gambiting Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam! Piszę w imieniu taty który jeździ X-Trailem(2013), sam osobiście jeżdżę QQ i nie mam tego problemu ;-) Otóż w X-Trailu ktoś popełnił błąd konstrukcyjny i dolne halogeny świecą tak,że wcale - skierowane są praktycznie prosto w dół, po włączeniu widzę,że świecą gdzieś tam z dołu, ale nie pomaga to w jeździe ani trochę - całe światło jest zasłaniane przez maskę, tak świecą. Salon Nissana(w Bielsku) odpowiada,że są zamontowane normalnie. A skoro tak, to chciałem zapytać - na co warto wymienić halogeny w X-Trailu? Ma ktoś doświadczenie z markami świateł które pasują,które spisują się dobrze i pasują do tego samochodu? Dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 tak ma być, halogenów używa się we mgle i wtedy pomagają. Mają być w dół i na boki. One nie oświetlą lepiej drogi nigdy w normalnych warunkach tylko we mgle i tak ma być. IMHO nie widziałem dotąd rewolucyjnych halogenów tak samo jest w g vitarze, sx4 i lagunie2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubrick007 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Halogeny dalekosiężne (montowane do doświetlania w nocy, lesie itp) nie są przeciwmgłowymi (montowane do poprawy widoczności we mgle) i odwrotnie nie mają służyć do jazdy dziennej jak niektórzy się lansują tylko do poprawy bezpieczeństwa. Świecą do dołu bo z fizyki wiadomo, że mgła unosi się nad powierzchnią i tą przestrzeń trzeba oświetlić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 No chyba że ktoś podróżuje na wschodzie "europy" to wtedy w miejsce halogenów proponuję zamontować jakieś dalekosiężne. W nysce jeszcze tego nie zrobiłem ale w mazdzie mam dobrane z katalogu helli. świecą tak, że asfalt się topi i trawa się pali w rowie na 200m przed autem Dlaczego tak? - ponieważ tam jest zwyczaj zapalania wszystkiego co się ma na samochodzie a to się = oślepianiu jadących z naprzeciwka. Założyłem taki bacik na tych, którzy mnie oślepiają.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Oczywiście,zgadzam się,że mają być używane tylko we mgle i też mnie denerwuje kiedy ktoś ich używa w normalnych warunkach. W 100% się zgadzam z tym. Jednak w moim QQ podczas mgły halogeny działają rewelacyjnie - faktycznie oświetlają drogę i boki,3-4 metry do przodu, rozświetlając drogę zaraz przed samochodem. Problem w X-Trailu mamy taki,że według mnie te halogeny świecą zdecydowanie za blisko i za nisko. Mamy też inne auto z ogromnym przodem - Land Rovera Discovery 3 - i tam halogeny rozświetlają normalnie drogę tak,że to faktycznie pomaga w jeździe. X-Trailowe nie pomagają wcale. I jeżeli nie było to jasne - mówię o halogenach u dołu, przeciwmgłowych, nie halogenach dalekosiężnych zamontowanych na relingach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartezm Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 http://catalog.hella.com/# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Sprawdziłem dziś w qashqaiu i vitarze i świecą tak samo w warunkach garażowych. Może barwa świała halo nie jest kompatybilna z Twoimi okularami? Sprawdź napięcie na przewodach przy włączonym silniku ile mają? Czy przy włączaniu słychać piknięcie przekaźnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.