Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Lusterko fotochromatyczne

markus351
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Podobny uchwyt jest w lagunie I

Fota z alle....

post-92571-0-95194600-1468769780_thumb.jpg

Edytowane przez MisilYE

Jest duże prawdopodobieństwo że odejdzie z szybą ale trzeba zapytać fochowców od szyb .może oni mają jakieś tajemne sposoby.

Uchwyt jest przyklejony na kleju PU, zetnij go żyłką albo metalową linką, następnie wyczyść resztki kleju żyletką. Nowy uchwyt możesz przykleić na klej PU, musi być elastyczny inaczej szyba pęknie od naprężeń przy zmianie temperatur.

Wysłano z Nokia Lumia 930

• 3 miesiące temu...

Panowie chce do qq zakupic lusterko z kamera, znalazlem cos takiego

http://s.aliexpress.com/MjuYNRVj

ale nie wiem czy te uchwyty będą pasowac. Aktualnie mam coś takiego:

906c2427f65dbaa827d43e3581012098.jpg

Wyslane z mojego Xperia Z3 Przy uzyciu Tapatalka

Edytowane przez peceq

Z tego co widzę to masz czujnik deszczu, więc dochodzi osłona a i samo mocowania lustra z kamerą jest inne

Jak zdejmiesz swoje lustro to zobaczysz taki widok.(foto od kol.Michalmiko )

post-92571-0-06106600-1478365324_thumb.jpg

Z tego co widzę to masz czujnik deszczu, więc dochodzi osłona a i samo mocowania lustra z kamerą jest inne

Nic mi to nie mówi, czy ktores z tych w/w końcówek pasuje, osłonę oczywiście chcę zachowac, na moim zdjeciu widać kulke myslalem zeby zamontować to na niej...

No tak chyba ze cos dorobie :)

troche poczytałem i wychodzi na to że lusterka z przyciemnianiem mają inną obudowę, czy któryś z kolegów może podesłać zdjęcie takowej ? może wtedy ten pałąk wejdzie

9fb0bde5623807452c1f0cdda97acf88.jpg

Edytowane przez peceq

Może zamiast demontować obecne, kup lusterko nakładane na obecne? Jest nieco większe, tak więc kamerka wystaje poza obecne.

Jeżeli chodzi o tą obudowę co jest przy szybie (zasłania czujnik deszczu) to w wersji bez fotochromu jest jednolita, w lusterku fotochromatycznym rozdziela się na dwie części

A Ty jakie masz? Bardziej zalezy mi na kamerze z przodu niz DVR, troche duze te nakładane

Znajomy ma takie nakładane: z przodu kamerka, a od strony lusterka jest oczywiście lusterko i na części lusterka może włączyć się wyświetlacz. Do tego kamerka na tył. Osobiście uważam, że kamerki w lusterkach są gorszej jakości niż osobny DVR. Mam kamerkę Xiaomi Yi, a lusterko fotochrom, o którym pisałem kilka postów wyżej :)

Znajomy ma takie nakładane: z przodu kamerka, a od strony lusterka jest oczywiście lusterko i na części lusterka może włączyć się wyświetlacz. Do tego kamerka na tył. Osobiście uważam, że kamerki w lusterkach są gorszej jakości niż osobny DVR. Mam kamerkę Xiaomi Yi, a lusterko fotochrom, o którym pisałem kilka postów wyżej :)

Kolega jest zadowolony z tego lusterka? Jaki to model? A Ty z yi?

Tu temat został ładnie opisany u kolegów z UK:

http://forum.qashqaiclub.co.uk/auto-dimming-rear-view-mirror-with-ambient-light_topic12608.html

Edytowane przez peceq

Niestety nie znam modelu. Jakość nagrania dla mnie średnia, on był na początku zadowolony, teraz nie wiem. Kupił na allegro, bo cena była dobra :)

Przerabiałem wiele kamerek, ale jak na razie Yi jest dla mnie numerem 1. W ogóle lubię Xiaomi i mam od nich sporo gadżetów, bo są dobrej jakości w super cenie

• Upvote 1

Porównanie lusterek fotochromatycznych dla zainteresowanych:

- po lewej, oryginalne lusterko fotochromatyczne z QQ J10 (z dorobionym przewodem)

- po prawej, lusterko fotochromatyczne z Primery P12 (z oryginalną wtyczką)

Fizycznie lusterka są identyczne gabarytowo, tak samo odlew aluminiowy do zamocowania w stopce lusterka, jest taki sam. Różnią się umiejscowieniem sensora światła (zarówno z przodu jak i z tyłu) oraz jego wielkością, no i lusterko z QQ ma pomarańczową diodę doświetlającą, świeci w dół na drążek zmiany biegów.

Zdjęcia porównawcze:

post-88157-0-97602600-1478967100_thumb.jpg

post-88157-0-25389200-1478967107_thumb.jpg

post-88157-0-21326700-1478967112_thumb.jpg

post-88157-0-92950700-1478967113_thumb.jpg

post-88157-0-02084900-1478967116_thumb.jpg

post-88157-0-18149100-1478967118_thumb.jpg

Lusterko podłączyłem bezpośrednio pod instalację lampki w podsufitce, bez jakichkolwiek dodatkowych bezpieczników, są zbędne przy tak małym poborze prądu przez lusterko. Oryginalny bezpiecznik w instalacji lampki ma 10A. Zielony przewód to +12V, czarny przewód to minus.

post-88157-0-34071600-1478967532_thumb.jpg

Przewody puściłem razem w kablem od czujnika deszczu we wspólnej koszulce termokurczliwej.

post-88157-0-00515100-1478967722_thumb.jpg

Poprawność działania lusterka można sprawdzić za pomocą latarki w telefonie komórkowym, wystarczy poświecić w czujnik.

