zaczynam dodawac gazu, cykanie tez ucichnie. I tylko na zimnym silniku. Po przejechaniu jakichs 2-3 km objaw znika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...