maaloxx Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Witam Panowie dzisiaj ni z tego i owego zaświeciła mi sie kontrolka silnika i po podpięciu do kompa wyszło P0444 - obwód zaworu sterującego oczyszczaniem układu sterowania odprowadzeniem par paliwa - otwarty (wg PCMSCAN). Co to za usterka? coś poważnego? skasowałem błąd zobacze czy jutro sie znowu pojawi. Czy to może mieć coś wspólnego z katalizatorem (u mnie został wywalony w zeszłym roku) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektor3s Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Sprawdź system recyrkulacji par paliwa tzw. EVAP --> na hmaservice.com znajdzie schematy;w każdym razie za lewym tylnym kołem ( w nissanie nie wiem gdzie sie znajduje) znajduje sią plastikowy, prostokątny pojemnik o pojemności ok. 2 L do którego trafiają opary/skroplone paliwo tzw. EVAP canister.Oczywiście paliwo które trafia do EVAP canister nie jest tam magazynowane na stałe lecz trafia do zbiornika paliwa. http://images33.fotosik.pl/329/b82ecc98a838c8aemed.jpg Ważnymi elementami układu jest:- zawór PCV- elektrozawór PCSV (Purge Control Solenoid Valve), który powinien mieć rezystencje na poziomie 26 Ohm- drożność układu podciśnieniowego (wszelkie dziurki w kolektorze dolotowym należy sprawdzić pod kątem drożności )Problemy z EVAP powodują problemy z zapalaniem, obrotami biegu jałowego, zamuleniem przy wkręcaniu się na obroty. Bardzo ważny układ ale niedoceniany Znalezione na Hyundai Klub pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.