Edytowane przez monkahead
  • Upvote 2

Niestety nie znam modelu. Jakość nagrania dla mnie średnia, on był na początku zadowolony, teraz nie wiem. Kupił na allegro, bo cena była dobra :)

Ja u siebie zamontowałem kamerkę cofania pod takie lusterko:

http://allegro.pl/monitor-w-lusterku-4-3-cala-lcd-kamera-cofania-i6282234748.html

Lusterko jest trochę większe niż oryginał, jest przyciemnione. Jakość obrazu jak na potrzebę kamery parkowania wystarczająca. DVR mam osobny (Lark Freecam 4.1), jak porównywałem nagrania z DVR wbudowanych w lusterko to to jest przepaść. To, że lusterko jest stale przyciemnione może przeszkadzać na początku, szczególnie jak się ktoś przyzwyczaił patrzeć na lewe-centralne zamiast lewe-prawe, po paru tygodniach już jest git.

Zasilanie pociągnąłem z gniazda zapalniczki. Z lampki byłoby prościej, ale od razu wyciągałem rozgałęźnik zapalniczki na kokpit.

Ja u siebie zamontowałem kamerkę cofania pod takie lusterko:

http://allegro.pl/monitor-w-lusterku-4-3-cala-lcd-kamera-cofania-i6282234748.html

Lusterko jest trochę większe niż oryginał, jest przyciemnione. Jakość obrazu jak na potrzebę kamery parkowania wystarczająca. DVR mam osobny (Lark Freecam 4.1), jak porównywałem nagrania z DVR wbudowanych w lusterko to to jest przepaść. To, że lusterko jest stale przyciemnione może przeszkadzać na początku, szczególnie jak się ktoś przyzwyczaił patrzeć na lewe-centralne zamiast lewe-prawe, po paru tygodniach już jest git.

Zasilanie pociągnąłem z gniazda zapalniczki. Z lampki byłoby prościej, ale od razu wyciągałem rozgałęźnik zapalniczki na kokpit.

kolega pokaze na zdjęciach z każdej strony albo najlepiej na filmiku

Mam nadzieję że coś tam widać, aparat w moim telefonie to żenada:

892b09c6e779db1cmed.jpg

e02378d92cd7eccbmed.jpg

5789bb19f0edd231med.jpg

8ceb3f0e3cd9a151med.jpg

Lusterko wystaje poza oryginalne po jakieś 3cm na boki i parę milimetrów góra/dół.

• Upvote 1

Mam nadzieję że coś tam widać, aparat w moim telefonie to żenada:

892b09c6e779db1cmed.jpg

e02378d92cd7eccbmed.jpg

5789bb19f0edd231med.jpg

8ceb3f0e3cd9a151med.jpg

Lusterko wystaje poza oryginalne po jakieś 3cm na boki i parę milimetrów góra/dół.

hmm, kolega wyjedzie z garażu bo ciemność, ciemność :)

Porównanie lusterek fotochromatycznych dla zainteresowanych:

- po lewej, oryginalne lusterko fotochromatyczne z QQ J10 (z dorobionym przewodem)

- po prawej, lusterko fotochromatyczne z Primery P12 (z oryginalną wtyczką)

Fizycznie lusterka są identyczne gabarytowo, tak samo odlew aluminiowy do zamocowania w stopce lusterka, jest taki sam. Różnią się umiejscowieniem sensora światła (zarówno z przodu jak i z tyłu) oraz jego wielkością, no i lusterko z QQ ma pomarańczową diodę doświetlającą, świeci w dół na drążek zmiany biegów.

Zdjęcia porównawcze:

attachicon.gifWP_20161112_09_54_21_Pro (Medium).jpg

attachicon.gifWP_20161112_09_54_39_Pro (Medium).jpg

attachicon.gifWP_20161112_09_56_34_Pro (Medium).jpg

attachicon.gifWP_20161112_09_56_46_Pro (Medium).jpg

attachicon.gifWP_20161112_09_57_15_Pro (Medium).jpg

attachicon.gifWP_20161112_09_57_21_Pro (Medium).jpg

Lusterko podłączyłem bezpośrednio pod instalację lampki w podsufitce, bez jakichkolwiek dodatkowych bezpieczników, są zbędne przy tak małym poborze prądu przez lusterko. Oryginalny bezpiecznik w instalacji lampki ma 10A. Zielony przewód to +12V, czarny przewód to minus.

attachicon.gifWP_20161112_11_48_44_Pro (Medium).jpg

Przewody puściłem razem w kablem od czujnika deszczu we wspólnej koszulce termokurczliwej.

attachicon.gifWP_20161112_11_48_56_Pro (Medium).jpg

Poprawność działania lusterka można sprawdzić za pomocą latarki w telefonie komórkowym, wystarczy poświecić w czujnik.

Udało mi się w miarę tanio dostać lusterko fotochromatyczne do qq (ze światełkiem) i zastanawiam się Czy da się ściągnąć obudowę ze "starego" lusterka i założyć na "nowe" lusterko celem zasłonięcia czujników zmierzchu i opadów? 

• Upvote 1

Ze zwykłego to obudowa nie podejdzie.takie same lusterka fotochromatyczne występowały w lagunach 2 i 3 tylko szare i bez światełka .czarne widziałem kiedyś z meganki.