lazarz1 Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Witam. To mój pierwszy post na tym forum, więc chiałbym się serdecznie przywitać i pozdrowić wszystkich Użytkowników Forum. Mam problem z moim T30. Kupiłem go pół roku temu i od tej pory borykam się z zawieszeniem. Początkowo było kilka elementów do wymiany. Wymienione zostały łączniki stabilizatorów i gumy z przodu i z tyłu, wahacze z produ i większość gumek. Mechanicy twierdzą jednogłośnie, że nie ma się czego czepiać. Jednak coś stuka z lewej strony. Sprawa jest o tyle dziwna, że słychać ten odgłos jak wjeżdżam w dziurkę i przednim i tylnym kołem. Dźwięk jest niemal identyczny niezależnie czy w dziurę wpadnie przednie czy tylne lewe koło. Z prawej strony jest wszystko normalnie. Tłumik się nie obija, wał wisi sztywno, żadnych luźnych elementów. Nie wiem już gdzie szukać. Sprawdzałem nawet poduszki silnika - są w porządku. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtgor Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 U mnie tak stuka coś w tylnym oparciu jak położyłem bardziej tylne siedzenia to przestało, nie wiem czy w T30 są regulowane oparcia tylnej kanapy, ale spróbuj złożyć siedzenia tak jak byś chciał powiększyć bagażnik i przejedź się po dołach , przynajmniej wykluczysz ewentualnie tą kwestię lub znajdziesz przyczynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeshky Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Sprawdziłbym mocowanie wózka przedniego do podłużnic oraz gumy tylnego - trzeba będzie się naszarpać żeby to znaleźć, bo luz może być minimalny ale 1,5t wagi robi swoje. Ew. sprawdź górne łożyska McPhersona z przodu - mogły się wyrobić i będą stukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lazarz1 Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Dzięki za sugestie. Kanapa odpada - sprawdzona. Gumy sanek z przodu i z tyłu szarpane - nie widać nic złego. Sprawdzę jeszcze łożyska McPhersona z przodu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek3376 Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Sprawdź wydajność amortyzatorów. U mnie tez były dziwne stuki na wybojach. Okazało się że padł lewy amortyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 20 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 no to ja spróbuje: miał tak sąsiad u mnie: luz na półosi, słychać tylko na wertepach (podobnie do wachacza), wystarczy poruszać półosią i będzie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lazarz1 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Nie wiem panowie. Można sobie szarpać i szarpać. Nic nie widać i nie słychać. Zauważyłem, że jak zatankuję do pełna (niestety rzadko się to zdarza ) to tego stukania prawie nie ma. Spada do 2/3 baku i stuka. Załadowanie bagażnika ciężarem niewiele pomaga (w sumie to wogóle nie pomaga). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalleanka Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 A może warto sprawdzić na obecność: https://www.youtube.com/watch?v=EIPV5k9wZC8 to przez nastrój świąteczny.... Wesołych i spokojnych świąt Wielkanocnych życzę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Może w baku jest FFPG? Full Fuel Petrol Guard. Czyli przyczyna tkwi w otoczeniu baku. Jak jest pełny to obniża się i likwiduje luz między jakimiś dwoma elementami a jak lekki to idzie do góry i luz znów się pojawia, przy nierównościach stukając. Najczęściej stabilizator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReleaseDarkside Opublikowano 3 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 u mnie takie objawy dawało " Łożysko górnego mocowania amortyzatora " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi