dyszel Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Witam, mam problem z elektryczną klamką bagażnika w primerze siostry, wersja kombi. Otóż klamka raz działa raz nie. Sprawdziłem przycisk w klapie, silniczek zamka - wszystko w porządku. Kable w klapie również nie wykazują śladów przetarcia/braku masy. Po odpaleniu silnika i wciśnięciu przycisku otwierania słychać sygnał ostrzegawczy komputera za każdym razem. Gdy już za którymś kliknięciem klapa się otworzy działa 100/100 do momentu zamknięcia samochodu zamkiem centralnym. Potem zabawa zaczyna się od nowa: wciskamy przycisk dotąd aż zaskoczy i znowu gdy zamkniemy auto problem wraca. Wydaje mi się że problem leży w module komfortu który steruje wieloma funkcjami elektrycznymi samochodu. Po prostu po zamknięciu i otwarciu samochodu centralka nie odblokowuje bagażnika. Może ktoś przerabiał problem i pomoże. Dodam jeszcze że nie reaguje również przycisk na konsoli kierowcy służący do otwierania bagażnika z wewnątrz (przycisk sprawdzony). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Sprawdziłbym najpierw sam silniczek w zamku. Są to naprawdę malutkie silniczki, z malutkimi szczoteczkami i mogą zawodzić. Z tego co opisałeś, nie szukałbym dalej przyczyny w przycisku na klapie, bo skoro zawsze przy odpalonym silniku słychać sygnał ostrzegawczy (informacja dla kierowcy, że np. gdy stoimy w korku jakiś bandzior chce nam otworzyć bagażnik), skoro przycisk na konsoli kierowcy sprawdzony. Tylko sam zamek może mieć problem. Osobiście rozbierałem tylko zamek drzwi kierowcy. Silniczek centralnego zamka wygląda jak z dziecięcej zabawki. Zdejmij plastikową obudowę we wnętrzu klapy bagażnika, wymontuj sam zamek i rozbierz go. Wtedy możesz "na krótko" sprawdzić czy silniczek działa. Jeśli nie działa - to wyjściem będzie zakup używanego zamka bagażnika. Jak znam życie (a też mam kombi) będzie 5x droższy niż do sedana i HB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyszel Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Dzięki za zainteresowanie, ale pisałem że silniczek został rozebrany i sprawdzony (wygląda w środku jak nowy). Po prostu do silniczka nie dochodzi zasilanie, a jak już zaskoczy to działa 100/100 do czasu zamknięcia auta centralnym zamkiem, wtedy elekrtronika sterująca się zawiesza. Nie wiem gdzie dalej szukać przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Tego nie doczytałem, że silniczek rozebrany i sprawdzony. Jeszcze jedno mi przychodzi do głowy. Mam taki problem z drzwiami tylnymi prawymi. Jak otworzę z pilota, to ani klamką od środka, ani z zewnątrz nie otworzę tych drzwi, póki ich nie docisnę do karoserii. Tak jakby uszczelka za bardzo je odciskała od budy i coś tam nie przeskakuje do końca. Może wystarczy wyregulować gumowe odboje klapy bagażnika. Są chyba 4 gumowe kołki które odpowiadają za odpowiednie dociskanie klapy do karoserii. Ja bym je na początek wkręcił więcej w klapę bagażnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.